Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία εκλογές-Μπ. Τζόνσον: Εξασφαλίσαμε ισχυρή νέα εντολή — Παραίτηση Κόρμπιν

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον δήλω­σε πως πράγ­μα­τι, η κυβέρ­νη­ση των Συντη­ρη­τι­κών φαί­νε­ται πως εξα­σφά­λι­σε νέα, ισχυ­ρή εντο­λή στις πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές οι οποί­ες διε­ξή­χθη­σαν χθες Πέμ­πτη. «Σε αυτό το στά­διο πράγ­μα­τι φαί­νε­ται ότι (…) η κυβέρ­νη­ση των Συντη­ρη­τι­κών έλα­βε ισχυ­ρή νέα εντο­λή, να ολο­κλη­ρώ­σει το Brexit κι όχι μόνο να ολο­κλη­ρώ­σει το Brexit, αλλά να ενώ­σει αυτή τη χώρα και να την οδη­γή­σει μπρο­στά», είπε ο Τζόν­σον, αφού ενη­με­ρώ­θη­κε πως κέρ­δι­σε — όπως ανα­με­νό­ταν από τους περισ­σό­τε­ρους — τη βου­λευ­τι­κή έδρα που διεκ­δι­κού­σε στο Όξμπριτζ.

«Νομί­ζω ότι αυτές θα απο­δει­χθούν ιστο­ρι­κές εκλο­γές, που μας δίνουν τώρα, σε αυτή τη νέα κυβέρ­νη­ση, την ευκαι­ρία να σεβα­στού­με τη δημο­κρα­τι­κή βού­λη­ση του βρε­τα­νι­κού λαού, να αλλά­ξου­με αυτή τη χώρα προς το καλύ­τε­ρο και να αφή­σου­με ελεύ­θε­ρες τις δυνα­τό­τη­τες ολό­κλη­ρου του λαού αυτής της χώρας». «Αυτό θα κάνου­με τώρα, κι αν είμα­στε αρκε­τά τυχε­ροί και κερ­δί­σου­με την εξου­σία τότε η δου­λειά μας θα αρχί­σει σήμε­ρα», πρό­σθε­σε ο ηγέ­της των συντηρητικών.

Παραίτηση Κόρμπιν

Ο ηγέ­της του βρε­τα­νι­κού αντι­πο­λι­τευό­με­νου Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν δήλω­σε πως δεν θα ηγη­θεί του κόμ­μα­τος στις επό­με­νες εκλο­γές, αφού παρα­δέ­χθη­κε πως ήταν μια «πολύ απο­γοη­τευ­τι­κή νύκτα».

«Είναι προ­φα­νώς μια πολύ απο­γη­τευ­τι­κή νύκτα για το Εργα­τι­κό Κόμ­μα με το απο­τέ­λε­σμα που έχου­με», δήλω­σε ο Κόρ­μπιν αφού κέρ­δι­σε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγη­θώ του κόμ­μα­τος σε οποιεσ­δή­πο­τε μελ­λο­ντι­κές γενι­κές εκλο­γές», δήλω­σε προ­σθέ­το­ντας πως το κόμ­μα χρειά­ζε­ται να στο­χα­σθεί και πως θα ηγη­θεί του κόμ­μα­τος όσο αυτό θα συζη­τεί για το μέλ­λον του.

Ο ηγέ­της του Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν αντι­με­τώ­πι­σε νωρί­τε­ρα εκκλή­σεις να παραι­τη­θεί, αφού οι ίσες απο­στά­σεις που τήρη­σε στο θέμα του Brexit και η περιο­ρι­σμέ­νη προ­σω­πι­κή γοη­τεία του συνέ­βα­λαν στην κατάρ­ρευ­ση των ποσο­στών του κόμ­μα­τος σε παρα­δο­σια­κά προ­πύρ­γιά του και σ’ αυτό που δια­φαί­νε­ται πως θα είναι η χει­ρό­τε­ρη εκλο­γι­κή ήττα Εργα­τι­κών εδώ και 84 χρόνια.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Πρέ­πει να επι­τρα­πεί στη Σκω­τία να οργα­νώ­σει νέο δημο­ψή­φι­σμα για την θέση της στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο μετά τη συντρι­πτι­κή νίκη του Σκω­τσέ­ζι­κου Εθνι­κού Κόμ­μα­τος (SNP) στις εκλο­γές, τόνι­σε σήμε­ρα η αρχη­γός του Νίκο­λα Στέρτζον.

Με βάση το έξιτ πολ το SNP οδεύ­ει να κερ­δί­σει τις 55 από τις 59 έδρες της Σκοτίας.

«Δόθη­κε πλέ­ον εντο­λή για να προ­σφερ­θεί στον λαό της Σκο­τί­ας η δυνα­τό­τη­τα να επι­λέ­ξει το μέλ­λον του», σημεί­ω­σε η Στέρ­τζον σε δηλώ­σεις της στο Sky News.

«Υπάρ­χει ξεκά­θα­ρη επι­θυ­μία και ενστερ­νι­σμός της ιδέ­ας η Σκο­τία δεν πρέ­πει να κατα­λή­ξει με μια κυβέρ­νη­ση του Μπό­ρις Τζόν­σον και να ξερι­ζω­θεί από την Ευρώ­πη παρά τη θέλη­σή της», συνέ­χι­σε η Στέρτζον.

«Ο Μπό­ρις Τζόν­σον μπο­ρεί να έχει εντο­λή να βγά­λει την Αγγλία εκτός της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης. Αλλά λέω εμφα­τι­κά ότι δεν έχει εντο­λή να πάρει το Σκο­τία και να τη βγά­λει από την ΕΕ. Η Σκο­τία πρέ­πει να έχει δικαί­ω­μα επι­λο­γής για το δικό της μέλ­λον», επέμεινε.

Ντόναλντ Τραμπ: «Μεγάλη νίκη του Μπόρις»

Ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντό­ναλντ Τραμπ τόνι­σε σήμε­ρα ότι φαί­νε­ται πως σημειώ­θη­κε «μεγά­λη νίκη» του πρω­θυ­πουρ­γού της Βρε­τα­νί­ας Μπό­ρις Τζόν­σον στις βου­λευ­τι­κές εκλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν χθες στο ΗΒ.

Οι Τόρις φαί­νε­ται πως οδεύ­ουν προς σαρω­τι­κή επι­κρά­τη­ση μετά τη χθε­σι­νή ανα­μέ­τρη­ση και ο Τζόν­σον δήλω­σε πριν από λίγο ότι η κυβέρ­νη­σή του έχει πλέ­ον «ισχυ­ρή νέα εντο­λή» να ολο­κλη­ρώ­σει το Brexit, τη σημα­ντι­κό­τε­ρη γεω­πο­λι­τι­κή μετα­βο­λή για τη Βρε­τα­νία τα τελευ­ταία 70 χρόνια.

«Φαί­νε­ται πως έχου­με μεγά­λη νίκη για τον Μπό­ρις στο ΗΒ!», ανέ­φε­ρε ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος σε ανάρ­τη­σή του στο Twitter.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο