Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανία-Covid-19: Στους 545 οι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, συνολικά πάνω από 35.000.

Ο αριθ­μός θανά­των από κορο­νο­ϊό (Covid-19) που κατα­γρά­φη­κε το τελευ­ταίο 24ωρο σε όλους τους χώρους στη Βρε­τα­νία είναι 545, και ο συνο­λι­κός αριθ­μός έφτα­σε τους 35.341, σύμ­φω­να με τα δεδο­μέ­να που παρου­σιά­στη­καν στην ενη­μέ­ρω­ση της κυβέρ­νη­σης για την πανδημία.

Στο Λον­δί­νο ο αριθ­μός νοση­λευό­με­νων φαί­νε­ται πως μειώ­νε­ται σημα­ντι­κά, ενώ σε άλλες περιο­χές της Βρε­τα­νί­ας, η μεί­ω­ση γίνε­ται με πιο αργούς ρυθ­μούς, ανέ­φε­ρε η ανα­πλη­ρώ­τρια επι­κε­φα­λής επι­στη­μο­νι­κή σύμ­βου­λος της κυβέρ­νη­σης, Άντζε­λα ΜακΛιν.

Σχε­τι­κά με την από­φα­ση χαλά­ρω­σης του lockdown διευ­κρί­νι­σε ότι η επι­στη­μο­νι­κή επι­τρο­πή είχε επι­ση­μά­νει στην κυβέρ­νη­ση ότι θα πρέ­πει να προ­χω­ρή­σει όταν τεθεί σε εφαρ­μο­γή ένα κατάλ­λη­λο σύστη­μα ιχνη­λά­τη­σης επα­φών. «Οι επι­στή­μο­νες ήταν πολύ ξεκά­θα­ροι στην συμ­βου­λή τους ότι οι αλλα­γές στο lockdown χρειά­ζο­νται ένα πολύ απο­τε­λε­σμα­τι­κό σύστη­μα εντο­πι­σμού, ιχνη­λά­τη­σης και απο­μό­νω­σης. Και είμα­στε επί­σης ξεκά­θα­ροι ότι οποια­δή­πο­τε αλλα­γή στα μέτρα κοι­νω­νι­κής από­στα­σης θα πρέ­πει να βασί­ζο­νται σε παρα­τη­ρή­σεις στα περι­στα­τι­κά, στις περιο­χές όπου πρό­κει­ται να αλλά­ξουν και όχι σε μία συγκε­κρι­μέ­νη ημε­ρο­μη­νία» είπε.

Απα­ντώ­ντας σε ερώ­τη­ση για­τί περιο­ρί­στη­καν τα δια­γνω­στι­κά τεστ μόνο για τους ασθε­νείς των νοσο­κο­μεί­ων, τον Μάρ­τιο, σχο­λί­α­σε ότι η συμ­βου­λή που είχε δοθεί στην κυβέρ­νη­ση λάμ­βα­νε υπό­ψη τον αριθ­μό των δια­γνω­στι­κών τεστ που ήταν δια­θέ­σι­μα. «Ήταν το καλύ­τε­ρο που μπο­ρού­σα­με να κάνου­με με τα τεστ που είχα­με. Δεν μπο­ρού­σα­με να έχου­με ασθε­νείς σε νοσο­κο­μεία με συμ­πτώ­μα­τα Covid, χωρίς να μπο­ρού­με να επι­βε­βαιώ­σου­με εάν είχαν ή όχι» είπε.

Ο υπουρ­γός Γεωρ­γί­ας, Αλιεί­ας και Τρο­φί­μων, Τζορτζ Γιου­στίς, ξεκι­νώ­ντας την ενη­μέ­ρω­ση εκτί­μη­σε ότι μόνο το ένα τρί­το των εργα­τών — κυρί­ως Ρου­μά­νων και Βούλ­γα­ρων — που μέχρι τώρα εργά­ζο­νταν για την συγκο­μι­δή φρού­των και λαχα­νι­κών από τα χωριά­φια, βρί­σκε­ται στη χώρα, και ενθάρ­ρυ­νε τους Βρε­τα­νούς πολί­τες να συμ­με­τέ­χουν στις εργα­σί­ες, ειδι­κά όσοι βρί­σκο­νται σε προ­σω­ρι­νή ανα­γκα­στι­κή άδεια λόγω της παν­δη­μί­ας και χρειά­ζο­νται επι­πλέ­ον εισόδημα.

Νωρί­τε­ρα, σε επεί­γου­σα ερώ­τη­ση στη Βου­λή της σκιώ­δους υπουρ­γού Υγεί­ας, υπεύ­θυ­νη για την φρο­ντί­δα ηλι­κιω­μέ­νων, Λιζ Κένταλ, για τους καθυ­στε­ρη­μέ­νους χει­ρι­σμούς σε ότι αφο­ρά τις επι­πτώ­σεις της Covid-19 στα κέντρα φρο­ντί­δας, ο υπουρ­γός Υγεί­ας, Ματ Χάν­κοκ, υπε­ρα­σπί­στη­κε την προ­σέγ­γι­ση της κυβέρ­νη­σης, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι ο αριθ­μός των θανά­των στους χώρους αυτούς είναι συνε­χώς μειού­με­νος. Επι­κα­λέ­στη­κε τα στοι­χεία της Εθνι­κής Στα­τι­στι­κής Υπη­ρε­σί­ας, σύμ­φω­να με τα οποία οι θάνα­τοι στα κέντρα φρο­ντί­δας έπε­σαν κατά περί­που 1.000 την πρώ­τη εβδο­μά­δα του Μαϊ­ου (από 2.423 σε 1.666), πτώ­ση που αντι­στοι­χεί στο 31%.

Από την πλευ­ρά της η σκιώ­δης υπουρ­γός επε­σή­μα­νε ότι κατά τους τέσ­σε­ρις πρώ­τους μήνες του τρέ­χο­ντος έτους έχα­σαν τη ζωή τους σε κέντρα φρο­ντί­δας, 23.000 περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι από ότι την αντί­στοι­χη περί­ο­δο της προη­γού­με­νης χρο­νιάς και ζήτη­σε από τον Χάν­κοκ να απα­ντή­σει για­τί δεν απέ­συ­ρε μέχρι τις 12 Μαρ­τί­ου την οδη­γία που έλε­γε ότι τα κέντρα φρο­ντί­δας είναι «πολύ απί­θα­νο» να επη­ρε­α­στούν από την παν­δη­μία. Ο Χάν­κοκ απά­ντη­σε ότι η συγκε­κρι­μέ­νη οδη­γία είχε δοθεί όταν ακό­μη ο κίν­δυ­νος μετα­δο­τι­κό­τη­τας στην κοι­νό­τη­τα βρι­σκό­ταν σε χαμη­λά επί­πε­δα και ότι ανα­νε­ώ­θη­κε αμέ­σως μόλις άλλα­ξαν τα δεδομένα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο