Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Πέθανε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Β. Σ. Νάιπολ

Ο Βρε­τα­νός συγ­γρα­φέ­ας Β. Σ. Νάι­πολ, ο οποί­ος είχε τιμη­θεί το 2001 με το βρα­βείο Νόμπελ Λογο­τε­χνί­ας για το σύνο­λο του έργου του, απε­βί­ω­σε στο σπί­τι του στο Λον­δί­νο σε ηλι­κία 85 ετών, γνω­στο­ποί­η­σε η οικο­γέ­νειά του και μετέ­δω­σαν βρε­τα­νι­κά ΜΜΕ το βρά­δυ του Σαββάτου.

Γεν­νη­μέ­νος στο Τρι­νι­δάδ το 1932, παι­δί σχε­τι­κά φτω­χών γονιών ινδι­κής κατα­γω­γής, ο Νάι­πολ άρχι­σε να γρά­φει τη δεκα­ε­τία του 1950. Τιμή­θη­κε με περί­ο­πτα λογο­τε­χνι­κά βρα­βεία για το έργο του, στο οποίο συγκα­τα­λέ­γε­ται μετα­ξύ πολ­λών άλλων το μυθι­στό­ρη­μα Ένα σπί­τι για τον κύριο Μπί­σβας (1961) — Στα ελλη­νι­κά κυκλο­φό­ρη­σε από τις εκδό­σεις Ωκε­α­νί­δα το 2003, σε μετά­φρα­ση Λεω­νί­δα Καρατζά. .

Ο Νάι­πολ μετε­γκα­τα­στά­θη­κε στην Αγγλία από την Καραϊ­βι­κή στα 18 του, όταν του δόθη­κε υπο­τρο­φία στην Οξφόρ­δη. Έγρα­ψε το πρώ­το του μυθι­στό­ρη­μα ενώ σπού­δα­ζε στην Οξφόρ­δη, το οποίο όμως δεν τυπώ­θη­κε ποτέ. Άφη­σε το πανε­πι­στή­μιο το 1954 κι έπια­σε δου­λειά ως αρχειο­θέ­της στην Εθνι­κή Πινα­κο­θή­κη του Λονδίνου.

Το πρώ­το του μυθι­στό­ρη­μα που τυπώ­θη­κε από εκδο­τι­κό οίκο, Ο μυστι­κι­στής μασέρ (1957), το οποίο έγρα­ψε το 1955, δεν είχε μεγά­λη εμπο­ρι­κή επι­τυ­χία, ούτε τρά­βη­ξε την προ­σο­χή των κρι­τι­κών, αλλά του εξα­σφά­λι­σε έναν χρό­νο αργό­τε­ρα το πρώ­το του λογο­τε­χνι­κό βρα­βείο, το John Llewellyn Rhys Memorial Prize για νεο­εμ­φα­νι­ζό­με­νους συγγραφείς.

«Όταν έμα­θα να γρά­φω έγι­να κυρί­αρ­χος του εαυ­τού μου, απέ­κτη­σα μεγά­λη δύνα­μη, κι αυτή τη δύνα­μη είναι ακό­μα μαζί μου μέχρι και σήμε­ρα», είχε δηλώ­σει στο Ρόι­τερς ο Νάι­πολ το 2010.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο