Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Καμπάνια υπογραφών για να αφαιρεθεί ο τίτλος του «Σερ» από τον Τόνι Μπλερ

Μια προ­σπά­θεια συγκέ­ντρω­σης ηλε­κτρο­νι­κών υπο­γρα­φών με στό­χο να αφαι­ρε­θεί από τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό της Βρε­τα­νί­ας Τόνι Μπλερ ο τίτλος του ιππό­τη που του απο­νε­μή­θη­κε πρό­σφα­τα, κερ­δί­ζει όλο και μεγα­λύ­τε­ρη στή­ρι­ξη καθώς μέσα σε λίγα εικο­σι­τε­τρά­ω­ρα πάνω από 370.000 άνθρω­ποι έχουν ήδη υπογράψει.

Ο Μπλερ, ο οποί­ος διε­τέ­λε­σε πρω­θυ­πουρ­γός από το 1997 ως το 2007, έλα­βε τον τίτλο του ιππό­τη από την βασί­λισ­σα Ελι­σά­βετ στο πλαί­σιο των τιμη­τι­κών δια­κρί­σε­ων για την νέα χρο­νιά που απο­νέ­μο­νται ως ανα­γνώ­ρι­ση των επι­τευγ­μά­των και της υπη­ρε­σί­ας δια­κε­κρι­μέ­νων προ­σώ­πων στο Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο. Μετα­ξύ άλλων, ανά­λο­γες δια­κρί­σεις έλα­βαν υγειο­νο­μι­κοί που μάχο­νται κατά της COVID-19 μέχρι προ­σω­πι­κό­τη­τες από τον αθλη­τι­κό και καλ­λι­τε­χνι­κό χώρο, όπως ο κινη­μα­το­γρα­φι­κός «Τζέιμς Μποντ», Ντά­νιελ Κρεγκ.

Η από­φα­ση να απο­νε­μη­θεί ο τίτλος του ιππό­τη στον Μπλερ ξεσή­κω­σε εύλο­γες αντι­δρά­σεις, δεδο­μέ­νου ότι ο πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γός ήταν εκ των πρω­τα­γω­νι­στών, μαζί με τον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Τζορτζ Μπους, των ιμπε­ρια­λι­στι­κών επεμ­βά­σε­ων στο Αφγα­νι­στάν και το Ιράκ, το 2001 και 2003 αντίστοιχα.

«Αυτός ήταν προ­σω­πι­κά υπεύ­θυ­νος για τον θάνα­το αμέ­τρη­των αθώ­ων, αμά­χων και στρα­τιω­τών σε διά­φο­ρες πολε­μι­κές συγκρού­σεις. Και μόνο γι’ αυτό θα έπρε­πε να λογο­δο­τή­σει για εγκλή­μα­τα πολέ­μου», ανα­φέ­ρε­ται μετα­ξύ άλλων στην αίτη­ση που αναρ­τή­θη­κε στην ιστο­σε­λί­δα change.org.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο