Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κρατά αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα και πλοία

Η κυβέρ­νη­ση της Βρε­τα­νί­ας θα στε­γά­ζει μετα­νά­στες που δια­σχί­ζουν παρά­τυ­πα τη Μάγ­χη σε στρα­τιω­τι­κές βάσεις, ενώ εξε­τά­ζει το ενδε­χό­με­νο να τους μετα­φέ­ρει ακό­μη και σε πλοία, δήλω­σε ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης Ρόμπερτ Τζέν­ρικ χθες Τετάρτη.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Ρίσι Σού­νακ έχει ανα­γά­γει την αντι­με­τώ­πι­ση της μετα­νά­στευ­σης σε προ­τε­ραιό­τη­τα της κυβέρ­νη­σής του και έχει παρου­σιά­σει νομο­σχέ­διο το οποίο προ­βλέ­πει την άμε­ση απέ­λα­ση όλων όσοι φτά­νουν παρά­τυ­πα στη χώρα, κυρί­ως μέσω της Μάγχης.

Ο Τζέν­ρικ παρου­σί­α­σε το σχέ­διο αυτό, το οποίο προ­βλέ­πει τη στέ­γα­ση αιτού­ντων άσυ­λο σε δύο στρα­τό­πε­δα στη νοτιο­α­να­το­λι­κή και την ανα­το­λι­κή Αγγλία, καθώς η κυβέρ­νη­ση προ­σπα­θεί να μειώ­σει το κόστος των 6,8 εκατ. λιρών την ημέ­ρα (περί­που 7,7 εκατ. ευρώ), τα οποία δαπα­νά, όπως η ίδια ανα­φέ­ρει, για τη δια­μο­νή των μετα­να­στών σε ξενοδοχεία.

Ωστό­σο τα σχέ­δια αυτά έχουν ήδη προ­κα­λέ­σει αντι­δρά­σεις από οργα­νώ­σεις προ­στα­σί­ας των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, ακό­μη και από το εσω­τε­ρι­κό της κυβέρ­νη­σης. Ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Τζέιμς Κλέ­βερ­λι επέ­κρι­νε την πρό­τα­ση να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί στρα­τιω­τι­κή βάση στην εκλο­γι­κή του περι­φέ­ρεια, το Έσεξ.

Εξάλ­λου ο Τζέν­ρικ πρό­σθε­σε ότι οι υπουρ­γοί εξε­τά­ζουν το ενδε­χό­με­νο να χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν «πλοία» για τη στέ­γα­ση μετα­να­στών, επι­κα­λού­με­νος το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­ση της Σκω­τί­ας χρη­σι­μο­ποιεί ένα πλοίο αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο στη Γλα­σκώ­βη για να στε­γά­σει πρό­σφυ­γες από την Ουκρανία.

Η οργά­νω­ση Refugee Council ανα­κοί­νω­σε ότι «ανη­συ­χεί βαθιά» για τα σχέ­δια αυτά, ενώ πρό­σθε­σε ότι η στέ­γα­ση σε στρα­τώ­νες είναι «εντε­λώς ακα­τάλ­λη­λη» για τις ανά­γκες των αιτού­ντων άσυλο.

Ο Σού­νακ δήλω­σε απευ­θυ­νό­με­νος στο υπουρ­γι­κό του συμ­βού­λιο την Τρί­τη ότι το κόστος της χρή­σης ξενο­δο­χεί­ων και η πίε­ση που ασκεί αυτό στις τοπι­κές κοι­νω­νί­ες σημαί­νει ότι δεν είναι μη βιώσιμο.

Παράλ­λη­λα ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός τόνι­σε ότι τα παι­διά δεν μπο­ρούν να εξαι­ρε­θούν από το σχέ­διο να συλ­λαμ­βά­νο­νται οι παρά­τυ­ποι μετα­νά­στες που δια­σχί­ζουν τη Μάγ­χη, προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί να δημιουρ­γη­θεί ένας παρά­γο­ντας προ­σέλ­κυ­σης μεταναστών.

Η επί­τρο­πος Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των του Συμ­βου­λί­ου της Ευρώ­πης Ντού­νια Μιγιά­το­βιτς ζήτη­σε νωρί­τε­ρα αυτή την εβδο­μά­δα από τους Βρε­τα­νούς βου­λευ­τές να αντι­τα­χθούν στο νομο­σχέ­διο της κυβέρ­νη­σης για την παρά­τυ­πη μετα­νά­στευ­ση, καταγ­γέλ­λο­ντας ότι «δεν συνά­δει» με τις «διε­θνείς υπο­χρε­ώ­σεις» της χώρας.

Το νομο­σχέ­διο, το οποίο στη­ρί­ζουν πολ­λοί συντη­ρη­τι­κοί βου­λευ­τές αλλά επι­κρί­νουν οργα­νώ­σεις προ­ά­σπι­σης των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των όπως και η Ύπα­τη Αρμο­στεία του ΟΗΕ για τους Πρό­σφυ­γες, προ­βλέ­πει ότι όσοι μετα­νά­στες εισέρ­χο­νται παρά­τυ­πα στη Βρε­τα­νία θα στέλ­νο­νται πίσω στις χώρες κατα­γω­γής τους ή «σε τρί­τη ασφα­λή χώρα», όπως η Ρουά­ντα, βάσει συμ­φω­νί­ας που έχει ήδη υπο­γρά­ψει το Λον­δί­νο με αυτή την αφρι­κα­νι­κή χώρα.

Παράλ­λη­λα θα απα­γο­ρεύ­ε­ται ισο­βί­ως η είσο­δος στη Βρε­τα­νία στους παρά­τυ­πους μετα­νά­στες που συλλαμβάνονται.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο