Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βροχές, τοπικές καταιγίδες και πτώση της θερμοκρασίας το Σαββατοκύριακο

Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις, βρο­χές, τοπι­κές καται­γί­δες και πτώ­ση της θερ­μο­κρα­σί­ας θα είναι το σκη­νι­κό του και­ρού το Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κο, κυρί­ως σε βόρεια, κεντρι­κά και δυτι­κά τμή­μα­τα της χώρας. Σύμ­φω­να με τη σημε­ρι­νή πρό­γνω­ση της Εθνι­κής Μετε­ω­ρο­λο­γι­κής Υπη­ρε­σί­ας, το Σάβ­βα­το στο Ιόνιο, τα ηπει­ρω­τι­κά και το βόρειο Αιγαίο προ­βλέ­πο­νται βρο­χές και κυρί­ως στα θαλάσ­σια-παρα­θα­λάσ­σια τμή­μα­τα σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να στην ανα­το­λι­κή Θεσ­σα­λία, τις Σπο­ρά­δες, την Εύβοια και τις βρα­δι­νές ώρες στο Ιόνιο και τη δυτι­κή Πελο­πόν­νη­σο πιθα­νώς πρό­σκαι­ρα να είναι κατά τόπους ισχυ­ρά. Πρό­σκαι­ρες χιο­νο­πτώ­σεις θα σημειω­θούν στα βόρεια ορεινά.

Στις υπό­λοι­πες περιο­χές λίγες νεφώ­σεις. Οι άνε­μοι στα δυτι­κά θα πνέ­ουν ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, ενι­σχυό­με­νοι από το μεση­μέ­ρι στο Ιόνιο σε 5 με 7 μπο­φόρ. Στα ανα­το­λι­κά θα πνέ­ουν βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει πτώ­ση η οποία στα βόρεια θα είναι αισθη­τή και η μέγι­στη τιμή της δεν θα ξεπε­ρά­σει στα βόρεια τους 14 με 16 βαθ­μούς και στην υπό­λοι­πη χώρα τους 18 με 20 και μόνο στα Δωδε­κά­νη­σα θα φτά­σει τους 21 με 22 βαθ­μούς Κελσίου.

Ειδι­κό­τε­ρα σε ό,τι αφο­ρά την Αττι­κή, θα εκδη­λω­θούν αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και τα βόρεια, όπου είναι πιθα­νό πρό­σκαι­ρα να εκδη­λω­θούν και μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι βορειο­α­να­το­λι­κοί 4 με 6 μπο­φόρ, με εξα­σθέ­νη­ση το βρά­δυ και θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 11 έως 17 βαθ­μούς Κελ­σί­ου. Αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές προ­βλέ­πο­νται και για τη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 3 με 5 μπο­φόρ και η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 08 έως 16 βαθ­μούς Κελσίου.

Την Κυρια­κή, στο Ιόνιο, τα δυτι­κά και κεντρι­κά ηπει­ρω­τι­κά, τη Μακε­δο­νία και τις Σπο­ρά­δες προ­βλέ­πο­νται αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές και στο Ιόνιο σπο­ρα­δι­κές καται­γί­δες. Τα φαι­νό­με­να το μεση­μέ­ρι θα εξα­σθε­νή­σουν και το βρά­δυ θα περιο­ρι­στούν στο Ιόνιο.

Στην υπό­λοι­πη χώρα λίγες πρό­σκαι­ρες νεφώσεις.

Οι άνε­μοι στα δυτι­κά θα πνέ­ουν ανα­το­λι­κοί νοτιο­α­να­το­λι­κοί 5 με 7 και στο Ιόνιο 8 μπο­φόρ, με γρή­γο­ρη εξα­σθέ­νη­ση. Στα ανα­το­λι­κά θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις 4 με 5 και στο βόρειο Αιγαίο το πρωί 6 μποφόρ.

Η θερ­μο­κρα­σία θα σημειώ­σει μικρή άνο­δο και θα φθά­σει στη Μακε­δο­νία, τη Θρά­κη και τη Θεσ­σα­λία τους 17 με 19 βαθ­μούς και στην υπό­λοι­πη χώρα τους 20 με 22 βαθ­μούς Κελσίου.

Όσον αφο­ρά τη Δευ­τέ­ρα, προ­βλέ­πο­νται στα δυτι­κά παρο­δι­κά αυξη­μέ­νες νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές κυρί­ως στο Ιόνιο, όπου θα εκδη­λω­θούν και μεμο­νω­μέ­νες καται­γί­δες. Στην υπό­λοι­πη χώρα λίγες νεφώ­σεις τοπι­κά αυξη­μέ­νες στα ανα­το­λι­κά ηπει­ρω­τι­κά, την Εύβοια, τις Σπο­ρά­δες και την Κρήτη.

Οι άνε­μοι στα δυτι­κά θα πνέ­ουν νότιοι νοτιο­α­να­το­λι­κοί 4 με 5 μπο­φόρ με βαθ­μιαία εξα­σθέ­νη­ση και στα ανα­το­λι­κά από βόρειες διευ­θύν­σεις 4 με 6 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία δεν θα σημειώ­σει αξιό­λο­γη μεταβολή.

Ο Μαρξ και η αισθη­τι­κή, του Μιχα­ήλ Λίφσιτς

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο