Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βραζιλία: Φθίνει η δημοτικότητα του ακροδεξιού προέδρου Μπολσονάρου

Σε πτω­τι­κή πορεία βρί­σκε­ται η δημο­τι­κό­τη­τα του ακρο­δε­ξιού προ­έ­δρου της Βρα­ζι­λί­ας Ζαΐχ Μπολ­σο­νά­ρου, σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση των CNI/Ibope, την ώρα που το ερι­στι­κό πολι­τι­κό στυλ του και η οικο­νο­μι­κή ύφε­ση φαί­νε­ται πως πλήτ­τουν τη δημο­τι­κό­τη­τά του.

Ο αριθ­μός των Βρα­ζι­λιά­νων που θεω­ρεί πως η κυβέρ­νη­σή του είναι φοβε­ρή ή καλή μειώ­θη­κε στο 29% από 31% τον Σεπτέμ­βριο, ενώ εκεί­νοι που κρί­νουν ότι είναι κακή ή φρι­κτή αυξή­θη­κε στο 38% από το 34% στην προη­γού­με­νη δημο­σκό­πη­ση, επι­ση­μαί­νε­ται στην έρευνα.

Η θετι­κή αξιο­λό­γη­ση της ακρο­δε­ξιάς κυβέρ­νη­σης έχει κατα­γρά­ψει πτώ­ση στις τέσ­σε­ρις προη­γού­με­νες δημο­σκο­πή­σεις του ινστι­τού­του Ibope φέτος, πέφτο­ντας από το 35% τον Απρί­λιο. Η αρνη­τι­κή αξιο­λό­γη­ση, αντι­θέ­τως, έχει ανο­δι­κή πορεία από το 27% τον Απρίλιο.

Η εμπι­στο­σύ­νη των πολι­τών στο στυλ δια­κυ­βέρ­νη­σης του Μπολ­σο­νά­ρου επί­σης μειώ­νε­ται, βάσει της δημο­σκό­πη­σης, Η πλειο­νό­τη­τα όσων συμ­με­τεί­χαν στην έρευ­να, το 53%, δεν εγκρί­νει τον τρό­πο που κυβερ­νά τη Βρα­ζι­λία, ένα ποσο­στό αυξη­μέ­νο από το 40% τον Απρί­λιο και το 50% τον Σεπτέμ­βριο. Εκεί­νοι που επι­δο­κι­μά­ζουν το στυλ δια­κυ­βέρ­νη­σής του μειώ­θη­καν στο 40% από το 51% τον Απρί­λιο και το 44% τον Σεπτέμβριο.

Αλλά και ο αριθ­μός των Βρα­ζι­λιά­νων που λένε ότι εμπι­στεύ­ο­νται τον Μπολ­σο­νά­ρου είναι μικρό­τε­ρος, ανέρ­χε­ται στο 41% από το 51% τον Απρί­λιο και το 42% τον Σεπτέμ­βριο. Το ποσο­στό εκεί­νων που δεν του έχουν καμία εμπι­στο­σύ­νη κατέ­γρα­ψε άνο­δο στο 56% από 45% τον Απρί­λιο και 55% τον Σεπτέμβριο.

Η δημο­σκό­πη­ση, για λογα­ρια­σμό του βιο­μη­χα­νι­κού λόμπι CNI, διε­ξή­χθη το διά­στη­μα 5–8 Δεκεμ­βρί­ου, πριν από τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις σχε­τι­κά με την έρευ­να για δια­φθο­ρά σε βάρος του γιου του Μπολ­σο­νά­ρου, του γερου­σια­στή Φλά­βιο Μπολσονάρου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο