Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Βροχή» από 3.800 κεραυνούς στα νότια και μεγάλα ύψη βροχής στην Κρήτη

Περί­που 3.800 κεραυ­νοί είχαν κατα­γρα­φεί στα νότια της χώρας, ιδί­ως στην Κρή­τη, έως τις 17:00 το από­γευ­μα σήμε­ρα, από το σύστη­μα ανί­χνευ­σης ηλε­κτρι­κών εκκε­νώ­σε­ων ZEUS του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθη­νών (ΕΑΑ).

Τα μεγα­λύ­τε­ρα ύψη βρο­χό­πτω­σης έως την ίδια ώρα, σύμ­φω­να με το δίκτυο των αυτό­μα­των μετε­ω­ρο­λο­γι­κών σταθ­μών του Εθνι­κού Αστε­ρο­σκο­πεί­ου Αθηνών/meteo.gr, εντο­πί­ζο­νται επί­σης στην Κρή­τη και συγκε­κρι­μέ­να στις Βρύ­σες Χανί­ων (77 χιλιο­στά), στο Νερο­κού­ρο Χανί­ων (45), στην Φινο­κα­λιά Λασι­θί­ου (38) και στην Πλα­τα­νιά Χανί­ων (36). Αύριο, σύμ­φω­να με το meteo, ανα­μέ­νο­νται βρο­χές κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια, καται­γί­δες στο Αιγαίο, με ισχυ­ρά φαι­νό­με­να και τοπι­κές χαλα­ζο­πτώ­σεις κυρί­ως στην Κρή­τη, ενώ ενι­σχυ­μέ­νοι βοριά­δες με εντά­σεις έως οκτώ μπο­φόρ θα πνέ­ουν στα ανα­το­λι­κά και στο Αιγαίο.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, την Τετάρ­τη ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις, με βρο­χές, κυρί­ως στα ανα­το­λι­κά και νότια ηπει­ρω­τι­κά και νησιω­τι­κά τμή­μα­τα της χώρας, στην Εύβοια και στις Σπο­ρά­δες. Καται­γί­δες θα εκδη­λω­θούν κυρί­ως πάνω από τη θάλασ­σα. Τα φαι­νό­με­να στην Εύβοια, στις Κυκλά­δες, στα Δωδε­κά­νη­σα και ιδιαί­τε­ρα στην Κρή­τη θα είναι κατά περιό­δους ισχυ­ρά και θα συνο­δεύ­ο­νται από αυξη­μέ­νη ηλε­κτρι­κή δρα­στη­ριό­τη­τα και χαλαζοπτώσεις.

Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί στη Δυτι­κή Μακε­δο­νία από ‑1 έως 16 βαθ­μούς, στην υπό­λοι­πη Βόρεια Ελλά­δα και στη Θεσ­σα­λία από 5 έως 22, στην Ήπει­ρο από 6 έως 24 βαθ­μούς, στα υπό­λοι­πα ηπει­ρω­τι­κά από 9 έως 23, στα νησιά του Ιονί­ου από 15 έως 23 βαθ­μούς, και στα νησιω­τι­κά τμή­μα­τα του Αιγαί­ου από 15 έως 24 βαθ­μούς Κελ­σί­ου, ενώ στη Βόρεια Κρή­τη οι μέγι­στες θα είναι 2 με 4 βαθ­μούς χαμηλότερες.

Οι άνε­μοι στο Αιγαίο θα πνέ­ουν από βόρειες διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 7 μπο­φόρ και κατά τόπους 8 μπο­φόρ. Στο Ιόνιο οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από ανα­το­λι­κές διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 6 μπο­φόρ, αλλά τις θερ­μές ώρες της ημέ­ρας θα στρα­φούν πρό­σκαι­ρα σε βορειο­δυ­τι­κούς με ίδιες εντάσεις.

Στην Αττι­κή ανα­μέ­νο­νται νεφώ­σεις με τοπι­κές βρο­χές κατά περιό­δους, κυρί­ως στα βόρεια και ανα­το­λι­κά του νομού, ενώ υπάρ­χει πιθα­νό­τη­τα σπο­ρα­δι­κών καται­γί­δων. Μέχρι το βρά­δυ, τα φαι­νό­με­να θα στα­μα­τή­σουν. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν βόρειοι — βορειο­α­να­το­λι­κοί, με εντά­σεις έως 6 μπο­φόρ στα χερ­σαία τμή­μα­τα και στο Σαρω­νι­κό, και 7–8 μπο­φόρ στα ανα­το­λι­κά παρά­κτια τμή­μα­τα και το Νότιο Ευβοϊ­κό. Η θερ­μο­κρα­σία θα κυμαν­θεί από 15 έως 21 βαθ­μούς, αλλά στα βόρεια και ανα­το­λι­κά οι μέγι­στες θα είναι 2 με 3 βαθ­μούς χαμηλότερες.

Στη Θεσ­σα­λο­νί­κη ανα­μέ­νο­νται λίγες αραιές νεφώ­σεις. Οι άνε­μοι θα πνέ­ουν από δυτι­κές κυρί­ως διευ­θύν­σεις με εντά­σεις έως 4 μπο­φόρ. Η θερ­μο­κρα­σία στο κέντρο της πόλης θα κυμαν­θεί από 12 έως 21 βαθμούς.

 

mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο