Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας

Την 19η Οκτω­βρί­ου του 2023 προ­τεί­νει ως ημε­ρο­μη­νία διε­ξα­γω­γής του δημο­ψη­φί­σμα­τος για την ανε­ξαρ­τη­σία της Σκω­τί­ας η πρω­θυ­πουρ­γός του τοπι­κού κοι­νο­βου­λί­ου της Σκω­τί­ας, Νίκο­λα Στέρτζον.

Με ίδιο το ερώ­τη­μα «πρέ­πει η Σκω­τία να είναι ανε­ξάρ­τη­τη χώρα;» οι Σκω­τσέ­ζοι για δεύ­τε­ρη φορά μέσα σε εννιά χρό­νια θα κλη­θούν να ψηφί­σουν αν επι­θυ­μούν την ανε­ξαρ­τη­το­ποί­η­ση τους από την Μεγά­λη Βρετανία.

Η ειδο­ποιός δια­φο­ρά είναι πως το πρώ­το δημο­ψή­φι­σμα, τον Σεπτέμ­βριου του 2014, είχε την έγκρι­ση της κυβέρ­νη­σης του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου και οι όροι του είχαν καθο­ρι­στεί από το Νομο­σχέ­διο Δημο­ψη­φί­σμα­τος Ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Σκω­τί­ας που ψηφί­στη­κε τόσο από το κοι­νο­βού­λιο του Γου­ε­στμίν­στερ όσο και από το τοπι­κό κοι­νο­βού­λιο του Εδιμ­βούρ­γου. Τότε το 55,3% των ψηφο­φό­ρων απο­φάν­θη­κε ότι θέλει η Σκω­τία να παρα­μεί­νει στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο ενώ το 44,7% ψήφι­σε υπερ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της.

Από τότε το θέμα έχει ξανά τεθεί πολ­λές φορές, ειδι­κά τα τελευ­ταία χρό­νια, με το Λον­δί­νο να αρνεί­ται κατη­γο­ρη­μα­τι­κά να εγκρί­νει την διε­ξα­γω­γή ενός νέου δημο­ψη­φί­σμα­τος. Ο Μπό­ρις Τζόν­σον επα­νει­λημ­μέ­να έχει τονί­σει ότι η χώρα θα πρέ­πει να εστιά­σει κάπου άλλου καθώς όπως υπο­γραμ­μί­ζει «δεν έχει περά­σει ούτε μια δεκα­ε­τία από τότε που διευ­θε­τή­θη­κε το ζήτη­μα της ανε­ξαρ­τη­σί­ας της Σκωτίας».

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο