Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Ο Σούνακ υποψήφιος — Η Πένι Μόρντοντ παραμένει στη μάχη — Ο «Bojo»;

Στην τελι­κή ευθεία για το κλεί­σι­μο των υπο­ψη­φιο­τή­των για την ηγε­σία των Τόρις και την πρω­θυ­πουρ­γία στη Βρε­τα­νία, εν όψει μιας πρώ­της ψηφο­φο­ρί­ας των Συντη­ρη­τι­κών βου­λευ­τών αύριο βρά­δυ. Η διο­ρία για την κατά­θε­ση των υπο­ψη­φιο­τή­των λήγει το από­γευ­μα της Δευτέρας.

Για να γίνει η δυνα­τή η ανά­δει­ξη πρω­θυ­πουρ­γού μέχρι την Παρα­σκευή 28 Οκτω­βρί­ου, ορί­σθη­κε μία ταχεία εσω­κομ­μα­τι­κή δια­δι­κα­σία.  Με βάση τους κανο­νι­σμούς που ανα­κοί­νω­σε ο Γκρά­χαμ Μπρέι­ντι, επι­κε­φα­λής της λεγό­με­νης “Επι­τρο­πής 1922” που επι­βλέ­πει τη δια­δι­κα­σία, οι υπο­ψη­φιό­τη­τες θα πρέ­πει να κατα­τε­θούν μέχρι τις 14.00 της Δευ­τέ­ρας, τοπι­κή ώρα. Εάν μόνο ένας συγκε­ντρώ­σει τον απαι­τού­με­νο αριθ­μό βου­λευ­τών, τότε θα ανα­κη­ρυ­χθεί νικη­τής τη Δευ­τέ­ρα. Εάν οι επί­δο­ξοι πρω­θυ­πουρ­γοί είναι δύο, τα μέλη του κόμ­μα­τος θα ανα­δεί­ξουν τον νικη­τή σε δια­δι­κτυα­κή ψηφο­φο­ρία. Στην περί­πτω­ση και τρί­του υπο­ψη­φί­ου, θα προη­γη­θεί ψηφο­φο­ρία των βου­λευ­τών με την οποία θα περά­σουν στον επό­με­νο γύρο (στη δια­δι­κτυα­κή ψηφο­φο­ρία των μελών του κόμ­μα­τος) οι δύο πρώ­τοι. Το όνο­μα του νέου ηγέ­τη θα ανα­κοι­νω­θεί την Παρα­σκευή, 28 Οκτωβρίου.

Ο πρώ­ην υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών της Βρε­τα­νί­ας Ρίσι Σου­νάκ ανα­κοί­νω­σε την υπο­ψη­φιό­τη­τά του για τη θέση του αρχη­γού του Συντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τος και πρω­θυ­πουρ­γού της χώρας. “Το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο είναι μία μεγά­λη χώρα, αλλά αντι­με­τω­πί­ζου­με μία πρω­το­φα­νή οικο­νο­μι­κή κρί­ση”, ανέ­φε­ρε ο ίδιος σε μία ανάρ­τη­σή του στο Twitter. “Αυτός είναι ο λόγος που διεκ­δι­κώ την ηγε­σία του Συντη­ρη­τι­κού Κόμ­μα­τος, ώστε να είμαι ο επό­με­νος πρωθυπουργός”.

Νωρί­τε­ρα, η εφη­με­ρί­δα Telegraph έγρα­ψε ότι ο Σου­νάκ είχε συνο­μι­λί­ες με τον πρώ­ην πρω­θυ­πουρ­γό Μπό­ρις Τζόν­σον, αλλά δεν κατέ­λη­ξαν σε καμία συμφωνία.

Ο Τζόν­σον ‑σύμ­φω­να με πολι­τι­κούς του φίλους- θα διεκ­δι­κή­σει εκ νέου το αξί­ω­μα. Τα ΜΜΕ έγρα­ψαν ότι και οι δύο πολι­τι­κοί έχουν ήδη λάβει την υπο­στή­ρι­ξη περισ­σό­τε­ρων από 100 βου­λευ­τών, η οποία είναι απα­ραί­τη­τη για τη συμ­με­το­χή στις εκλογές.

Ο Μπό­ρις Τζόν­σον θα συμ­με­τά­σχει στην κούρ­σα δια­δο­χής της Λιζ Τρας στην πρω­θυ­πουρ­γία της χώρας, δήλω­σε σήμε­ρα στο Sky News ο Κρις Χίτον-Χάρις, υπουρ­γός αρμό­διος για τη Βόρεια Ιρλαν­δία, δηλώ­νο­ντας ότι ο πρώ­ην ηγέ­της έχει αρκε­τή στή­ρι­ξη από τους βου­λευ­τές για να περά­σει το όριο των 100 ψήφων. Ερω­τη­θείς για το εάν ο Τζόν­σον θα είναι υπο­ψή­φιος, ο Χίτον-Χάρις δήλω­σε: «Ναι, αυτό πιστεύω». «Έχου­με όντως τους αριθμούς…δεν είναι αυτό πρόβλημα».

Η Πένι Μόρ­ντοντ δήλω­σε ότι παρα­μέ­νει στη μάχη για να γίνει η επό­με­νη πρω­θυ­πουρ­γός της Βρε­τα­νί­ας παρά το γεγο­νός ότι βρί­σκε­ται πίσω από τους αντι­πά­λους της Ρίσι Σού­νακ και Μπό­ρις Τζόν­σον σε ό,τι αφο­ρά τον αριθ­μό των δεδη­λω­μέ­νων υπο­στη­ρι­κτών τους, απορ­ρί­πτο­ντας δημο­σί­ευ­μα σύμ­φω­να με το οποίο έχει συζη­τή­σει μια συμ­φω­νία με τον Τζόν­σον. «Είμαι πολύ βέβαιη για τη δια­δι­κα­σία που ακο­λου­θού­με. Σας λέω ότι είμαι σε αυτό για το κερ­δί­σω», δήλω­σε η Μόρ­ντοντ σήμε­ρα στο BBC. Πρό­σθε­σε επί­σης ότι είναι «απο­λύ­τως ψευ­δές» το δημο­σί­ευ­μα σύμ­φω­να με το οποίο συζή­τη­σε με τον Τζόν­σον την απο­χώ­ρη­σή της από τη δια­δι­κα­σία, με αντάλ­λαγ­μα ένα αξίωμα.

Η παραί­τη­ση Τρας και η εν εξε­λί­ξει εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία είναι  το νέο επει­σό­διο της πολι­τι­κής περι­δί­νη­σης διαρ­κεί­ας στην οποία έχει εισέλ­θει η χώρα και η οποία σχε­τί­ζε­ται με τις σοβα­ρές αντι­πα­ρα­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της βρε­τα­νι­κής αστι­κής τάξης (που εκφρά­στη­καν και με το Brexit) και αφο­ρούν σε μια σει­ρά ζητή­μα­τα όπως το μείγ­μα της οικο­νο­μι­κής πολι­τι­κής, το ζήτη­μα της φορο­λο­γί­ας, τα εντει­νό­με­να προ­βλή­μα­τα της καπι­τα­λι­στι­κής οικο­νο­μί­ας, αλλά και τις πολε­μι­κές προ­ε­τοι­μα­σί­ες για την ευρύ­τε­ρη αντι­πα­ρά­θε­ση του ευρω­α­τλα­ντι­κού μπλοκ με τη Ρωσία και την Κίνα.

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο