Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Ζευγάρι ακροδεξιών που έδωσε στο παιδί του το όνομα “Αδόλφος” οδηγήθηκε στη φυλακή

Ένα ζευ­γά­ρι ακρο­δε­ξιών που έδω­σαν στο παι­δί τους το όνο­μα του Αδόλ­φου Χίτλερ κατα­δι­κά­στη­καν στη Βρε­τα­νία σήμε­ρα καθώς κρί­θη­καν ένο­χοι στην κατη­γο­ρία ότι είναι μέλη της παρά­νο­μης ακρο­δε­ξιάς οργά­νω­σης National Action.

Ο Άνταμ Τόμας, 22 ετών και η Κλό­ντια Πατα­τάς, 38 ετών, κατα­δι­κά­στη­καν μαζί με τον 27χρονο Ντά­νιελ Μπο­γκού­νο­βιτς ότι είναι μέλη της οργά­νω­σης, αφού ανήρ­τη­σαν μηνύ­μα­τα όπου εξή­ραν τον Χίτλερ όπως επί­σης φωτο­γρα­φί­ες όπου εμφα­νί­ζο­νται ως μέλη της ρατσι­στι­κής οργά­νω­σης Κου Κλουξ Κλαν, ενώ έκα­ναν τον ναζι­στι­κό χαιρετισμό.

Άλλοι τρεις είχαν δηλώ­σει ένο­χοι ότι είναι μέλη της National Action, η οποία έχει κηρυ­χθεί παρά­νο­μη από την κυβέρ­νη­ση, αφού μέλη της επι­δο­κί­μα­σαν τη δολο­φο­νία της βου­λευ­τού Τζο Κοξ από έναν ναζι­στή το 2016.

«Αφού η National Action απα­γο­ρεύ­τη­κε, άρχι­σε να δρα­στη­ριο­ποιεί­ται υπο­γεί­ως και άλλα­ξε το όνο­μά της αλλά δεν χάθη­κε» δήλω­σε ο Ντεμπ Ουόλς, του γρα­φεί­ου του εισαγγελέα.

«Αυτά τα μέλη συνέ­χι­σαν να πιστεύ­ουν σε μια ρατσι­στι­κή νεο­να­ζι­στι­κή θεώ­ρη­ση του κόσμου, επι­κοι­νω­νού­σαν με απο­κρυ­πτο­γρα­φη­μέ­να μηνύ­μα­τα και οργά­νω­ναν συνα­ντή­σεις με στό­χο τη συνέ­χι­ση της λει­τουρ­γί­ας της οργάνωσης».

Η National Action είναι η πρώ­τη ακρο­δε­ξιά οργά­νω­ση που απα­γο­ρεύ­τη­κε στη Βρε­τα­νία εδώ και δεκαετίες.

Κατά τη διάρ­κεια της δίκης στο δικα­στή­ριο του Μπέρ­μινγ­χαμ κατα­τέ­θη­κε ότι το ζευ­γά­ρι έδω­σε στο μωρό του το όνο­μα «Αδόλ­φος» σε μια επί­δει­ξη θαυ­μα­σμού για τον ηγέ­τη του Γ΄ Ράιχ.

Η αστυ­νο­μία του Ουέστ Μίντλαντ έδω­σε στη δημο­σιό­τη­τα φωτο­γρα­φί­ες όπου οι δύο γονείς ποζά­ρουν κρα­τώ­ντας το μωρό τους και μια σημαία με τη σβά­στι­κα. Ο Τόμας πόζα­ρε επί­σης φορώ­ντας το λευ­κό ένδυ­μα της Κου Κλουξ Κλαν μαζί με τον γιο του και ένα τόξο.

nazi2

Ο διοι­κη­τής της αστυ­νο­μί­ας Ματ Ουόρντ κατέ­θε­σε από την πλευ­ρά του ότι η ομά­δα είχε συγκε­ντρώ­σει όπλα και ανα­ζη­τού­σε τρό­πους να κατα­σκευά­σει εκρηκτικά.

«Αυτά τα πρό­σω­πα δεν ήταν απλά ρατσι­στές φαντα­σιό­πλη­κτοι. Γνω­ρί­ζου­με ότι ήταν μια επι­κίν­δυ­νη, καλά δομη­μέ­νη οργά­νω­ση» συμπλή­ρω­σε ο ίδιος.

«Στό­χος τους ήταν να δια­σπεί­ρουν τη νεο­να­ζι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία προ­κα­λώ­ντας έναν φυλε­τι­κό πόλε­μο στη Βρε­τα­νία και πέρα­σαν χρό­νια απο­κτώ­ντας τις δεξιό­τη­τες για να το κάνουν.»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο