Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Δικαστήριο ενέκρινε την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ

Η Ουά­σινγ­κτον κέρ­δι­σε την έφε­ση που είχε κατα­θέ­σει ενώ­πιον του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου του Λον­δί­νου ζητώ­ντας να ακυ­ρω­θεί προη­γού­με­νη από­φα­ση για τη μη έκδο­ση του ιδρυ­τή του WikiLeaks Τζού­λιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ.

«Το δικα­στή­ριο επι­τρέ­πει την έφε­ση», δήλω­σε ο δικα­στής Τίμο­θι Χόλροϊντ.

Ο δικα­στής δήλω­σε ότι ικα­νο­ποι­ή­θη­κε από τις δια­βε­βαιώ­σεις που παρεί­χαν οι ΗΠΑ σχε­τι­κά με τις συν­θή­κες κρά­τη­σης του Ασάνζ, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της δέσμευ­σής τους να μην μετα­φερ­θεί σε φυλα­κή υψί­στης ασφα­λεί­ας στο Κολο­ρά­ντο –την ADX Florence, όπου κρα­τού­νται σε σχε­δόν πλή­ρη απο­μό­νω­ση μέλη της αλ Κάι­ντα– και ότι, αν κατα­δι­κα­στεί από αμε­ρι­κα­νι­κό δικα­στή­ριο, θα εκτί­σει την ποι­νή του στην Αυστραλία.

Η από­φα­ση του Ανώ­τα­του Δικα­στη­ρί­ου φέρ­νει τον ιδρυ­τή του WikiLeaks πιο κοντά στην έκδο­ση στις ΗΠΑ, αν και δεν έχουν εξα­ντλη­θεί τα ένδι­κα μέσα.

Ήδη η αρρα­βω­νια­στι­κιά του Ασάνζ, η Στέ­λα Μόρις, δήλω­σε: «Θα εφε­σι­βά­λου­με αυτή την από­φα­ση το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τό», ενώ κατήγ­γει­λε «ένα σοβα­ρό δικα­στι­κό λάθος».

Οι αμε­ρι­κα­νι­κές αρχές κατη­γο­ρούν τον 50χρονο Ασάνζ για 18 εγκλή­μα­τα σε σχέ­ση με τη δημο­σί­ευ­ση από το WikiLeaks περισ­σό­τε­ρων από 700.000 απόρ­ρη­των εγγρά­φων για τις στρα­τιω­τι­κές και διπλω­μα­τι­κες δρα­στη­ριό­τη­τες των ΗΠΑ, κυρί­ως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Η Ουά­σινγ­κτον καταγ­γέλ­λει ότι από τη διαρ­ροή αυτή τέθη­καν σε κίν­δυ­νο ζωές.

Αν κρι­θεί ένο­χος, ο Ασάνζ κιν­δυ­νεύ­ει να του επι­βλη­θεί κάθειρ­ξη 175 ετών, μια υπό­θε­ση η οποία, σύμ­φω­να με τους υπο­στη­ρι­κτές του, απο­τε­λεί μια σοβα­ρό­τα­τη επί­θε­ση στην ελευ­θε­ρία του Τύπου.

Τον Ιανουά­ριο η Βρε­τα­νί­δα δικα­στής Βανέ­σα Μπα­ρέι­τσερ απέρ­ρι­ψε το αίτη­μα της Ουά­σινγ­κτον να εκδο­θεί ο Ασάνζ στις ΗΠΑ, εκτι­μώ­ντας ότι υπάρ­χει κίν­δυ­νος να αυτοκτονήσει.

Όμως η Ουά­σινγ­κτον άσκη­σε έφε­ση στην από­φα­ση αμφι­σβη­τώ­ντας κυρί­ως την αξιο­πι­στία ενός ειδι­κού που κατέ­θε­σε υπέρ του Ασάνζ σχε­τι­κά με την ευαί­σθη­τη ψυχι­κή του υγεία.

Αρθού­ρος Ρεμπώ Επα­να­στά­της και μπο­έμ ΜΙΚΡΗ ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο