Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Τάνκερ με ελληνική σημαία ύποπτο για την πρόκληση τεράστιας πετρελαιοκηλίδας

Η ομο­σπον­δια­κή αστυ­νο­μία της Βρα­ζι­λί­ας, ανα­κοί­νω­σε την Παρα­σκευή ότι πραγ­μα­το­ποιεί έρευ­νες για ένα πλοίο με ελλη­νι­κή σημαία, το οποίο φέρε­ται να ευθύ­νε­ται για πετρε­λαιο­κη­λί­δα σε από­στα­ση 700 χιλιο­μέ­τρων από τις ακτές τις χώρας και αφού είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει στά­ση στην Βενε­ζου­έ­λα, στα τέλη Ιουλίου.

Σε δήλω­σή της, η αστυ­νο­μία ανα­φέ­ρει ότι έχουν εκδο­θεί εντάλ­μα­τα και πραγ­μα­το­ποιού­νται έρευ­νες σε διευ­θύν­σεις στο Ρίο ντε Τζα­νέι­ρο που συν­δέ­ο­νται με ελλη­νι­κή εται­ρεία. Οι αρχές της Βρα­ζι­λί­ας ζήτη­σαν την συν­δρο­μή διε­θνών υπη­ρε­σιών, μετα­ξύ αυτών και της Interpol, προ­κει­μέ­νου να ερευ­νή­σουν το πλοίο, το πλή­ρω­μα και την πλοιο­κτή­τρια εταιρεία.

Όπως ανα­φέ­ρει το Reuters, οι αστυ­νο­μι­κές αρχές εντό­πι­σαν την πιθα­νή πηγή της πετρε­λαιο­κη­λί­δας χρη­σι­μο­ποιώ­ντας δεδο­μέ­να ωκε­α­νο­γρα­φι­κά και γεω-εντο­πι­σμού, σύμ­φω­να με τα οποία το συγκε­κρι­μέ­νο πλοίο ήταν το μόνο που έπλεε στην περιο­χή μετα­ξύ 28 και 29 Ιουλίου.

«Το πλοίο με ελλη­νι­κή σημαία κατέ­πλευ­σε στην Βενε­ζου­έ­λα στις 15 Ιου­λί­ου, όπου έμει­νε για τρεις μέρες και στην συνέ­χεια απέ­πλευ­σε για την Σιγκα­πού­ρη, με ενδιά­με­ση στά­ση στην Νότια Αφρι­κή. Η υπό έρευ­να κηλί­δα πρέ­πει να δημιουρ­γή­θη­κε κατά την διάρ­κεια αυτού του ταξιδιού».

Σύμ­φω­να με ξεχω­ρι­στή ανα­κοί­νω­ση του Ναυ­τι­κού της χώρας, η το πλοίο στα­μά­τη­σε στο λιμά­νι του Σαν Χοσέ στην Βενεζουέλα.

Μέχρι τις 29 Οκτω­βρί­ου, ανα­φο­ρές για την πετρε­λαιο­κη­λί­δα είχαν γίνει σε εννέα πολι­τεί­ες και 94 πόλεις, ενώ περισ­σό­τε­ρα από 81 ζώα πέθα­ναν και περισ­σό­τε­ρα από 107 επη­ρε­ά­στη­καν από την περι­βαλ­λο­ντι­κή καταστροφή.

Διαψεύδει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

Από την πλευ­ρά της, η πλοιο­κτή­τρια εται­ρεία DELTA TANKERS LTD, δια­ψεύ­δει με ανα­κοί­νω­ση της οποια­δή­πο­τε ανά­μι­ξη τάν­κερ συμ­φε­ρό­ντων της σε περι­στα­τι­κό περι­βαλ­λο­ντι­κής ρύπαν­σης στη Βραζιλία.

Σύμ­φω­να με την ανα­κοί­νω­ση της εται­ρεί­ας, «η DELTA TANKERS LTD., δια­χει­ρί­στρια εται­ρεία του υπό Ελλη­νι­κή σημαία δεξα­με­νο­πλοί­ου «BOUBOULINA» , διευ­κρι­νί­ζει ότι καμία δημό­σια αρχή της Βρα­ζι­λί­ας δεν ήρθε ποτέ σε επα­φή, είτε με την ίδια την εται­ρεία είτε με το συγκε­κρι­μέ­νο πλοίο, στο πλαί­σιο της έρευ­νας που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη σχε­τι­κά με την πετρε­λαιο­κη­λί­δα που εμφα­νί­στη­κε στις βρα­ζι­λια­νές ακτές στο τέλος του καλοκαιριού».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο