Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βρετανικό δικαστήριο δίνει τον χρυσό της Βενεζουέλας στον Γκουαϊδό

Η προ­σφυ­γή της κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λας σε βρε­τα­νι­κό δικα­στή­ριο, προ­κει­μέ­νου η Τρά­πε­ζα της Αγγλί­ας να «ξεπα­γώ­σει» την πρό­σβα­σή της στον βενε­ζου­ε­λά­νι­κο χρυ­σό που είναι απο­θη­κευ­μέ­νος σε αυτή, είχε την κλα­σι­κή κατά­λη­ξη της αστι­κής Δικαιο­σύ­νης. Το δικα­στή­ριο του Λον­δί­νου απε­φάν­θη ότι εφό­σον η βρε­τα­νι­κή κυβέρ­νη­ση δεν ανα­γνω­ρί­ζει τον εκλεγ­μέ­νο πρό­ε­δρο της Βενε­ζου­έ­λας, Νικο­λάς Μαδού­ρο, αλλά τον αχυ­ράν­θρω­πο των ΗΠΑ και της ΕΕ, αρχι­πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Χουάν Γκουαϊ­δό, που έχει αυτο­α­να­κη­ρυ­χθεί πρό­ε­δρος, αυτός μπο­ρεί να ελέγ­χει τον χρυ­σό αξί­ας 1,13 δισ. δολαρίων.

Μετά την προ­κλη­τι­κή αυτή από­φα­ση, η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας δήλω­σε ότι θα επι­διώ­ξει να ασκή­σει έφεση.

Σε μια παράλ­λη­λη εξέ­λι­ξη, η κυβέρ­νη­ση της Βενε­ζου­έ­λας και η ΕΕ απο­φά­σι­σαν να δια­τη­ρή­σουν το διά­λο­γο και τη συνερ­γα­σία και ο Βενε­ζου­ε­λά­νος υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών Χόρ­χε Αρε­ά­σα ανα­κοί­νω­σε ότι η χώρα του, «σε ένδει­ξη καλής θέλη­σης», ανα­στέλ­λει την από­φα­ση της 29ης Ιού­νη να απε­λά­σει την εκπρό­σω­πο της ΕΕ, ως μέτρο κατά των κυρώ­σε­ων που επέ­βα­λε σε Βενε­ζου­ε­λά­νους πολι­τι­κούς. Ο Αρε­ά­σα πρό­σθε­σε ότι περι­μέ­νει η κίνη­ση της χώρας του να έχει αντί­στοι­χη απά­ντη­ση από την ΕΕ. Θυμί­ζου­με ότι στους πολι­τι­κούς που επι­βλή­θη­καν κυρώ­σεις περι­λαμ­βά­νε­ται και ο πρό­ε­δρος του Κοι­νο­βου­λί­ου, Λουίς Πάρα, ο οποί­ος, μετά από αντι­πα­ρά­θε­ση με τις δυνά­μεις του Γκουαϊ­δό, τον αντι­κα­τέ­στη­σε στην προ­ε­δρία της Βου­λής, έχο­ντας την πλειο­ψη­φία και ηγού­με­νος δυνά­με­ων της αντι­πο­λί­τευ­σης που δια­φω­νούν με την τακτι­κή της οργά­νω­σης πρα­ξι­κο­πη­μά­των. Ο Γκουαϊ­δό εμφα­νί­ζε­ται ως πρό­ε­δρος ενός άλλου Κοι­νο­βου­λί­ου που είναι μειοψηφικό.

Χτες, πάντως, η Εθνι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή, με τη συναί­νε­ση του κυβερ­νώ­ντος σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Ενω­μέ­νου Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος Βενε­ζου­έ­λας και δυνά­με­ων της αντι­πο­λί­τευ­σης που στη­ρί­ζουν τον Πάρα, απο­φά­σι­σε τη διε­νέρ­γεια νέων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών στις 6 Δεκέμ­βρη, τις οποί­ες εκλο­γές έσπευ­σε να καταγ­γεί­λει ο Γκουαϊδό.

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο