Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία — εκλογές: Λύθηκε ο γόρδος δεσμός του Brexit, πιθανά να άνοιξε μια νέα «πληγή»

Το Συντη­ρη­τι­κό Κόμ­μα του πρω­θυ­πουρ­γού της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον συγκέ­ντρω­σε από­λυ­τη πλειο­ψη­φία 365 εδρών εκ των συνο­λι­κά 650 στην κάτω βου­λή του βρε­τα­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, ήτοι 48 έδρες επι­πλέ­ον σε σύγκρι­ση με την εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση του 2017, κατα­γρά­φο­ντας μια ιστο­ρι­κή νίκη στις πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν χθες στη χώρα. Εκλο­γές στις οποί­ες κυριάρ­χη­σε ως κρι­τή­ριο ψήφου το Brexit, δηλα­δή η ενδο­α­στι­κή αντι­πα­ρά­θε­ση για την απο­χώ­ρη­ση από την ΕΕ και τους όρους με τους οποί­ους αυτή θα γίνει, μία αντι­πα­ρά­θε­ση όμως που κατά­φε­ρε να εγκλω­βί­σει πλα­τιές λαϊ­κές μάζες.

Σύμ­φω­να με τα ορι­στι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα που δόθη­καν σήμε­ρα στη δημο­σιό­τη­τα, οι αντι­πο­λι­τευό­με­νοι Εργα­τι­κοί έχα­σαν 59 έδρες, εξα­σφα­λί­ζο­ντας 203 έδρες.

Το Εθνι­κό Κόμ­μα της Σκω­τί­ας (SNP) εξέ­λε­ξε 48 βου­λευ­τές, οι Φιλε­λεύ­θε­ροι Δημο­κρά­τες 11.

Το ποσο­στό συμ­με­το­χής ανήλ­θε σε 67,3%.

Στη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των που απα­ριθ­μεί 650 έδρες, ένα κόμ­μα πρέ­πει να συγκε­ντρώ­σει 326 έδρες για να έχει την από­λυ­τη πλειοψηφία.

Μπο­ρεί η εκλο­γι­κή ανα­μέ­τρη­ση να λύνει, όπως φαί­νε­ται, το «γόρ­διο δεσμό» του Brexit, ωστό­σο ενδέ­χε­ται να ανοί­ξει μία άλλη «πλη­γή», καθώς η αύξη­ση των δυνά­με­ων του σκω­τσέ­ζι­κου SNP, ανα­μέ­νε­ται να ενι­σχύ­σει τις αυτο­νο­μι­στι­κές τάσεις εντός του Ηνω­μέ­νου Βασι­λεί­ου. Ήδη, η ηγέ­της του κόμ­μα­τος Νίκο­λα Στέρ­τζον δήλω­σε ότι το απο­τέ­λε­σμα ήταν μια «ισχυ­ρή έγκρι­ση» της επι­λο­γής για ένα νέο δημο­ψή­φι­σμα για την ανε­ξαρ­τη­σία της Σκωτίας.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

Ακο­λου­θούν ανα­λυ­τι­κά τα απο­τε­λέ­σμα­τα με τους αριθ­μούς στις παρεν­θέ­σεις να αντι­προ­σω­πεύ­ουν την εξέ­λι­ξη στον αριθ­μό των εδρών, σε σύγκρι­ση με τις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές του 2017.

Συντη­ρη­τι­κοί 365 έδρες (+48)

Εργα­τι­κό Κόμ­μα 203 (-59)

Εθνι­κό Κόμ­μα της Σκω­τί­ας SNP 48 (+13)

Φιλε­λεύ­θε­ροι Δημο­κρά­τες 11 (-1)

Δημο­κρα­τι­κό Ενω­τι­κό Κόμ­μα DUP 8 (-2)

Σιν Φέιν 7 (0)

Plaid Cymru 4 (0)

Πρά­σι­νοι 1 (0)

Εργα­τι­κό και Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα 2 (+2)

Κόμ­μα Συμ­μα­χί­ας 1 (+1)

Brexit: Οι επόμενοι σταθμοί μετά τις εκλογές

Ακο­λου­θούν οι ημε­ρο­μη­νί­ες των επό­με­νων μεγά­λων σταθ­μών στη μακρά και κοπιώ­δη δια­δι­κα­σία του Brexit:

– 13 Δεκεμ­βρί­ου: μια νέα κυβέρνηση

Με δεδο­μέ­νη την από­λυ­τη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία, ο Μπό­ρις Τζόν­σον θα πάει κατ’ ευθεί­αν στα ανά­κτο­ρα του Μπά­κιγ­χαμ για να πάρει και πάλι πρω­θυ­πουρ­γι­κή εντο­λή από τη βασί­λισ­σα Ελι­σά­βετ ΙΙ.

– 17 Δεκεμ­βρί­ου: νέα σύνο­δος του κοινοβουλίου

Οι νεο­ε­κλε­γέ­ντες βου­λευ­τές στη Βου­λή των Κοι­νο­τή­των θα επι­λέ­ξουν τον «speaker» τους (πρό­ε­δρο). Κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα θα ανα­νε­ώ­σουν τη θητεία του Λίν­τσεϊ Χόιλ, ο οποί­ος είχε εκλε­γεί λίγο πριν από τη λήξη της τελευ­ταί­ας κοι­νο­βου­λευ­τι­κής συνό­δου ως διά­δο­χος του Τζον Μπέρκοου.

Θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί η ορκω­μο­σία των 650 βουλευτών.

– 19 Δεκεμ­βρί­ου: η ομι­λία της βασίλισσας

Αν ο Μπό­ρις Τζόν­σον κερ­δί­σει πράγ­μα­τι τις εκλο­γές, θα ανα­κοι­νώ­σει γρή­γο­ρα το νομο­θε­τι­κό χρο­νο­διά­γραμ­μά του με την ομι­λία της βασίλισσας.

Σύμ­φω­να με την παρά­δο­ση, η βασί­λισ­σα θα δια­βά­σει τον κατά­λο­γο των νομο­θε­τι­κών κει­μέ­νων που ο Τζόν­σον ελπί­ζει να θέσει σε εφαρ­μο­γή στη διάρ­κεια τελε­τής ενώ­πιον της μη αιρε­τής άνω βου­λής του βρε­τα­νι­κού κοι­νο­βου­λί­ου, της Βου­λής των Λόρδων.

Δεδο­μέ­νου ότι η προη­γού­με­νη ομι­λία της βασί­λισ­σας ήταν τον Οκτώ­βριο και εξαι­τί­ας της εγγύ­τη­τας των Χρι­στου­γέν­νων, προ­βλέ­πε­ται ένα πιο ελα­φρύ πρό­γραμ­μα, χωρίς βασι­λι­κά διά­ση­μα ούτε ιππικό.

– 31 Ιανουα­ρί­ου: Brexit

Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο πρό­κει­ται να απο­χω­ρή­σει από την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση στις 31 Ιανουα­ρί­ου, ημε­ρο­μη­νία που έχει ήδη ανα­βλη­θεί τρεις φορές μετά το δημο­ψή­φι­σμα του 2016.

Αν ο Μπό­ρις Τζόν­σον κερ­δί­σει πράγ­μα­τι την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία, θα επι­διώ­ξει να έχει υιο­θε­τη­θεί μέχρι τότε από το κοι­νο­βού­λιο η συμ­φω­νία δια­ζυ­γί­ου, την οποία δια­πραγ­μα­τεύ­θη­κε με την Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση, για να εξα­σφα­λί­σει μια ήπια έξοδο.

– 1η Ιου­λί­ου: κατα­λη­κτι­κή ημε­ρο­μη­νία για ενδε­χό­με­νη παρά­τα­ση της μετα­βα­τι­κής περιόδου

Μετά την απο­χώ­ρη­ση από την ΕΕ, η χώρα θα εισέλ­θει σε μια μετα­βα­τι­κή φάση στην οποία οι σχέ­σεις της με τους 27 θα παρα­μεί­νουν οι ίδιες μέχρι τις 31 Δεκεμ­βρί­ου 2020.

Η προ­θε­σμία αυτή πρέ­πει να επι­τρέ­ψει στα δύο μέρη να συνά­ψουν μια νέα σχέ­ση όσον αφο­ρά το εμπό­ριο και την ασφά­λεια. Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο μπο­ρεί επί­σης να θελή­σει να παρα­τεί­νει αυτή την περί­ο­δο για ένα ή δύο χρό­νια, όμως οφεί­λει να ενη­με­ρώ­σει την ΕΕ για το σχε­τι­κό αίτη­μά του πριν από την 1η Ιουλίου.

– 31 Δεκεμ­βρί­ου: τέλος της μετα­βα­τι­κής περιόδου

Πρό­κει­ται για το τέλος των δεσμών ανά­με­σα στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση και το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο όπως υπήρ­ξαν επί 47 χρό­νια. Χωρίς νέα συμ­φω­νία ή παρά­τα­ση της μετα­βα­τι­κής περιό­δου, το εμπό­ριο και οι μετα­φο­ρές, μετα­ξύ άλλων, κιν­δυ­νεύ­ουν με μεγά­λες αναταράξεις.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο