Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: προαναγγελία για «ουσιαστικές αλλαγές» στο «αντιτρομοκρατικό σύστημα» μετά την επίθεση στο Λονδίνο

Δεν θεω­ρεί­ται ότι απει­λεί­ται η ζωή του 40χρονου που τραυ­μα­τί­στη­κε στην επί­θε­ση στο Στρί­θαμ, στο νότιο Λον­δί­νο, ο οποί­ος δια­κο­μί­στη­κε σε σοβα­ρή κατά­στα­ση στο νοσο­κο­μείο, ανα­φέ­ρει ανα­κοί­νω­ση της μητρο­πο­λι­τι­κής αστυνομίας.

Η δεύ­τε­ρη τραυ­μα­τί­ας, 50χρονη γυναί­κα, υπέ­στη τραύ­μα­τα που δεν θεω­ρού­νται κρί­σι­μα, ενώ η τρί­τη, μια 20χρονη, είναι ελα­φρά τραυματισμένη.

Η υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Πρί­τι Πάτελ σε δηλώ­σεις της για τις αναγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης αργό­τε­ρα σήμε­ρα Δευ­τέ­ρα σχε­τι­κά με την αντι­με­τώ­πι­ση των κατα­δι­κα­σμέ­νων για υπο­θέ­σεις τρο­μο­κρα­τί­ας, διευ­κρί­νι­σε ότι σχε­διά­ζε­ται ανα­θε­ώ­ρη­ση των όρων και των προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων για τη χορή­γη­ση αδειών και τερ­μα­τι­σμός των πρό­ω­ρων απο­φυ­λα­κί­σε­ων. «Το σωστό είναι τα άτο­μα αυτά να παρα­μέ­νουν στην φυλα­κή», τόνι­σε.

Περαι­τέ­ρω σχε­δια­σμούς για «ουσια­στι­κές αλλα­γές» στο σύστη­μα που σχε­τί­ζε­ται με όλους όσοι έχουν κατα­δι­κα­στεί για τρο­μο­κρα­τι­κά αδι­κή­μα­τα, προ­α­νήγ­γει­λε ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός Μπό­ρις Τζόν­σον, σε ανα­κοί­νω­ση που εξέ­δω­σε, μετά την νέα επί­θε­ση που σημειώ­θη­κε σε κεντρι­κό δρό­μο του Λον­δί­νου χθες.

Ο δρά­στης της επί­θε­σης στο Στρί­θαμ, είναι νεα­ρός που απο­φυ­λα­κί­στη­κε πρό­σφα­τα μετά την κατα­δί­κη του για παρά­πτω­μα που συν­δέ­ε­ται με την τρομοκρατία.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία της αστυ­νο­μί­ας, φυλα­κί­στη­κε το 2018, σε ηλι­κία 18 ετών τότε, με την κατη­γο­ρία δια­κί­νη­σης τρο­μο­κρα­τι­κού υλι­κού και συλ­λο­γής πλη­ρο­φο­ριών προς χρή­ση σε τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις. Το διά­στη­μα της σύλ­λη­ψής του ήταν φοι­τη­τής και είχε ανε­βά­σει σε εφαρ­μο­γή μηνυ­μά­των σε κινη­τό ένα περιο­δι­κό της Αλ Κάι­ντα, στο οποίο έγρα­φε «το Ισλα­μι­κό κρά­τος είναι εδώ και θα μεί­νει», όπως και βίντεο με απο­κε­φα­λι­σμούς προς την κοπέ­λα του. Η σύλ­λη­ψή του είχε γίνει από την αντι­τρο­μο­κρα­τι­κή υπη­ρε­σία της αστυ­νο­μί­ας, μετά από έρευ­να για τις δια­δι­κτυα­κές του δραστηριότητες.

Ο δρά­στης της επί­θε­σης, για την οποία την ευθύ­νη ανέ­λα­βε η τζι­χα­ντι­στι­κή οργά­νω­ση «Ισλα­μι­κό Κρά­τος», απε­λευ­θε­ρώ­θη­κε έχο­ντας εκτί­σει το ήμι­συ της ποι­νής. Στο σημείο της επί­θε­σης βρι­σκό­ταν για­τί συμ­με­τεί­χε σε ένα πρό­γραμ­μα απο­κα­τά­στα­σης για πρώ­ην κρατούμενους.

Η επί­θε­ση αυτή σημειώ­νε­ται δύο και πλέ­ον μήνες μετά μια επί­θε­ση με μαχαί­ρι στην οποία δύο άνθρω­ποι έχα­σαν τη ζωή τους στη Γέφυ­ρα του Λον­δί­νου, στην καρ­διά της βρε­τα­νι­κής πρωτεύουσας.

Σε δήλω­σή του ο Μπό­ρις Τζόν­σον τόνι­σε ότι «Μετά τα φρι­κτά γεγο­νό­τα του Δεκεμ­βρί­ου — στη Γέφυ­ρα του Λον­δί­νου — ενερ­γή­σα­με γρή­γο­ρα για να εισά­γου­με ένα νέο πακέ­το μέτρων, τα οποία θα ενι­σχύ­σουν κάθε στοι­χείο απά­ντη­σής μας στην τρο­μο­κρα­τία, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των μεγα­λύ­τε­ρων ποι­νών φυλά­κι­σης και περισ­σό­τε­ρων χρη­μά­των για την αστυ­νο­μία. Αύριο θα ανα­κοι­νώ­σου­με επι­πλέ­ον σχέ­δια για ουσια­στι­κές αλλα­γές στο σύστη­μα αντι­με­τώ­πι­σης αυτών που έχουν κατα­δι­κα­στεί για τρο­μο­κρα­τι­κά παρα­πτώ­μα­τα», ανα­φέ­ρε­ται συγκεκριμένα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο