Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία: Φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκαθήλωσαν πορτραίτο της βασίλισσας Ελισάβετ

Σε μια συμ­βο­λι­κή πρά­ξη ενά­ντια στον βαθύ­τα­τα συντη­ρη­τι­κό και ξεπε­ρα­σμέ­νο θεσμό της μοναρ­χί­ας, φοι­τη­τές του Πανε­πι­στη­μί­ου της Οξφόρ­δης απο­φά­σι­σαν να κατε­βά­σουν το πορ­τραί­το της βασί­λισ­σας Ελι­σά­βετ από κοι­νό­χρη­στη αίθου­σα της σχολής.

Επι­κα­λού­με­νοι το αποι­κιο­κρα­τι­κό παρελ­θόν της Βρε­τα­νί­ας και έπει­τα από σχε­τι­κή ψηφο­φο­ρία, η επι­τρο­πή Middle Common Room του Magdalen College της Οξφόρ­δης, απο­φά­σι­σε υπέρ της απο­μά­κρυν­σης του πορ­τραί­του, με την αιτιο­λο­γία ότι «για πολ­λούς φοι­τη­τές οι εκφρά­σεις της μοναρ­χί­ας και της βρε­τα­νι­κής μοναρ­χί­ας εκπρο­σω­πούν την πρό­σφα­τη αποι­κιο­κρα­τι­κή ιστορία».

Φυσι­κά, η πρά­ξη αυτή των φοι­τη­τών προ­κά­λε­σε κύμα αντι­δρά­σε­ων από τον υπερ­συ­ντη­ρη­τι­κό Τύπο της Βρε­τα­νί­ας, με την εφη­με­ρί­δα Daily Express να βγά­ζει πρω­το­σέ­λι­δο με τίτλο «Πως τολ­μούν!», ενώ ο υπουρ­γός Παι­δεί­ας Γκά­βιν Γουί­λιαμ­σον χαρα­κτή­ρι­σε «παρά­λο­γη» ενέρ­γεια την απόφαση.

daily express

Από την πλευ­ρά του, σε δηλώ­σεις του στην Mail Online, ο πρό­ε­δρος του Middle Common Room Μάθιου Κάτζμαν σημεί­ω­σε ότι οι φοι­τη­τές κατέ­βα­σαν το πορ­τρέ­το της βασί­λισ­σας «έπει­τα από συζή­τη­ση για τον σκο­πό ενός τέτοιου χώρου στη διάρ­κεια της οποί­ας απο­φα­σί­στη­κε ότι η αίθου­σα θα πρέ­πει να είναι ένας χώρος ουδέ­τε­ρος που θα είναι ανοι­κτός σε όλα τα μέλη».

«Δεν αφο­ρά τη βασί­λισ­σα ή τη βασι­λι­κή οικο­γέ­νεια, το συμπέ­ρα­σμα ήταν απλώς ότι υπάρ­χουν καλύ­τε­ρα μέρη για το πορ­τρέ­το αυτό», πρόσθεσε.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο