Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Με 90χρονη ξεκίνησε ο μαζικός εμβολιασμός με το εμβόλιο της Pfizer

Η Μάρ­γκα­ρετ Κίναν, μια 90χρονη για­γιά από τη Βρε­τα­νία, έγι­νε ο πρώ­τος άνθρω­πος στον κόσμο που έκα­νε το εμβό­λιο της Pfizer κατά της Covid-19 εκτός του πλαι­σί­ου των δοκι­μών, μετά την κλι­νι­κή έγκρι­σή του.

Η Κίναν έκα­νε το εμβό­λιο στο τοπι­κό νοσο­κο­μείο της στο Κόβε­ντρι της κεντρι­κής Αγγλί­ας σήμε­ρα το πρωί στις 08:31 (ώρα Ελλά­δας), μια εβδο­μά­δα πριν κλεί­σει τα 91.

Η Βρε­τα­νία άρχι­σε σήμε­ρα τους εμβο­λια­σμούς με το εμβό­λιο κατά της Covid-19 που ανα­πτύ­χθη­κε από τις Pfizer και BioNTech. Είναι η πρώ­τη δυτι­κή χώρα που άρχι­σε να εμβο­λιά­ζει τον γενι­κό πλη­θυ­σμό της, κάτι που χαι­ρε­τί­ζε­ται ως απο­φα­σι­στι­κής σημα­σί­ας για να νικη­θεί ο κορονοϊός.

«Αισθά­νο­μαι τόσο προ­νο­μιού­χα που είμαι ο πρώ­τος άνθρω­πος που εμβο­λιά­ζε­ται κατά της Covid-19», δήλω­σε η Κίναν.

«Είναι το καλύ­τε­ρο πρό­ω­ρο δώρο γενε­θλί­ων που θα μπο­ρού­σα να ζητή­σω, επει­δή σημαί­νει πως μπο­ρώ επι­τέ­λους να περά­σω χρό­νο με την οικο­γέ­νεια και τους φίλους μου το Νέο Έτος, αφού έμει­να μόνη μου το μεγα­λύ­τε­ρο μέρος αυτής της χρο­νιάς», πρόσθεσε.

Αρχίζει ο μαζικός εμβολιασμός

“Μαρα­θώ­νιος” μάλ­λον παρά σπριντ: η Βρε­τα­νία ετοι­μά­ζε­ται να ξεκι­νή­σει αύριο μια “ιστο­ρι­κή” εκστρα­τεία εμβο­λια­σμού κατά του νέου κορο­νοϊ­ού, την πρώ­τη σε μια δυτι­κή χώρα.

Η Βρε­τα­νία, που έχει πλη­γεί πιο σκλη­ρά στην Ευρώ­πη από την παν­δη­μία με του­λά­χι­στον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώ­τη χώρα στο κόσμο που ενέ­κρι­νε το εμβό­λιο το οποίο ανέ­πτυ­ξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία άρχι­σε να χορη­γεί, στη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου, το δικό της εμβό­λιο, το Sputnik V.

Αν η βρε­τα­νι­κή βια­σύ­νη να εγκρι­θεί το εμβό­λιο επι­κρί­θη­κε από ορι­σμέ­νους επι­στή­μο­νες, η επι­κεί­με­νη εκστρα­τεία προ­μη­νύ­ε­ται κρί­σι­μη για τη συντη­ρη­τι­κή κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον, Η δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας από τον πρω­θυ­πουρ­γό δέχτη­κε πολ­λές επι­κρί­σεις και ο ίδιος βρί­σκε­ται αντι­μέ­τω­πος με αυξα­νό­με­νη οργή για τους περιο­ρι­σμούς που έχουν επι­βλη­θεί σε ένα μεγά­λο μέρος της χώρας, οι οποί­οι προ­κα­λούν τερά­στιο οικο­νο­μι­κό και κοι­νω­νι­κό κόστος.

Για τον υπουρ­γό Υγεί­ας Ματ Χάν­κοκ, ο οποί­ος χαρα­κτή­ρι­σε την πρώ­τη ημέ­ρα της εκστρα­τεί­ας εμβο­λια­σμού ως “V day”, ημέ­ρα της νίκης, “η εβδο­μά­δα που έρχε­ται είναι μια ιστο­ρι­κή στιγμή”.

Το πανε­πι­στη­μια­κό νοσο­κο­μείο του Κρόι­ντον, νότια του Λον­δί­νου, είναι ένα από τα 50 νοσο­κο­μεια­κά “κέντρα” που στή­θη­καν στην Αγγλία τα οποία άρχι­σαν να παρα­λαμ­βά­νουν στη διάρ­κεια του Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κου τις πρώ­τες 800.000 αρχι­κές δόσεις του εμβο­λί­ου που προ­έρ­χο­νταν από το βελ­γι­κό εργο­στά­σιο του Πιιρς. Σύμ­φω­να με το υπουρ­γείο Υγεί­ας, θα στη­θούν επί­σης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφι­ξή τους, τα εμβό­λια αφαι­ρέ­θη­καν από τα κου­τιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνι­κό φαρ­μά­κων που φορού­σε προ­στα­τευ­τι­κό εξο­πλι­σμό, και τοπο­θε­τή­θη­καν σε ένα ψυγείο όπου πρέ­πει να δια­τη­ρη­θούν σε θερ­μο­κρα­σία ‑70 βαθμών.

“Το να ξέρου­με ότι είναι εδώ, ότι είμα­στε ανά­με­σα στους πρώ­τους στη χώρα που παίρ­νου­με το εμβό­λιο, και άρα οι πρώ­τοι στον κόσμο, είναι απλώς απί­θα­νο”, ομο­λο­γεί η Λουίζ Κάφλαν, επι­κε­φα­λής φαρ­μα­κο­ποιός του νοσο­κο­μεια­κού ομίλου.

«Δεν είναι σπριντ»

Οι ένοι­κοι και το προ­σω­πι­κό των οίκων ευγη­ρί­ας θα είναι οι πρώ­τοι που θα εμβο­λια­στούν, ένα έργο που περι­πλέ­κε­ται λόγω των επι­με­λη­τεια­κών προ­κλή­σε­ων που συν­δέ­ο­νται με την ανά­γκη να δια­τη­ρη­θούν τα εμβό­λια σε πολύ χαμη­λή θερ­μο­κρα­σία. Θα ακο­λου­θή­σουν οι υγειο­νο­μι­κοί και οι άνω των 80 ετών και κατό­πιν κατά φθί­νου­σα ηλικία.

Οι αρχές ανα­μέ­νουν να εμβο­λιά­σουν από τώρα και μέχρι την άνοι­ξη τις εννέα κατη­γο­ρί­ες που έχουν ορί­σει, και περι­λαμ­βά­νουν τους άνω των 50 ετών, τους υγειο­νο­μι­κούς και τις ευπα­θείς ομά­δες. Αυτοί αντι­προ­σω­πεύ­ουν το 99% των ασθε­νών που πέθαναν.

Η Βρε­τα­νία παρήγ­γει­λε 40 εκατ. δόσεις του εμβο­λί­ου αυτού, που της επι­τρέ­πει να προ­φυ­λά­ξει 20 εκατ. ανθρώ­πους, με δύο δόσεις να είναι απα­ραί­τη­τες με δια­φο­ρά τριών εβδομάδων.

Οι πρώ­τες δόσεις θα αρχί­σουν να χορη­γού­νται αύριο επί­σης στη Σκο­τία, την Ουα­λία και τη Βόρεια Ιρλαν­δία. Όμως η πλειο­νό­τη­τα του βρε­τα­νι­κού πλη­θυ­σμού θα πρέ­πει να περι­μέ­νει το 2021.

Η δια­νο­μή του εμβο­λί­ου θα είναι “ ‘μαρα­θώ­νιος και όχι σπριντ”, προει­δο­ποί­η­σε ο ιατρι­κός διευ­θυ­ντής του εθνι­κού συστή­μα­τος υγεί­ας (NHS) Στί­βεν Πάουις.

Η βασίλισσα και οι ροκ-σταρ

Σύμ­φω­να με βρε­τα­νι­κές εφη­με­ρί­δες, η βασί­λισ­σα Ελι­σά­βετ Β’, 94 ετών, και ο σύζυ­γός της πρί­γκι­πας Φίλιπ­πος, 99 ετών, θα εμβο­λια­στούν προ­σε­χώς. Μπο­ρεί μάλι­στα να εμβο­λια­στούν δημο­σί­ως προ­κει­μέ­νου να ενθαρ­ρύ­νουν τους πολί­τες να εμβο­λια­σθούν και να αντι­κρού­σουν όσους τάσ­σο­νται κατά των εμβολίων.

Άλλες δια­ση­μό­τη­τες μπο­ρεί να συμ­βά­λουν επί­σης, σύμ­φω­να με τη Sunday Mirror, όπως ο τρα­γου­δι­στής Μπομπ Γκέλ­ντορφ ή ο κιθα­ρί­στας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

Προ­κει­μέ­νου να απο­φευ­χθεί οποια­δή­πο­τε περι­πλο­κή που συν­δέ­ε­ται με το Brexit μετά το τέλος της μετα­βα­τι­κής περιό­δου στις 31 Δεκεμ­βρί­ου, η κυβέρ­νη­ση προ­βλέ­πει να κατα­φύ­γει στη χρή­ση αερο­πλά­νων του στρα­τού σε περί­πτω­ση καθυ­στε­ρή­σε­ων στα σύνορα.

Στο μετα­ξύ, οι υγειο­νο­μι­κές αρχές καλούν τους πολί­τες να τηρούν τους τοπι­κούς περιο­ρι­σμούς που εξα­κο­λου­θούν να ισχύ­ουν για ένα μεγά­λο μέρος του πλη­θυ­σμού της Βρε­τα­νί­ας, καθώς περι­μέ­νουν ανα­ζω­πύ­ρω­ση του ιού μετά τα Χριστούγεννα.

Συνο­λι­κά, η κυβέρ­νη­ση έχει εξα­σφα­λί­σει την πρό­σβα­ση σε περί­που 357 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις που θα χορη­γη­θούν από επτά φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νί­ες. Υπο­λο­γί­ζει κυρί­ως στην AstraZeneca και στο πανε­πι­στή­μιο της Οξφόρ­δης, που είναι πιο εύκο­λο να μετα­φερ­θούν σε σχέ­ση με εκεί­νες της Pfizer, για έναν ευρύ­τε­ρο εμβολιασμό.

Πηγή: ΑΠΕ

Σκλη­ρός Απρί­λης του 2020μ.Χ.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο