Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Σε αποσύνθεση η κυβέρνηση με μαζικές παραιτήσεις υπουργών — «Δεν παραιτούμαι» λέει ο Τζόνσον

Καμιά διά­θε­ση να παραι­τη­θεί δεν έδει­ξε ο Μπό­ρις Τζόν­σον μιλώ­ντας σήμε­ρα στο βρε­τα­νι­κό κοι­νο­βού­λιο παρά το γεγο­νός ότι η κυβέρ­νη­σή του φυλ­λορ­ρο­εί έπει­τα από το πρό­σφα­το μπα­ράζ παραι­τή­σε­ων. Στις επα­νει­λημ­μέ­νες ερω­τή­σεις που δέχθη­κε για την πρω­το­φα­νή κρί­ση που έχει πλή­ξει την κυβέρ­νη­ση του, με τις παραι­τή­σεις υπουρ­γών, υφυ­πουρ­γών και κοι­νο­βου­λευ­τι­κών ιδιαί­τε­ρων γραμ­μα­τέ­ων, προ­σπά­θη­σε να δια­σκε­δά­σει τις εντυ­πώ­σεις τονί­ζο­ντας μετα­ξύ άλλων πως η δια­φο­ρά της κυβέρ­νη­σης του «με την αντι­πο­λί­τευ­ση είναι ότι εμείς έχου­με σχέ­διο ενώ αυτοί δεν έχουν».

Παράλ­λη­λα υπο­στή­ρι­ξε ότι απε­χθά­νε­ται «τον εκφο­βι­σμό και την κατά­χρη­ση εξου­σί­ας οπου­δή­πο­τε συμ­βαί­νει στο κοι­νο­βού­λιο. Είτε σ’ αυτό το κόμ­μα είτε σε οποιο­δή­πο­τε άλλο», όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά είπε, προ­κα­λώ­ντας τα γέλια και τα επι­φω­νή­μα­τα βου­λευ­τών από όλες τις πτέ­ρυ­γες του βρε­τα­νι­κού κοινοβουλίου.

Με τη σει­ρά του ο αρχη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης Κέιρ Στάρ­μερ, ασκώ­ντας του έντο­νη κρι­τι­κή, τόνι­σε με νόη­μα πως είναι «η πρώ­τη φορά που βυθί­ζε­ται πλοίο για να σωθεί ο αρουραίος».

Από χθες, Τρί­τη, μετά τις πρώ­τες παραι­τή­σεις των δύο κορυ­φαί­ων υπουρ­γών της κυβέρ­νη­σης, του υπουρ­γού Οικο­νο­μι­κών Ρίσι Σου­νάκ και Υγεί­ας Σάτζιντ Τζά­βιντ, ακο­λού­θη­σαν οι παραι­τή­σεις: ενός από τους αντι­προ­έ­δρους του Συντη­ρη­τι­κού κόμ­μα­τος· του ανα­πλη­ρω­τή γενι­κού εισαγ­γε­λέα της χώρας· τεσ­σά­ρων βου­λευ­τών των Συντη­ρη­τι­κών από τη θέση των γραμ­μα­τέ­ων υπουρ­γεί­ων· και δύο εμπο­ρι­κών απε­σταλ­μέ­νων. Σήμε­ρα επί­σης παραι­τή­θη­καν μετα­ξύ άλλων η γραμ­μα­τέ­ας του υπουρ­γεί­ου Μετα­φο­ρών, ο υφυ­πουρ­γός Παι­δεί­ας άλλα και η υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Βικτό­ρια ‘Ατκινς, η οποία μέχρι πρό­σφα­τα ήταν θερ­μή υπο­στη­ρί­κτρια του Μπό­ρις Τζόν­σον και ένα από τα επι­φα­νή στε­λέ­χη των Συντηρητικών.

Τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης της χώρας ανα­ρω­τιού­νται αν τελι­κά ο Μπό­ρις Τζόν­σον θα κατα­φέ­ρει να επι­βιώ­σει μέχρι το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, με την εφη­με­ρί­δα Guardian να κάνει λόγο για «συντρι­πτι­κό πλήγ­μα στην εξου­σία του» ενώ η εφη­με­ρί­δα Times θεω­ρεί ότι οι παραι­τή­σεις ήταν «προ­φα­νώς συντο­νι­σμέ­νες» και έχουν επι­φέ­ρει στον πρω­θυ­πουρ­γό «ένα δυνη­τι­κά θανα­τη­φό­ρο πλήγ­μα». Αλλά και η φιλο­κυ­βερ­νη­τι­κή Daily Telegraph υπο­στη­ρί­ζει ότι το πολι­τι­κό μέλ­λον του πρω­θυ­πουρ­γού «κρέ­με­ται από μια κλωστή».

Μέχρι σήμε­ρα το μεση­μέ­ρι είχαν παραι­τη­θεί συνο­λι­κά 21 κυβερ­νη­τι­κοί αξιω­μα­τού­χοι. Αξί­ζει να σημειω­θεί πως όλοι όσοι παραι­τή­θη­καν στις δηλώ­σεις τους ξεκά­θα­ρα τονί­ζουν ότι πια δεν εμπι­στεύ­ο­νται τον Βρε­τα­νό πρωθυπουργό.

Το ίδιο δεί­χνει και δημο­σκό­πη­ση της εται­ρεί­ας YouGov, στην οποία το 69% των ερω­τη­θέ­ντων λέει ότι ο Μπό­ρις Τζόν­σον θα πρέ­πει να παραι­τη­θεί. Το 13% δηλώ­νει ότι δεν έχει άπο­ψη και μόλις το 18% εξα­κο­λου­θεί να τον στηρίζει.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο