Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Καταψηφίστηκε η Συμφωνία Αποχώρησης για το Brexit

Κατα­ψη­φί­στη­κε η Συμ­φω­νία Απο­χώ­ρη­σης από την Βου­λή των Κοι­νο­τή­των με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ, παρό­τι χτες βρά­δυ επι­τεύ­χθη συμ­βι­βα­σμός της τελευ­ταί­ας στιγ­μής στα παζά­ρια για το Brexit μετα­ξύ Μέι και Γιούνκερ.

Αμέ­σως μετά τη γνω­στο­ποί­η­ση των απο­τε­λε­σμά­των της κρί­σι­μης ψηφο­φο­ρί­ας, η Μέι ανα­κοί­νω­σε πως θα κατα­ψη­φί­σει μια απο­χώ­ρη­ση από την Ε.Ε. χωρίς συμ­φω­νία, ενώ σημεί­ω­σε ότι έχει αντι­με­τω­πί­σει προ­σω­πι­κά το θέμα και έχει επί­γνω­ση της «ενδε­χό­με­νης ζημί­ας» ενός Brexit χωρίς να υπάρ­ξει συμ­φω­νία. «Λυπά­μαι πολύ για την από­φα­ση», πρόσθεσε.

Αφού το κοι­νο­βού­λιο κατα­ψή­φι­σε την πρό­τα­ση θα ακο­λου­θή­σει ψηφο­φο­ρία την Τετάρ­τη στις 19:00 (ώρα Αγγλί­ας), οπό­τε και το κοι­νο­βού­λιο θα κλη­θεί να ψηφί­σει εάν στη­ρί­ζει ένα Brexit χωρίς συμ­φω­νία και εάν προ­κρί­νει καθυ­στέ­ρη­ση του Brexit, με την προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ημε­ρο­μη­νία απο­χώ­ρη­σης να έχει ήδη καθο­ρι­στεί η 29η Μαρτίου.

«Είναι η ώρα για γενι­κές εκλο­γές», δήλω­σε από την πλευ­ρά του, ο επι­κε­φα­λής των Εργα­τι­κών Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν κάνο­ντας μάλι­στα λόγο «τερά­στια ήττα» της κυβέρ­νη­σης. Σημεί­ω­σε δε ότι η κυβέρ­νη­ση πρέ­πει να απο­δε­χθεί ότι η συμ­φω­νία της δεν έχει την απο­δο­χή της Βου­λής των Κοινοτήτων.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι Βρε­τα­νοί βου­λευ­τές είχαν απορ­ρί­ψει και στις 15 Ιανουα­ρί­ου με συντρι­πτι­κή πλειο­ψη­φία (432 ψήφους ένα­ντι 202) τη συμ­φω­νία που είχε συνά­ψει με τις Βρυ­ξέλ­λες η πρω­θυ­πουρ­γός με απο­τέ­λε­σμα η Μέι να προ­χω­ρή­σει σε επα­να­δια­πραγ­μά­τευ­ση με την Ενωση.

Στη Βρε­τα­νία πλέ­ον ενα­πό­κει­ται η λύση για το αδιέ­ξο­δο του Brexit δηλώ­νει ο Ευρω­παί­ος δια­πραγ­μα­τευ­τής Μπαρνιέ

Ο Ευρω­παί­ος δια­πραγ­μα­τευ­τής για το Brexit Μισέλ Μπαρ­νιέ απέ­κλει­σε οποια­δή­πο­τε επι­πλέ­ον βοή­θεια προς την Βρε­τα­νία για την επί­τευ­ξη μιας συμ­φω­νί­ας για την ομα­λή απο­χώ­ρη­ση από το μπλοκ, τονί­ζο­ντας ότι έπει­τα και από την απο­ψι­νή, νέα κατα­ψή­φι­ση της Συμ­φω­νί­ας Απο­χώ­ρη­σης από τους Βρε­τα­νούς βου­λευ­τές, το αδιέ­ξο­δο μπο­ρεί να λύθει μόνο στη Βρετανία.

“Η ΕΕ έκα­νε ό,τι μπο­ρού­σε για να βοη­θή­σει για να εγκρι­θεί η Συμ­φω­νία Απο­χώ­ρη­σης”, τόνι­σε με tweet ο Μπαρνιέ.

“Το αδιέ­ξο­δο μπο­ρεί να λυθεί μόνο στη Βρε­τα­νία. Οι προ­ε­τοι­μα­σί­ες μας για ένα Brexit χωρίς συμ­φω­νία είναι πλέ­ον πιο σημα­ντι­κές από ό,τι ήταν στο παρελθόν”.

Μετά την απο­ψι­νή κατα­ψή­φι­ση της Συμ­φω­νί­ας, αυξή­θη­κε σημα­ντι­κά ο κίν­δυ­νος ενός Brexit χωρίς συμ­φω­νία, δηλώ­νει εκπρό­σω­πος του Τουσκ

Η δεύ­τε­ρη απόρ­ρι­ψη από την Βου­λή των Κοι­νο­τή­των της Συμ­φω­νί­ας Απο­χώ­ρη­σης που σύνα­ψαν ΕΕ και η κυβέρ­νη­ση της Τερέ­ζα Μέι «αύξη­σε σημα­ντι­κά» τον κίν­δυ­νο ενός ζημιο­γό­νου δια­ζυ­γί­ου «χωρίς συμ­φω­νία» (no-deal Brexit), δήλω­σε ένας εκπρό­σω­πος του προ­έ­δρου Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου Ντό­ναλντ Τουσκ, λίγα λεπτά μετά την νέα κατα­ψή­φι­ση της Συμ­φω­νί­ας Απο­χώ­ρη­σης από το βρε­τα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ.

«Λυπού­μα­στε για το απο­τέ­λε­σμα της απο­ψι­νής ψηφο­φο­ρί­ας», τόνι­σε ο εκπρόσωπος.

«Από την ευρω­παϊ­κή πλευ­ρά έχου­με κάνει ό,τι ήταν εφι­κτό για την επί­τευ­ξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκο­λο να δού­με τι μπο­ρού­με να κάνου­με περισ­σό­τε­ρο», σημείωσε.

«Με μόλις 17 ημέ­ρες να απο­μέ­νουν για την 29η Μαρ­τί­ου, η απο­ψι­νή ψηφο­φο­ρία αύξη­σε σημα­ντι­κά την πιθα­νό­τη­τα ενός Brexit χωρίς συμ­φω­νία… Αν υπάρ­ξει η υπο­βο­λή ενός αιτιο­λο­γη­μέ­νου αιτή­μα­τος για παρά­τα­ση από το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξε­τά­σουν και θα απο­φα­σί­σουν με ομο­φω­νία», πρόσθεσε.

Η προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη ημε­ρο­μη­νία απο­χώ­ρη­σης της Βρε­τα­νί­ας από την Ενω­ση είναι η 29η Μαρτίου.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο