Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία — Ευρωεκλογές 2019: Πρώτο το κόμμα του Brexit

Το Κόμ­μα του Brexit του Νάι­τζελ Φάρατζ, που εκφρά­ζει τα τμή­μα­τα της αστι­κής τάξης που επι­δί­ω­ξαν την απο­χώ­ρη­ση της Βρε­τα­νί­ας από την ΕΕ, ανα­δεί­χθη­κε πρώ­το στις ευρω­ε­κλο­γές που διε­ξή­χθη­σαν στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο με 31,6% των ψήφων, σύμ­φω­να με τα μέχρι στιγ­μής απο­τε­λέ­σμα­τα, ενι­σχύ­ο­ντας το σενά­ριο μιας εξό­δου χωρίς συμφωνία.

Το φιλο­ευ­ρω­παϊ­κό «Φιλε­λεύ­θε­ρο Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα», έρχε­ται δεύ­τε­ρο με 20,3%, ενώ οι Εργα­τι­κοί έμει­ναν στην τρί­τη θέση, με 14,1%, υπο­χω­ρώ­ντας κατά 11,3%.

Οι ψηφο­φό­ροι τιμώ­ρη­σαν σκλη­ρά το Συντη­ρη­τι­κό Κόμ­μα της πρω­θυ­πουρ­γού Τερέ­ζα Μέι, το οποίο κατέ­λη­ξε στην πέμ­πτη θέση με 7,5% των ψήφων, χάνο­ντας σχε­δόν 15 ποσο­στιαί­ες μονάδες.

Όσο για τους Πρά­σι­νους, κατά­φε­ραν να κερ­δί­σουν τους Συντη­ρη­τι­κούς με μια αξιο­πρε­πή επί­δο­ση 11,6%.

Οι Τόρις είναι πλέ­ον βυθι­σμέ­νοι σε μια άγρια μάχη για τη δια­δο­χή της Τερέ­ζα Μέι, με ήδη οκτώ υπο­ψή­φιους δια­δό­χους στις τάξεις τους. Το φαβο­ρί, ο πρώ­ην υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Μπό­ρις Τζόν­σον, 54 ετών, ο οποί­ος είχε δια­δρα­μα­τί­σει ρόλο κλει­δί στη διάρ­κεια της εκστρα­τεί­ας του δημο­ψη­φί­σμα­τος για το Brexit, βρί­σκε­ται στην ίδια γραμ­μή με τον Νάι­τζελ Φάρατζ και δηλώ­νει έτοι­μος να εγκα­τα­λεί­ψει την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο