Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία-Brexit: Η χώρα οδεύει προς εκλογές τον Δεκέμβριο

Η Βρε­τα­νία οδεύ­ει σήμε­ρα προς τη διε­ξα­γω­γή εκλο­γών τον Δεκέμ­βριο αφού το στοί­χη­μα του πρω­θυ­πουρ­γού Μπό­ρις Τζόν­σον να άρει το αδιέ­ξο­δο του Brexit με πρό­ω­ρες εκλο­γές κέρ­δι­σε την υπο­στή­ρι­ξη αντι­πο­λι­τευό­με­νων κομμάτων.

Καθώς η Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση ορι­στι­κο­ποιεί την τρί­τη ανα­βο­λή του δια­ζυ­γί­ου, που επρό­κει­το αρχι­κά να λάβει χώρα στις 29 Μαρ­τί­ου, το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο, το κοι­νο­βού­λιό του και οι ψηφο­φό­ροι του παρα­μέ­νουν διχα­σμέ­νοι για το πώς, ακό­μη και για το αν θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σουν με το Brexit.

Αφού το κοι­νο­βού­λιο απέρ­ρι­ψε χθες, Δευ­τέ­ρα, το τρί­το αίτη­μα του Τζόν­σον για εκλο­γές, ο Βρε­τα­νός πρω­θυ­πουρ­γός θα προ­σπα­θή­σει σήμε­ρα να περά­σει από το νομο­θε­τι­κό σώμα ένα νομο­σχέ­διο για τη διε­ξα­γω­γή εκλο­γών στις 12 Δεκεμ­βρί­ου. Για να εγκρι­θεί αυτό το νομο­σχέ­διο χρειά­ζε­ται απλή πλειο­ψη­φία στο κοινοβούλιο.

Σε μια κίνη­ση η οποία αυξά­νει τις πιθα­νό­τη­τες να σημειώ­σει ο Τζόν­σον μια σπά­νια γι’ αυτόν κοι­νο­βου­λευ­τι­κή νίκη, ο επι­κε­φα­λής του αντι­πο­λι­τευό­με­νου Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Τζέ­ρε­μι Κόρ­μπιν δήλω­σε πως η προ­ϋ­πό­θε­ση του απο­κλει­σμού του ενδε­χο­μέ­νου ενός Brexit χωρίς συμ­φω­νία υφί­στα­ται και έτσι θα υπο­στη­ρί­ξει τη διε­ξα­γω­γή εκλογών.

Οι βου­λευ­τές μπο­ρούν να επι­φέ­ρουν σημα­ντι­κές αλλα­γές στο νομο­σχέ­διο του Τζόν­σον. Κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης καβγα­δί­ζουν για το ποια μέρα στις αρχές Δεκεμ­βρί­ου είναι η καλύ­τε­ρη για τη διε­ξα­γω­γή των εκλο­γών και για το αν θα επι­τρα­πεί να ψηφί­σουν πολί­τες της Ευρω­παϊ­κής Ένω­σης που είναι εγκα­τε­στη­μέ­νοι στο Ηνω­μέ­νο Βασίλειο.

Στο μετα­ξύ, η νομο­θε­σία που θέτει σε εφαρ­μο­γή τη συμ­φω­νία του Τζόν­σον για το Brexit έχει τεθεί σε ανα­μο­νή, καθώς εκκρε­μούν οι εκλο­γές, δήλω­σε ο Τζέι­κομπ Ρις-Μογκ, ο οποί­ος επι­βλέ­πει την κυβερ­νη­τι­κή νομο­θε­τι­κή ατζέ­ντα στη Βου­λή των Κοινοτήτων.

Οι πρώ­τες, μετά το 1923, εκλο­γές που θα διε­ξα­χθούν στη Βρε­τα­νία κοντά στα Χρι­στού­γεν­να, ανα­μέ­νε­ται ότι θα είναι πολύ απρό­βλε­πτες: το Brexit έχει κου­ρά­σει και εξορ­γί­σει μεγά­λους αριθ­μούς ψηφο­φό­ρων, ενώ έχει επί­σης δια­βρώ­σει την παρα­δο­σια­κή υπο­στή­ρι­ξη των δύο μεγά­λων κομ­μά­των, του Συντη­ρη­τι­κού και του Εργατικού.

Τελι­κά οι ψηφο­φό­ροι θα έχουν να επι­λέ­ξουν ανά­με­σα στον Τζόν­σον, που έχει ενθαρ­ρυν­θεί και θα πιέ­σει να εφαρ­μο­στεί η συμ­φω­νία του για το Brexit, και μια σοσια­λι­στι­κή κυβέρ­νη­ση υπό τον Κόρ­μπιν, που θα επα­να­δια­πραγ­μα­τευ­θεί τη συμ­φω­νία πριν από ένα δημοψήφισμα.

Αν κανέ­να κόμ­μα δεν σημειώ­σει μια πει­στι­κή νίκη, το αδιέ­ξο­δο του Brexit θα συνε­χι­σθεί, σημειώ­νει το Ρόιτερ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο