Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία-κορονοϊός: Πάνω από 20.000 οι νεκροί (μόνο) στα νοσοκομεία

«Μια πολύ θλι­βε­ρή ημέ­ρα» για τη Βρε­τα­νία χαρα­κτή­ρι­σε τη σημε­ρι­νή ο Στί­βεν Πόουις, ο ιατρι­κός διευ­θυ­ντής του Εθνι­κού Συστή­μα­τος Υγεί­ας (NHS), καθώς οι θάνα­τοι ξεπέ­ρα­σαν το ψυχο­λο­γι­κό όριο των 20.000.

«Είναι μια πολύ θλι­βε­ρή ημέ­ρα για το έθνος. Είκο­σι χιλιά­δες θάνα­τοι είναι σαφώς 20.000 περισ­σό­τε­ροι απ’ ό,τι θα έπρε­πε», είπε ο Πόουις σε συνέ­ντευ­ξη Τύπου που παρα­χώ­ρη­σε. Τον περα­σμέ­νο μήνα ο ιατρι­κός διευ­θυ­ντής του NHS είχε δηλώ­σει ότι η Βρε­τα­νία «θα τα είχε πάει καλά» αν ξεπερ­νού­σε την κρί­ση του νέου κορο­νοϊ­ού με λιγό­τε­ρους από 20.000 θανάτους.

Από την πλευ­ρά της, η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Πρί­τι Πατέλ επα­νέ­λα­βε την έκκλη­ση της κυβέρ­νη­σης προς τους πολί­τες να παρα­μεί­νουν στα σπί­τια τους και να συνε­χί­σουν να τηρούν τους κανό­νες, αφού η χώρα δεν έχει δια­φύ­γει τον κίν­δυ­νο ακόμη.

«Οι οδη­γί­ες μας παρα­μέ­νουν σαφείς, ο κόσμος πρέ­πει να μεί­νει στο σπί­τι, να προ­στα­τεύ­σου­με το NHS και να σώσου­με ζωές», είπε. «Ξέρου­με ότι οι άνθρω­ποι είναι κατα­βε­βλη­μέ­νοι, αλλά δεν έχου­με δια­φύ­γει τον κίν­δυ­νο. Είναι επι­τα­κτι­κό να συνε­χί­σου­με να τηρού­με τους κανό­νες», πρόσθεσε.

Σύμ­φω­να με τον νεό­τε­ρο απο­λο­γι­σμό που ανα­κοί­νω­σε το υπουρ­γείο Υγεί­ας, οι νεκροί φτά­νουν πλέ­ον τους 20.319, καθώς το τελευ­ταίο 24ωρο ανα­φέρ­θη­καν άλλοι 813. Ο αριθ­μός αυτός ωστό­σο δεν κατα­γρά­φει σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας επει­δή, όπως τονί­ζει το πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης, το ένα τρί­το των 711 νέων θανά­των που ανα­φέρ­θη­καν στην Αγγλία, χρο­νο­λο­γού­νται εδώ και πάνω από μία εβδομάδα.

Στην κατα­μέ­τρη­ση δεν λαμ­βά­νο­νται υπό­ψη οι θάνα­τοι σε οίκους ευγη­ρί­ας όπου εκτι­μά­ται ότι έχουν πεθά­νει πολ­λές χιλιά­δες άνθρωποι.

Ο αριθ­μός των επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των αυξή­θη­κε στα 148.377 (+4.913).

Τα μέτρα που έχει λάβει η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση παρα­τά­θη­καν του­λά­χι­στον μέχρι τις 7 Μαΐ­ου. Καθώς η χώρα ανα­μέ­νει την επι­στρο­φή του πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον, ο οποί­ος αναρ­ρώ­νει αφού πήρε εξι­τή­ριο από το νοσο­κο­μείο στις 12 Απρι­λί­ου, και τη στιγ­μή που ορι­σμέ­νες ευρω­παϊ­κές χώρες αρχί­ζουν να αίρουν στα­δια­κά τα μέτρα, εντεί­νε­ται η πίε­ση στην κυβέρ­νη­ση να παρου­σιά­σει τη στρα­τη­γι­κή της στο θέμα αυτό. Την Παρα­σκευή, ο υπουρ­γός Υγεί­ας Ματ Χάν­κοκ προει­δο­ποί­η­σε πάντως ότι είναι ακό­μη «πολύ νωρίς» για να χαλα­ρώ­σουν τα μέτρα.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο