Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Εντολές μη ανάνηψης για ασθενείς Covid με μαθησιακές δυσκολίες

Σάλος έχει προ­κλη­θεί στη Βρε­τα­νία μετά τις απο­κα­λύ­ψεις φιλαν­θρω­πι­κής οργά­νω­σης για φρι­κτές δια­κρί­σεις κατά ασθε­νών με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες, οι οποί­οι έχουν προ­σβλη­θεί από τον κορονοϊό.

Άνθρω­ποι με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες έχουν βρε­θεί αντι­μέ­τω­πη με εντο­λές μη ανά­νη­ψης κατά το δεύ­τε­ρο κύμα της παν­δη­μί­ας, καταγ­γέλ­λει η Mencap, παρά την γενι­κή κατα­κραυ­γή αντί­στοι­χων πρα­κτι­κών κατά το πρώ­το κύμα.

Η οργά­νω­ση ανα­φέ­ρει ότι έχει λάβει καταγ­γε­λί­ες τον Ιανουά­ριο από ανθρώ­πους με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες που τους ενη­μέ­ρω­σαν ότι δεν θα γίνουν προ­σπά­θειες ανά­νη­ψής τους σε περί­πτω­ση που νοσή­σουν από την Covid-19.

Η Επι­τρο­πή Ποιό­τη­τας Φρο­ντί­δας ανέ­φε­ρε τον Δεκέμ­βριο πως οι παρά­τυ­πες εντο­λές να μην πραγ­μα­το­ποιεί­ται Καρ­διο­πνευ­μο­νι­κή ανά­νη­ψη είχαν ενδε­χο­μέ­νως προ­κα­λέ­σει πέρυ­σι θανά­τους που θα μπο­ρού­σαν να έχουν αποφευχθεί.

Οι παρεμ­βά­σεις αυτές γίνο­νται σε ασθε­νείς που είναι αρκε­τά ευπα­θείς ώστε να βοη­θη­θούν από τεχνη­τή ανα­πνοή, όμως η Mencap καταγ­γέλ­λει ότι υπήρ­ξαν δια­κρί­σεις κατά ανθρώ­πων με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες. Η Επι­τρο­πή Ποιό­τη­τας Φρο­ντί­δας θα δώσει στη δημο­σιό­τη­τα την πλή­ρη έκθε­σή της τις επό­με­νες εβδομάδες.

Η απο­κά­λυ­ψη έρχε­ται σε μια περί­ο­δο που οργα­νώ­σεις αυξά­νουν την πίε­ση προς υπουρ­γούς να επα­νε­ξε­τά­σουν την από­φα­ση να μην δώσουν προ­τε­ραιό­τη­τα σε άτο­μα με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες για εμβο­λια­σμό. Σημειώ­νε­ται ότι υπάρ­χουν όλο και περισ­σό­τε­ρα στοι­χεία πως οι άνθρω­ποι ακό­μη και με ήπια νοη­τι­κή στέ­ρη­ση έχουν περισ­σό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να πεθά­νουν από κορονοϊό.

Παρά το γεγο­νός ότι ορι­σμέ­νοι άνθρω­ποι με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες όπως το σύν­δρο­μο Down ήταν μια από τις ομά­δες στις οποί­ες η Επι­τρο­πή Εμβο­λια­σμού της Βρε­τα­νί­ας υπο­σχέ­θη­κε συμ­με­το­χή στον εμβο­λια­σμό από αύριο, αρκε­τοί από αυτούς κατη­γο­ριο­ποι­ή­θη­καν σε πιο χαμη­λές βαθ­μί­δες ατό­μων που χρή­ζουν ανά­γκη και, για τον λόγο αυτό, ακό­μη περιμένουν.

Τα στοι­χεία που έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα το Εθνι­κό Σύστη­μα Υγεί­ας (NHS) έδει­ξαν ότι στις πέντε εβδο­μά­δες του τρί­του lockdown κατα­γρά­φη­κε το 65% των θανά­των σε ανθρώ­πους με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι το αντί­στοι­χο ποσο­στό στον γενι­κό πλη­θυ­σμό ήταν στο 39%.

Οι νεό­τε­ροι άνθρω­ποι με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες (από 18–34 ετών) έχουν 30 φορές μεγα­λύ­τε­ρες πιθα­νό­τη­τας να πεθά­νουν από Covid από άλλους συνο­μή­λι­κούς τους.

Η Εντέλ Χάρις, επι­κε­φα­λής της Mencap δήλω­σε «κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας πολ­λοί άνθρω­ποι με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες έχουν αντι­με­τω­πί­σει σοκα­ρι­στι­κές δια­κρί­σεις και εμπό­δια στην πρό­σβα­ση σε φρο­ντί­δα με ενη­με­ρώ­σεις για δια­δι­κα­σί­ες μη ανά­νη­ψης να μπαί­νουν στους φακέ­λους ασθε­νείς τους και περι­κο­πές στα προ­γράμ­μα­τα φρο­ντί­δας. Είναι απα­ρά­δε­κτο σε μια ομά­δα που έχει χτυ­πη­θεί τόσο βαριά από την παν­δη­μία και, ακό­μη και πριν τον κορο­νο­ϊό, είχε μέσο όρο θανά­του 20 χρό­νια μικρό­τε­ρο από τον γενι­κό πλη­θυ­σμό, τα μέλη της να αισθά­νο­νται τόσο απο­κλει­σμέ­να και τρο­μαγ­μέ­να. Η κυβέρ­νη­ση και η επι­τρο­πή εμβο­λια­σμών πρέ­πει να δρά­σει άμε­σα για να σωθούν οι ζωές ορι­σμέ­νων από τα πιο ευαί­σθη­τα μέλη της κοι­νω­νί­ας μας».

Μια ανά­λυ­ση της στα­τι­στι­κής υπη­ρε­σί­ας της Βρε­τα­νί­ας, την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, έδει­ξε ότι έξι στους δέκα θανά­τους από Covid είναι άνθρω­ποι με αναπηρίες.

«Ο μεγα­λύ­τε­ρος παρά­γο­ντας σχε­τί­ζε­ται με τους συνε­χώς αυξα­νό­με­νους θανά­τους σε δομές φιλο­ξε­νί­ας. Έδω­σα προ­τε­ραιό­τη­τα σε τρο­φί­μους οίκων ευγη­ρί­ας για τον εμβο­λια­σμό και όχι σε εκεί­νους που βρί­σκο­νται σε αντί­στοι­χες δομές εξαι­τί­ας άλλων παρα­γό­ντων» ανα­φέ­ρει η δρ. Κέρι Μισέλ Λοτζ προ­σθέ­το­ντας ότι «ξέχα­σαν εντε­λώς τους ανθρώ­πους με μαθη­σια­κές δυσκο­λί­ες. Δεν ξέρω εάν η κυβέρ­νη­ση αστό­χη­σε ή απλά αδιαφόρησε».

Πηγή: efsyn.gr

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο