Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Ανυποχώρητος ο Τζόνσον, αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον είναι ανυ­πο­χώ­ρη­τος και δηλώ­νει ότι δεν πρό­κει­ται να παραι­τη­θεί, σύμ­φω­να με το τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι ITV. Φέρε­ται μάλι­στα να είπε στα μέλη του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου του ότι έχουν δύο επι­λο­γές: είτε να επι­κε­ντρω­θούν το καλο­καί­ρι στην επί­λυ­ση των οικο­νο­μι­κών ζητη­μά­των, είτε να συμ­με­τά­σχουν σε έναν «αγώ­να για την εξουσία».

«Μου είπαν ότι ο πρω­θυ­πουρ­γός είναι ανυ­πο­χώ­ρη­τος και δεν θα παραι­τη­θεί», ανέ­φε­ρε μέσω του Twitter η πολι­τι­κή συντά­κτρια του κανα­λιού, Ανού­σκα Αστά­να. «Οι πηγές μου λένε ότι είπε στους συνα­δέλ­φους του στο υπουρ­γι­κό συμ­βού­λιο ότι θα επι­κε­ντρω­θούν είτε στην οικο­νο­μι­κή ανά­πτυ­ξη είτε στο χάος μιας ανα­μέ­τρη­σης για την ηγε­σία, και της συνα­κό­λου­θης πίε­σης για τη διε­ξα­γω­γή βου­λευ­τι­κών εκλο­γών», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Times, η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Πρί­τι Πατέλ είναι το τελευ­ταίο μέλος του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου που τάχθη­κε στο πλευ­ρό των συνα­δέλ­φων της οι οποί­οι ζητούν την παραί­τη­ση του Τζόνσον.

Πολ­λοί υπουρ­γοί συγκε­ντρώ­θη­καν από το από­γευ­μα στην επί­ση­μη κατοι­κία του Τζόν­σον στην Ντά­ου­νινγκ Στριτ για να του πουν ότι είναι ανά­γκη να απο­χω­ρή­σει. Μία πηγή, την οποία επι­κα­λεί­ται το πρα­κτο­ρείο Reuters, ανέ­φε­ρε ότι του­λά­χι­στον ένας βρέ­θη­κε εκεί για να τον στη­ρί­ξει, στην περί­πτω­ση που απο­φα­σί­σει να αγω­νι­στεί για να δια­τη­ρή­σει το αξίωμα.

Παρά τις παραι­τή­σεις υπουρ­γών και βου­λευ­τών του Συντη­ρη­τι­κού κόμ­μα­τος και τις πιέ­σεις προς τον ίδιο, ο Τζόν­σον λέει ότι έχει εντο­λή από τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2019, τις οποί­ες κέρ­δι­σε με μεγά­λη πλειο­ψη­φία. «Δεν θα παραι­τη­θώ και, ειλι­κρι­νά, το τελευ­ταίο πράγ­μα που χρειά­ζε­ται αυτή η χώρα είναι οι εκλο­γές», είπε νωρί­τε­ρα σε μια κοι­νο­βου­λευ­τι­κή επι­τρο­πή. Αρνή­θη­κε όμως να απα­ντή­σει αν θα επι­χει­ρή­σει να δια­τη­ρή­σει το αξί­ω­μα ακό­μη και αν ηττη­θεί σε μια ενδε­χό­με­νη ψηφο­φο­ρία για την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης από τους βου­λευ­τές του.

Οι παραι­τή­σεις, το βρά­δυ της Τρί­της, των υπουρ­γών Υγεί­ας και Οικο­νο­μι­κών πυρο­δό­τη­σαν ένα κύμα απο­χω­ρή­σε­ων. Πολ­λοί Συντη­ρη­τι­κοί βου­λευ­τές δηλώ­νουν ανοι­χτά πλέ­ον ότι θέλουν να απο­χω­ρή­σει ο Τζόν­σον και αμφι­σβη­τούν την ικα­νό­τη­τά του να κυβερ­νή­σει αλλά και την ακε­ραιό­τη­τά του.

Μέχρι αυτή την ώρα συνο­λι­κά 27 μέλη της κυβέρ­νη­σης, υπουρ­γοί, υφυ­πουρ­γοί και στε­λέ­χη, έχουν παραιτηθεί.

Την ώρα των κοι­νο­βου­λευ­τι­κών επε­ρω­τή­σε­ων, σήμε­ρα, ορι­σμέ­νοι Συντη­ρη­τι­κοί προ­σπα­θού­σαν να μην γελά­σουν την ώρα που άλλοι τον χλεύ­α­ζαν και τον σφυ­ρο­κο­πού­σαν για την παλαιό­τε­ρη συμπε­ρι­φο­ρά του, τα κίνη­τρά του και ορι­σμέ­να από τα σκάν­δα­λα που σημά­δε­ψαν μεγά­λο μέρος της θητεί­ας του.

Μολο­νό­τι ακό­μη και κάπο­τε ένθερ­μοι υπο­στη­ρι­κτές του λένε ότι η σημε­ρι­νή κρί­ση θα μπο­ρού­σε να τελειώ­σει μόνο με την παραί­τη­σή του, ο Τζόν­σον επι­μέ­νει ότι θα αγω­νι­στεί μέχρι τέλους. Ο εκπρό­σω­πός του είπε ότι αισιο­δο­ξεί πως θα κερ­δί­σει ξανά σε μια ψηφο­φο­ρία για την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης. «Η δου­λειά του πρω­θυ­πουρ­γού σε δύσκο­λες συν­θή­κες, όταν σου έχει δοθεί μια κολοσ­σιαία εντο­λή, είναι να συνε­χί­ζεις. Και αυτό θα κάνω», είπε ο Τζόν­σον στο κοινοβούλιο.

Σύμ­φω­να με την Ανού­σκα Αστά­να του ITV, που επι­κα­λεί­ται πηγές από το γρα­φείο του Τζόν­σον, ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός θα παραι­τη­θεί αν ηττη­θεί σε μια νέα ψηφο­φο­ρία για την παρο­χή ψήφου εμπιστοσύνης.

Οι βου­λευ­τές του Συντη­ρη­τι­κού κόμ­μα­τος δεν πρό­κει­ται να ζητή­σουν ψηφο­φο­ρία για την παρο­χή ψήφου εμπι­στο­σύ­νης στον Μπό­ρις Τζόν­σον του­λά­χι­στον μέχρι την επό­με­νη εβδο­μά­δα, αφού η απο­κα­λού­με­νη «Επι­τρο­πή 1922» που καθο­ρί­ζει τους εσω­κομ­μα­τι­κούς κανο­νι­σμούς συμ­φώ­νη­σε σήμε­ρα να προ­χω­ρή­σει στην εκλο­γή νέων μελών, προ­τού να απο­φα­σί­σει εάν θα επι­τρέ­ψει μια νέα πρό­τα­ση μομ­φής σε βάρος του πρωθυπουργού.

Σύμ­φω­να με τρεις Συντη­ρη­τι­κούς βου­λευ­τές, η Επι­τρο­πή 1922 θα προ­χω­ρή­σει στην ανα­νέ­ω­σή της θητεί­ας της την επό­με­νη Δευ­τέ­ρα. Στη συνέ­χεια, το νέο προ­ε­δρείο της, θα απο­φα­σί­σει εάν θα αλλά­ξει τους κανό­νες ώστε να επι­τρα­πεί η υπο­βο­λή νέας πρό­τα­σης μομ­φής σε βάρος του Τζόν­σον. Με βάση τους ισχύ­ο­ντες κανο­νι­σμούς, δεν επι­τρέ­πε­ται να υπο­βλη­θεί τέτοια πρό­τα­ση μέχρι του χρόνου.

Ο Τζόν­σον πήρε ψήφο εμπι­στο­σύ­νης στις 6 Ιου­νί­ου, όμως το 41% των Συντη­ρη­τι­κών βου­λευ­τών τον κατα­ψή­φι­σε. Ο κανο­νι­σμός ορί­ζει ότι δεν μπο­ρεί να ξανα­γί­νει τέτοια ψηφο­φο­ρία πριν περά­σουν 12 μήνες.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο