Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Ένα τεράστιο παγόβουνο αποσπάστηκε από την Ανταρκτική

Ένα τερά­στιο παγό­βου­νο, που έχει μέγε­θος σαν το αστι­κό συγκρό­τη­μα του Παρι­σιού ή του Λον­δί­νου, απο­σπά­στη­κε από την Ανταρ­κτι­κή, σε κοντι­νή από­στα­ση από έναν βρε­τα­νι­κό ερευ­νη­τι­κό σταθ­μό, έγι­νε γνω­στό από Βρε­τα­νούς επιστήμονες.

Η έκτα­ση αυτή πάγου, σχε­δόν 1.270 τετρα­γω­νι­κών μέτρων, απο­σπά­στη­κε από τον υπό­λοι­πο ογκό­πα­γο νωρίς σήμε­ρα το πρωί, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που συνέ­λε­ξαν βρε­τα­νι­κά όργα­να, τα οποία έχουν εγκα­τα­στή­σει κοντά στον σταθμό.

Δεν απει­λεί­ται ανθρώ­πι­νη ζωή, καθώς οι 12 εργα­ζό­με­νοι στον σταθ­μό Halley VI, ο οποί­ος βρί­σκε­ται σε από­στα­ση μικρό­τε­ρη των 20 χιλιο­μέ­τρων από τη ζώνη της απο­κόλ­λη­σης, απο­μα­κρύν­θη­καν αερο­πο­ρι­κώς στα μέσα Φεβρουα­ρί­ου, επι­ση­μαί­νει, σε ένα δελ­τίο τύπου η British Antarctic Survey (BAS), ένας ερευ­νη­τι­κός οργα­νι­σμός σε πολι­κές περιο­χές, που εξε­ρευ­νά την περιοχή.

«Οι ομά­δες μας είναι προ­ε­τοι­μα­σμέ­νες εδώ και χρό­νια για το ενδε­χό­με­νο ένα παγό­βου­νο να απο­κολ­λη­θεί από την πλατ­φόρ­μα πάγου Brunt», ανέ­φε­ρε η Τζέιν Φράν­σις, διευ­θύ­ντρια του BAS, με τις ομά­δες να παρα­κο­λου­θούν «καθη­με­ρι­νά» την εξέ­λι­ξη των ρηγ­μά­των χάρη σε ένα «αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νο δίκτυο οργά­νων GPS υψη­λής ευκρί­νειας, περι­με­τρι­κά του σταθμού».

Τα δεδο­μέ­να αυτά, τα οποία εστά­λη­σαν στη συνέ­χεια στο Πανε­πι­στή­μιο του Κέμπριτζ για ανά­λυ­ση, επέ­τρε­ψαν να σημά­νει συνα­γερ­μός σήμε­ρα, χωρίς κανέ­νας άνθρω­πος να βρί­σκε­ται στην περιοχή.

Διά­φο­ρα σενά­ρια είναι πιθα­νά για τους επό­με­νους μήνες. «Είτε το παγό­βου­νο να απο­μα­κρυν­θεί, είτε να προ­σα­ρά­ξει και να παρα­μεί­νει στα­θε­ρό» σε κοντι­νή περιο­χή, εκτι­μά η Φράνσις.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο