Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Συνεχίζεται το απεργιακό κύμα — Απεργία αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο Χίθροου

Το προ­σω­πι­κό της British Airways στο αερο­δρό­μιο Χίθρο­ου του Λον­δί­νου ψήφι­σε σήμε­ρα υπέρ της απερ­γί­ας για ζητή­μα­τα μισθο­δο­σί­ας, αφή­νο­ντας ανοι­κτό το ενδε­χό­με­νο να προ­κλη­θεί ανα­στά­τω­ση σε έναν από τους πιο πολυ­σύ­χνα­στους αερο­πο­ρι­κούς κόμ­βους της Ευρώ­πης, σε ένα ήδη χαο­τι­κό καλο­καί­ρι για όσους ταξι­δεύ­ουν αεροπορικώς.

Επι­βά­τες αερο­πο­ρι­κών εται­ρειών σε όλη την Ευρώ­πη έχουν ήδη βρε­θεί αντι­μέ­τω­ποι με μεγά­λες καθυ­στε­ρή­σεις και ακυ­ρώ­σεις εκα­το­ντά­δων πτή­σε­ων τις τελευ­ταί­ες εβδο­μά­δες, καθώς τα αερο­δρό­μια αγω­νί­ζο­νται να αντι­με­τω­πί­σουν την έλλει­ψη εκπαι­δευ­μέ­νου προ­σω­πι­κού και την ισχυ­ρή ζήτη­ση μετά από την πανδημία.

Οποια­δή­πο­τε απερ­γία στο Χίθρο­ου πιθα­νό­τα­τα θα αυξή­σει την πίεση.

Η προ­τει­νό­με­νη απερ­γία αφο­ρά λιγό­τε­ρο από το ήμι­συ του προ­σω­πι­κού ελέγ­χου εισι­τη­ρί­ων και προ­σω­πι­κού εδά­φους της αερο­πο­ρι­κής εται­ρεί­ας στο Χίθρο­ου σε πόστα που αφο­ρούν κυρί­ως την εξυ­πη­ρέ­τη­ση και έλεγ­χο πελα­τών, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νης της παρο­χής βοή­θειας σε επι­βά­τες και της δια­χεί­ρι­σης αποσκευών.

Το συν­δι­κά­το GMB ανα­κοί­νω­σε ότι το 95% του προ­σω­πι­κού της British Airways (BA) στο αερο­δρό­μιο του Χίθρο­ου που ψήφι­σε, στή­ρι­ξε την απερ­γία, αφού η ΒΑ δεν απέ­συ­ρε τη μεί­ω­ση μισθού ύψους 10% που έγι­νε κατά τη διάρ­κεια της πανδημίας.

Η απερ­γία πιθα­νό­τα­τα θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί κατά τη διάρ­κεια της περιό­δου αιχ­μής των καλο­και­ρι­νών δια­κο­πών μέσα στους επό­με­νους δύο μήνες, ανέ­φε­ρε το GMB, προει­δο­ποιώ­ντας ότι το Χίθρο­ου πιθα­νό­τα­τα θα αντι­με­τω­πί­σει ένα «καλο­καί­ρι απερ­γιών». Οι εργα­ζό­με­νοι πρέ­πει να δώσουν προει­δο­ποί­η­ση δύο εβδο­μά­δων στη ΒΑ πριν πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν οποια­δή­πο­τε απεργία.

Η είδη­ση έρχε­ται επί­σης μέσα σε μια εβδο­μά­δα που μεγά­λο μέρος του σιδη­ρο­δρο­μι­κού δικτύ­ου της Βρε­τα­νί­ας αντι­με­τω­πί­ζει ανα­στά­τω­ση στη λει­τουρ­γία του, εξαι­τί­ας μιας αντι­πα­ρά­θε­σης μετα­ξύ των συν­δι­κά­των και των σιδη­ρο­δρο­μι­κών εται­ρειών για τους μισθούς και τις θέσεις εργα­σί­ας, με τους εργα­ζο­μέ­νους στους σιδη­ρο­δρό­μους να ζητούν μισθο­λο­γι­κές αυξή­σεις αντί­στοι­χες με τον ραγδαία αυξα­νό­με­νο πληθωρισμό.

Συνεχίζεται η απεργία στους σιδηρόδρομους

Σήμε­ρα είναι η δεύ­τε­ρη από τις τρεις μέρες απερ­γί­ας που έχει προ­κη­ρύ­ξει το κλα­δι­κό Συν­δι­κά­το Εργα­ζο­μέ­νων Σιδη­ρο­δρό­μων, Ναυ­τι­λί­ας και Μετα­φο­ρών (RMT) της Βρε­τα­νί­ας. Η απερ­γία ξεκί­νη­σε με πλή­ρη επι­τυ­χία προ­χθές Τρί­τη, ενώ οι εργα­ζό­με­νοι απερ­γούν και το Σάβ­βα­το διεκ­δι­κώ­ντας ουσια­στι­κές αυξή­σεις μισθών απέ­να­ντι στην καλ­πά­ζου­σα ακρί­βεια, δια­σφά­λι­ση των εργα­σια­κών δικαιω­μά­των και των θέσε­ων εργα­σί­ας, ενά­ντια στα εργο­δο­τι­κά σχέ­δια για απο­λύ­σεις και για αύξη­ση του χρό­νου εργα­σί­ας.. Πρό­κει­ται για την πρώ­τη πανε­θνι­κή απερ­γία του κλά­δου από το 1989.

Την ίδια ώρα, σε κινη­το­ποι­ή­σεις προ­σα­να­το­λί­ζο­νται πολ­λοί ακό­μα κλά­δοι, όπως υγειο­νο­μι­κοί, εκπαι­δευ­τι­κοί, δικη­γό­ροι κ.ά., με αιχ­μή τα αιτή­μα­τα για μισθο­λο­γι­κές αυξή­σεις ενά­ντια στην έκρη­ξη της ακρίβειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζο­σπά­στης.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο