Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Αποκομμένη από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης εξαιτίας του νέου στελέχους του ιού — Χάος στα αεροδρόμια

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο βρί­σκε­ται σήμε­ρα απο­κομ­μέ­νο από το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος της Ευρώ­πης μετά τη δια­κο­πή των ταξι­διω­τι­κών συν­δέ­σε­ων από τους στε­νό­τε­ρους συμ­μά­χους του εξαι­τί­ας των φόβων για νέο στέ­λε­χος του κορο­νοϊ­ού που εντο­πί­στη­κε στη χώρα, γεγο­νός που δημιουρ­γεί χάος για οικο­γέ­νειες και εται­ρεί­ες λίγες μόνον ημέ­ρες πριν από τη λήξη της μετα­βα­τι­κής περιό­δου για την έξο­δο της Βρε­τα­νί­ας από την ΕΕ.

Η Γαλ­λία, η Γερ­μα­νία, η Ιτα­λία, η Ολλαν­δία, η Ιρλαν­δία, το Βέλ­γιο, το Ισρα­ήλ και ο Κανα­δάς διέ­κο­ψαν τις αερο­πο­ρι­κές συν­δέ­σεις τους με τη Βρε­τα­νία μετά την προει­δο­ποί­η­ση το Σάβ­βα­το από τον Βρε­τα­νό πρω­θυ­πουρ­γό Μπό­ρις Τζόν­σον ότι ένα εξαι­ρε­τι­κά μετα­δο­τι­κό στέ­λε­χος του νέου κορο­νοϊ­ού απο­τε­λεί κίν­δυ­νο για τη χώρα.

Ο Τζόν­σον θα προ­ε­δρεύ­σει σήμε­ρα έκτα­κτης συνό­δου της κυβέρ­νη­σής του για να συζη­τη­θούν οι διε­θνείς συν­δέ­σεις, ιδιαί­τε­ρα η ροή φορ­τί­ων εντός και εκτός της Βρετανίας.

Η Γαλ­λία έκλει­σε τα σύνο­ρά της με τη Βρε­τα­νία για τη μετα­κί­νη­ση ανθρώ­πων και φορ­τη­γών, απο­κλεί­ο­ντας την σημα­ντι­κό­τε­ρη εμπο­ρι­κή της αρτη­ρία με την ηπει­ρω­τι­κή Ευρώ­πη. Ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών της Βρε­τα­νί­ας Γκραντ Σαπς χαρα­κτή­ρι­σε το βήμα αυτό απρόσμενο.

“Βρί­σκο­μαι σε επα­φή με τον ομό­λο­γό μου στη Γαλ­λία και κάνου­με ό,τι μπο­ρού­με για να οδη­γή­σου­με στην επα­να­λει­τουρ­γία του, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα μας είπαν ότι θέλουν να ξαναρ­χί­σουν οι επι­χει­ρή­σεις μετα­φο­ρών το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό”, δήλω­σε ο Σαπς στο Sky.

Ο Βρε­τα­νός υπουρ­γός σημεί­ω­σε ότι η άρση των απα­γο­ρεύ­σε­ων το ταχύ­τε­ρο δυνα­τό απο­τε­λεί προ­τε­ραιό­τη­τά του, σημειώ­νο­ντας ωστό­σο ότι δεδο­μέ­νης της προ­ε­τοι­μα­σί­ας της Βρε­τα­νί­ας για το τέλος της μετα­βα­τι­κής περιό­δου του Brexit, η χώρα είναι προετοιμασμένη.

Η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει ενερ­γο­ποι­ή­σει σχέ­δια έκτα­κτης ανά­γκης για να αντι­με­τω­πί­σει καθυ­στε­ρή­σεις στις μετα­φο­ρές στο Κεντ στη νότια Αγγλία. Φορ­τη­γά βρί­σκο­νται ακι­νη­το­ποι­η­μέ­να στον αυτο­κι­νη­τό­δρο­μο M20, ο οποί­ος έχει κλεί­σει στην κανο­νι­κή κυκλο­φο­ρία. Κοντι­νό αερο­δρό­μιο θα χρη­σι­μο­ποι­η­θεί επί­σης για την τοπο­θέ­τη­ση φορτίων.

Το ταξι­διω­τι­κό χάος σημειώ­νε­ται μόλις μερι­κές ημέ­ρες πριν από την λήξη της μετα­βα­τι­κής περιό­δου για το Brexit με ή χωρίς μια εμπο­ρι­κή συμ­φω­νία, οι δια­πραγ­μα­τεύ­σεις για την οποία συνε­χί­ζο­νται μετα­ξύ της Βρε­τα­νί­ας και της ΕΕ.

Μεγαλώνει συνεχώς η λίστα των χωρών που αναστέλλουν τις πτήσεις από και προς Βρετανία

Συνε­χώς μεγα­λώ­νει η λίστα των χωρών που ανα­στέλ­λουν τις πτή­σεις από και προς Βρε­τα­νία εξαι­τί­ας του νέου στε­λέ­χους του κορονοϊού.

Οι πτή­σεις από τη Βρε­τα­νία στην Πολω­νία θα ανα­σταλ­λούν από σήμε­ρα τα μεσά­νυ­χτα λόγω των ανη­συ­χιών για το νέο στέ­λε­χος του κορο­νοϊ­ού, δηλώ­νει σήμε­ρα σε μήνυ­μά του στο Twitter εκπρό­σω­πος της πολω­νι­κής κυβέρνησης.

Χώρες μετα­ξύ των οποί­ων η Γαλ­λία, η Γερ­μα­νία, η Ιτα­λία, η Ολλαν­δία, το Βέλ­γιο, το Ελ Σαλ­βα­δόρ, το Ιράν και άλλες υιο­θέ­τε­τη­σαν περιο­ρι­σμούς όσον αφο­ρά τους ταξι­διώ­τες από τη Βρε­τα­νία και τις πτή­σεις αντι­δρώ­ντας στην ανα­κοί­νω­ση του Τζόνσον.

Η κυβέρ­νη­ση της Τουρ­κί­ας ανα­κοί­νω­σε χθες ότι, όπως και οι αρχές πολ­λών ακό­μη κρα­τών, απο­φά­σι­σε να απα­γο­ρεύ­σει τις επι­βα­τι­κές πτή­σεις από τη Βρε­τα­νία και άλλες χώρες μετά τον εντο­πι­σμό και­νούρ­γιου, ακό­μη πιο μολυ­σμα­τι­κού στε­λέ­χους του νέου κορω­νοϊ­ού στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

«Κατό­πιν οδη­γιών του προ­έ­δρου (της Τουρ­κί­ας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν), σε συντο­νι­σμό με το υπουρ­γείο Μετα­φο­ρών και Υπο­δο­μών, απο­φα­σί­στη­κε να επι­βλη­θεί προ­σω­ρι­νή ανα­στο­λή των πτή­σε­ων από το ΗΒ, τη Δανία, την Ολλαν­δία και τη Νότια Αφρι­κή προς τη χώρα μας», ανέ­φε­ρε ο υπουρ­γός Υγεί­ας Φαχρε­τίν Κότζα μέσω Twitter.

Ο απο­λο­γι­σμός της παν­δη­μί­ας του νέου κορω­νοϊ­ού στην Τουρ­κία ανερ­χό­ταν ως χθες Κυρια­κή σε 18.097 νεκρούς (+246 θάνα­τοι σε 24 ώρες) επί συνό­λου 2.024.601 μολύν­σε­ων (+20.316 σε 24 ώρες).

Οι κυβερ­νή­σεις της Αργε­ντι­νής και της Χιλής ανα­κοί­νω­σαν επί­σης χθες Κυρια­κή ότι ανα­στέλ­λο­νται οι επι­βα­τι­κές πτή­σεις από και προς τη Βρετανία.

Το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Αργε­ντι­νής διευ­κρί­νι­σε ότι η τελευ­ταία πτή­ση από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο που θα επι­τρα­πεί να προ­σγειω­θεί πριν από την έναρ­ξη της ισχύ­ος του μέτρου είναι αυτή που ανα­μέ­νε­ται να φθά­σει στο Μπου­έ­νος Άιρες σήμε­ρα το πρωί.

Το πλή­ρω­μα και οι επι­βά­τες θα τεθούν σε επτα­ή­με­ρη καρα­ντί­να, πρόσθεσε.

Η κυβέρ­νη­ση της Χιλής ανέ­φε­ρε ότι θα απα­γο­ρευ­θεί σε όλους τους αλλο­δα­πούς που δεν είναι μόνι­μοι κάτοι­κοι της χώρας και είχαν βρε­θεί στο ΗΒ τις προη­γού­με­νες 14 ημέ­ρες να εισέρ­χο­νται στην επι­κρά­τεια. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ τα μεσά­νυ­χτα της Τρί­της και θα έχει διάρ­κεια δύο εβδο­μά­δων, σύμ­φω­να με το Σαντιάγο.

Νωρί­τε­ρα χθες, η κυβέρ­νη­ση του Κανα­δά έκα­νε επί­σης γνω­στό ότι, όπως και οι αρχές σε πολ­λές άλλες χώρες, απο­φά­σι­σε να ανα­στεί­λει τις επι­βα­τι­κές πτή­σεις από τη Βρετανία.

Ειδι­κό­τε­ρα, οι επι­βα­τι­κές πτή­σεις από το ΗΒ ανα­στέλ­λο­νται για απροσ­διό­ρι­στο χρο­νι­κό διά­στη­μα. Η ανα­στο­λή δεν αφο­ρά τις πτή­σεις μετα­φο­ράς εμπο­ρευ­μά­των ή περι­πτώ­σεις που κάποιο αερο­σκά­φος χρειά­ζε­ται να προ­σγειω­θεί για λόγους ασφαλείας.

Η από­φα­ση ακο­λού­θη­σε συνε­δρί­α­ση μελών του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου υπό τον πρω­θυ­πουρ­γό Τζά­στιν Τριντό.

Κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης του Κανα­δά κάλε­σαν νωρί­τε­ρα χθες την κυβέρ­νη­ση του Τρι­ντό να προ­χω­ρή­σει αμέ­σως στην ανα­στο­λή των πτή­σε­ων από τη Βρε­τα­νία, κατη­γο­ρώ­ντας την ότι άργη­σε να κλεί­σει τα σύνο­ρα όταν ξέσπα­σε η παν­δη­μία του νέου κορωνοϊού.

Επί­σης, το βασί­λειο της Σαου­δι­κής Αρα­βί­ας ανέ­στει­λε χθες Κυρια­κή τις διε­θνείς πτή­σεις και την είσο­δο στην επι­κρά­τειά του μέσω των χερ­σαί­ων συνο­ρια­κών διε­λεύ­σε­ων και των λιμα­νιών για του­λά­χι­στον μία εβδο­μά­δα, μετά τον εντο­πι­σμό νέου στε­λέ­χους του SARS-CoV‑2 στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Η κυβέρ­νη­ση «ανα­στέλ­λει όλες τις διε­θνείς πτή­σεις ‑πλην εξαι­ρε­τι­κών περι­πτώ­σε­ων- για περί­ο­δο μιας εβδο­μά­δας, η οποία ενδέ­χε­ται να παρα­τα­θεί για μία επι­πλέ­ον εβδο­μά­δα», μετέ­δω­σε το SPA, το επί­ση­μο σαου­δα­ρα­βι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων, επι­κα­λού­με­νο το υπουρ­γείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα δεν αφο­ρούν αερο­σκά­φη που εκτε­λούν διε­θνείς πτή­σεις και βρί­σκο­νται ήδη στη Σαου­δι­κή Αρα­βία ούτε όσα έχουν λάβει ήδη άδεια να ανα­χω­ρή­σουν, σύμ­φω­να με το SPA.

Εξάλ­λου, όλοι οι επι­βά­τες που έχουν φθά­σει από την Ευρώ­πη και άλλες περιο­χές όπου έχει εντο­πι­στεί το και­νούρ­γιο στέ­λε­χος του νέου κορω­νοϊ­ού μετά την 8η Δεκεμ­βρί­ου κλή­θη­καν να τεθούν σε απο­μό­νω­ση για δύο εβδομάδες.

Η Σαου­δι­κή Αρα­βία άρχι­σε την Πέμ­πτη εκστρα­τεία ευρεί­ας κλί­μα­κας για τον εμβο­λια­σμό του πλη­θυ­σμού κατά του νέου κορω­νοϊ­ού σε τρεις φάσεις.

Η πρώ­τη φάση αφο­ρά τις πιο ευά­λω­τες ομά­δες, ανθρώ­πους άνω των 65 ετών, πρό­σω­πα που έχουν παχυ­σαρ­κία ή σοβα­ρές χρό­νιες παθή­σεις, καθώς και ανθρώ­πους τα επαγ­γέλ­μα­τα των οποί­ων τους εκθέ­τουν περισ­σό­τε­ρο στον ιό.

Η Σαου­δι­κή Αρα­βία, η αρα­βι­κή χώρα του Κόλ­που με τον μεγα­λύ­τε­ρο πλη­θυ­σμό (34 εκατ. κάτοι­κοι) υφί­στα­ται το πιο βαρύ πλήγ­μα από την παν­δη­μία: κατα­γρά­φει μέχρι στιγ­μής πάνω από 361.000 κρού­σμα­τα του SARS-CoV‑2 και πάνω από 6.000 θανά­τους εξαι­τί­ας της COVID-19.

Γερμανία: Δεκάδες επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία αποκλείστηκαν σε αεροδρόμια

«Σας παρα­κα­λού­με, βοη­θή­στε μας να φύγου­με!», εκλι­πα­ρεί Γερ­μα­νί­δα σε βίντεο που κυκλο­φο­ρεί σε ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης. Είναι ανά­με­σα σε δεκά­δες επι­βά­τες πτή­σε­ων από τη Βρε­τα­νία οι οποί­οι παγι­δεύ­τη­καν στα γερ­μα­νι­κά αερο­δρό­μια τη νύχτα της Κυρια­κής προς Δευ­τέ­ρα. Αιτία: το νέο, πολύ πιο μολυ­σμα­τι­κό στέ­λε­χος του SARS-CoV‑2, το οποίο εντο­πί­στη­κε στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Στο αερο­δρό­μιου του Ανό­βε­ρου, στο βόρειο τμή­μα της χώρας, το μέτρο κατέ­λα­βε εξα­πί­νης μια ομά­δα 63 επι­βα­τών που έφθα­σαν από τη χώρα αυτή, καθώς οι αρχές δεν τους επέ­τρε­ψαν να φύγουν από τον χώρο του αερο­δρο­μί­ου, κάτι που επι­βε­βαί­ω­σε η τοπι­κή αστυ­νο­μι­κή διεύθυνση.

Όλοι υπο­χρε­ώ­θη­καν να υπο­βλη­θούν σε τεστ για τον νέο κορο­νο­ϊό. Τα έκα­νε επι­τό­που ομά­δα του ιατρι­κού και νοση­λευ­τι­κού προ­σω­πι­κού, εφο­δια­σμέ­νη με όλα τα μέσα ατο­μι­κής προ­στα­σί­ας — στο­λές, μάσκες, προ­σω­πί­δες. Τα απο­τε­λέ­σμα­τά τους ανα­μέ­νε­ται να γίνουν γνω­στά απόψε.

Στο μετα­ξύ, το αερο­δρό­μιο εγκα­τέ­στη­σε κλί­νες εκστρα­τεί­ας σε έναν από τους τερ­μα­τι­κούς σταθ­μούς για να περά­σουν τη νύχτα οι επι­βά­τες.

«Ο στό­χος μας είναι να εμπο­δί­σου­με το και­νούρ­γιο στέ­λε­χος του ιού να εξα­πλω­θεί στην περιο­χή», εξή­γη­σε αξιω­μα­τού­χος των τοπι­κών υγειο­νο­μι­κών αρχών, ο Αντρέ­ας Κραντς, στο Γερ­μα­νι­κό Πρακτορείο.

Μετα­ξύ των επι­βα­τών που απο­κλεί­στη­καν, η ατμό­σφαι­ρα ήταν τετα­μέ­νη. «Βρι­σκό­μα­στε στο αερο­δρό­μιο του Ανό­βε­ρου, μας κρα­τούν εδώ παρά τη θέλη­σή μας, ανα­γκα­ζό­μα­στε να υπο­βλη­θού­με σε τεστ και μας απα­γο­ρεύ­θη­κε να φύγου­με προ­τού να βγουν τα απο­τε­λέ­σμα­τα», δια­μαρ­τύ­ρε­ται η νεα­ρή Γερ­μα­νί­δα, η Μανου­έ­λα Τόμις, στο βίντεο που μετα­φορ­τώ­θη­κε στον ιστό­το­πο της γερ­μα­νι­κής εφη­με­ρί­δας Bild.

Εικο­νί­ζε­ται ανά­με­σα σε μια ομά­δα ανθρώ­πων απο­κλει­σμέ­νων όπως εκεί­νη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου ενός βρέ­φους εννέα μηνών.

Παρό­μοιες σκη­νές εκτυ­λί­χθη­καν στη Στουτ­γάρ­δη, με μια αρκε­τά μικρό­τε­ρη ομά­δα επι­βα­τών προ­ερ­χό­με­νων από το ΗΒ, που οδη­γή­θη­κε σε επι­τό­πιο εξε­τα­στι­κό κέντρο, σύμ­φω­να με εκπρό­σω­πο του αερο­δρο­μί­ου. Και αυτοί θα λάβουν άδεια να φύγουν μόνο αν τα απο­τε­λέ­σμα­τα των δια­γνω­στι­κών εξε­τά­σε­ων είναι αρνη­τι­κά, ωστό­σο θα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νοι να τεθούν σε καραντίνα.

«Έχου­με συναί­σθη­ση της ενό­χλη­σης που προ­κα­λεί αυτό, ειδι­κά τόσο κοντά στα Χρι­στού­γεν­να», ανέ­φε­ρε η αστυ­νο­μία, δια­βε­βαιώ­νο­ντας ότι «θα κατα­βάλ­λει κάθε προ­σπά­θεια» να τηρη­θούν οι κανό­νες ασφα­λεί­ας και να έχουν καλή μετα­χεί­ρι­ση οι επιβάτες.

Η Γερ­μα­νία, όπως ολο­έ­να περισ­σό­τε­ρες χώρες, απο­φά­σι­σε να ανα­στεί­λει από τα μεσά­νυ­χτα χθες Κυρια­κή (τοπι­κή ώρα· 01:00 σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα ώρα Ελλά­δας) τις πτή­σεις από το ΗΒ. Σε όσες έφθα­σαν το βρά­δυ της Κυρια­κής, απο­φα­σί­στη­κε να γίνουν ενι­σχυ­μέ­νοι έλεγ­χοι των επι­βα­τών μετά την προ­σγεί­ω­ση, ιδί­ως να υπο­βλη­θούν σε τεστ.

Η εμφά­νι­ση του μεταλ­λαγ­μέ­νου στε­λέ­χους του νέου κορο­νοϊ­ού, που πιστεύ­ε­ται πως είναι πολύ πιο μολυ­σμα­τι­κό, ανη­συ­χεί τις αρχές: εκτι­μά­ται πως μπο­ρεί να είναι κατά 70% πιο μετα­δο­τι­κό από άλλα.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο