Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βυθισμένα στο σκοτάδι και τον πάγο πάνω από 40.000 νοικοκυριά!

Αθλιο παιχνίδι μετατόπισης ευθυνών
ανάμεσα σε
κυβέρνηση, Περιφέρεια, ΔΕΔΔΗΕ και δήμους.
Εχουν όλοι τους βαρύτατες ευθύνες
Ανοιξε η Εθνική μετά από δύο μέρες!

Βυθι­σμέ­να στο σκο­τά­δι για τρί­το 24ωρο, εν έτει 2021, βρί­σκο­νται πάνω από 40.000 νοι­κο­κυ­ριά μόνο στην Αττι­κή, σε Στε­ρεά Ελλά­δα και Εύβοια ο αριθ­μός παρα­μέ­νει άγνω­στος, ενώ σε πολ­λές περι­πτώ­σεις σε αυτές τις περιο­χές δεν υπάρ­χει νερό.
ΔΕΔΔΗΕ

Ο αριθ­μός των νεκρών έχει φτά­σει τους 6, αφού προ­στέ­θη­καν ένας 71χρονος που κατα­πλα­κώ­θη­κε από δέντρο στις Κεχριές στην Εύβοια, μία ηλι­κιω­μέ­νη στο Γαλά­τσι επει­δή δεν μπό­ρε­σε να φτά­σει έγκαι­ρα ασθε­νο­φό­ρο εξαι­τί­ας της ακα­ταλ­λη­λό­τη­τας του δρό­μου και ένας άστε­γος στη Θεσσαλονίκη.
Μπρο­στά σε αυτήν την τρα­γι­κή κατά­στα­ση, κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι επι­δί­δο­νται σε ένα απα­ρά­δε­κτο παι­χνί­δι μετα­τό­πι­σης ευθυ­νών σχε­τι­κά με τη δια­κο­πή της ηλε­κτρο­δό­τη­σης για τρί­τη μέρα.

Σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση του ΔΕΔΔΗΕ, παρα­μέ­νουν εκτός λει­τουρ­γί­ας 22 γραμ­μές μέσης τάσης σε διά­φο­ρες περιο­χές της πρωτεύουσας.
Με βάση αυτούς τους υπο­λο­γι­σμούς, περί­που 40.000 νοι­κο­κυ­ριά στην Αττι­κή εξα­κο­λου­θούν να μην έχουν ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα. Πρό­κει­ται για τις περιο­χές Διό­νυ­σο, Αγιο Στέ­φα­νο, Μαρού­σι, Νέα Ιωνία, Νέο Ψυχι­κό, Παλαιό Ψυχι­κό, Φιλο­θέη, Παπά­γου, Πετρού­πο­λη, Κεφα­λά­ρι, Πολι­τεία, Πεύ­κη, Βρι­λήσ­σια, Γλυ­κά Νερά, Κάτω Κηφι­σιά, Εκά­λη και Νέα Ερυθραία.

Με βάση τις εκτι­μή­σεις του ΔΕΔΔΗΕ — που υπο­ε­κτι­μούν το πρό­βλη­μα — χτες το πρωί το σύνο­λο των νοι­κο­κυ­ριών με προ­βλή­μα­τα ηλε­κτρο­δό­τη­σης ήταν 70.000, άρα είχαν ηλε­κτρο­δο­τη­θεί περί­που 30.000 νοι­κο­κυ­ριά. Τα στοι­χεία αυτά όμως αφο­ρούν μόνο την Αττι­κή, καθώς υπάρ­χουν δεκά­δες χωριά που παρα­μέ­νουν χωρίς ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα σε Εύβοια, Κρή­τη, νησιά του Αιγαί­ου και αλλού.

Νωρίς χτες το πρωί έγι­νε μία ακό­μα κυβερ­νη­τι­κή σύσκε­ψη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, την ώρα που η κατά­στα­ση εξα­κο­λου­θού­σε να είναι άθλια. Το «μεγά­λο στοί­χη­μα» είναι πλέ­ον η ηλε­κτρο­δό­τη­ση, δήλω­σε ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, Ν. Χαρ­δα­λιάς, μετα­θέ­το­ντας για αργά χτες το βρά­δυ το χρο­νο­διά­γραμ­μα απο­κα­τά­στα­σης της ηλε­κτρο­δό­τη­σης για τη «συντρι­πτι­κή πλειο­νό­τη­τα» των περιο­χών της Αττι­κής. Ακρως προ­κλη­τι­κά η κυβέρ­νη­ση ρίχνει την ευθύ­νη στα «ακραία» και­ρι­κά φαι­νό­με­να, με τον Ν. Χαρ­δα­λιά να μιλά­ει μετά τη σύσκε­ψη για μία «από τις σφο­δρό­τε­ρες χιο­νο­πτώ­σεις της τελευ­ταί­ας εικοσαετίας».

Προ­κλη­τι­κός και ο υπουρ­γός Δημό­σιας Τάξης, Μ. Χρυ­σο­χο­ΐ­δης, που σε χτε­σι­νή του συνέ­ντευ­ξη και σε μια προ­σπά­θεια να δικαιο­λο­γή­σει τα αδι­καιο­λό­γη­τα για το γεγο­νός ότι χιλιά­δες νοι­κο­κυ­ριά βρί­σκο­νται ακό­μα στο σκο­τά­δι, ανέ­φε­ρε το προη­γού­με­νο των 100 νεκρών από τη φωτιά στο Μάτι για να πει ότι όλα πήγαν καλά. Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, σε κάθε Μάτι, σε κάθε Μάν­δρα, σε κάθε Εύβοια με τους νεκρούς από πλημ­μύ­ρες τον Αύγου­στο του 2020, οι ευθύ­νες των κυβερ­νή­σε­ων είναι εγκλη­μα­τι­κές και οι όποιοι συμ­ψη­φι­σμοί δεν είναι ικα­νοί να κρύ­ψουν ότι ο κρα­τι­κός μηχα­νι­σμός έχει συνέ­χεια στο να αφή­νει το λαό απρο­στά­τευ­το και αβοήθητο.

ΔΕΔΔΗΕ

Μπαλάκι ευθυνών

Την ίδια στιγ­μή λοι­πόν που εργα­τι­κές — λαϊ­κές οικο­γέ­νειες περι­μέ­νουν ακό­μα το ρεύ­μα για να ζεστα­θούν, κυβέρ­νη­ση, Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, ΔΕΔΔΗΕ και δήμοι έχουν στή­σει ένα άθλιο παι­χνί­δι μετα­τό­πι­σης ευθυνών.

Ο περι­φε­ρειάρ­χης Αττι­κής, Γ. Πατού­λης, σε δηλώ­σεις του ανέ­φε­ρε πως «απο­κλει­στι­κός υπεύ­θυ­νος για τη φρο­ντί­δα των καλω­δί­ων, από όπου προ­έ­κυ­ψαν τα μεγά­λα προ­βλή­μα­τα με τις δια­κο­πές ρεύ­μα­τος, είναι ο ΔΕΔΔΗΕ» και πρό­σθε­σε ότι δεν είναι αλη­θή όσα υπο­στή­ρι­ξαν για την αδυ­να­μία πρό­σβα­σης σε αρκε­τές περιο­χές. Η αλή­θεια είναι ότι σε εκα­το­ντά­δες σημεία στην Αττι­κή δεν υπήρ­χε καμία δυνα­τό­τη­τα πρό­σβα­σης, και είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι αυτή είναι η αιτία που δεν πρό­λα­βε ασθε­νο­φό­ρο να φτά­σει στο σπί­τι της ηλι­κιω­μέ­νης στο Γαλά­τσι, η οποία έχα­σε τη ζωή της.

Από την πλευ­ρά τους, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ, προ­σπα­θώ­ντας να κρύ­ψουν την υπο­στε­λέ­χω­ση των υπη­ρε­σιών και τις περι­κο­πές στη συντή­ρη­ση, έδει­ξαν ως κύριο υπεύ­θυ­νο για τις ζημιές που υπέ­στη το δίκτυο μετα­φο­ράς την Τοπι­κή Διοί­κη­ση, επει­δή «οι δήμοι δεν είχαν φρο­ντί­σει έγκαι­ρα, πριν χτυ­πή­σει η κακο­και­ρία, να κόψουν τα κλα­διά των δέντρων, τα οποία λύγι­σαν από το βάρος του χιο­νιού και στη συνέ­χεια έσπα­γαν και έπε­φταν στα καλώ­δια και τους μετα­σχη­μα­τι­στές της ΔΕΗ».

Η αλή­θεια είναι ότι οι δήμοι έχουν τερά­στια ευθύ­νη, η οποία όμως δεν περιο­ρί­ζε­ται στις προ­λη­πτι­κές κοπές των κλα­διών και των δέντρων:
Ακό­μα χει­ρό­τε­ρα, τους τελευ­ταί­ους μήνες έχουν απο­δε­χτεί και έχουν ψηφί­σει τα σχέ­δια Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στα οποία συμ­με­τέ­χουν και σύμ­φω­να με τα οποία μειώ­νο­νται το προ­σω­πι­κό και η χρη­μα­το­δό­τη­ση, στο όνο­μα της εμπλο­κής ιδιω­τών και ΜΚΟ στο κομ­μά­τι της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Αλλω­στε, αυτά προ­βλέ­πει ο νέος νόμος της κυβέρ­νη­σης για την Πολι­τι­κή Προ­στα­σία και αυτά ενέ­κρι­ναν στα Δημο­τι­κά και Περι­φε­ρεια­κά Συμ­βού­λια, όπως για παρά­δειγ­μα τα ΒΟΡΕΑΣ (αφο­ρά τις χιο­νο­πτώ­σεις) ΔΑΡΔΑΝΟΣ, ΙΟΛΑΟΣ κ.λπ. Και όταν οι εκλεγ­μέ­νοι με τη «Λαϊ­κή Συσπεί­ρω­ση» προει­δο­ποιού­σαν γι’ αυτό που έρχε­ται, πανη­γύ­ρι­ζαν για τον εκσυγ­χρο­νι­σμό της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και την ανα­βάθ­μι­ση του ρόλου τους!

ΕΟ Αθηνών Λαμίας Χιόνι κλειστή παράδρομος

Στο γαϊ­τα­νά­κι της αθλιό­τη­τας μπή­κε και η κυβέρ­νη­ση. Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Μάκης Βορί­δης, υπο­στή­ρι­ξε με θρά­σος ότι «δεν υπήρ­ξαν βασι­κά προ­βλή­μα­τα, όπως εγκλω­βι­σμός οδη­γών στο δρό­μο», όταν η Ελλά­δα για δύο μέρες κόπη­κε στα δύο, με από­φα­ση της κυβέρ­νη­σης. Σχε­τι­κά με το ζήτη­μα της κοπής των δέντρων έρι­ξε την ευθύ­νη σε δήμους και δασαρ­χεία, που …«πρέ­πει να συνεν­νο­ού­νται», όπως είπε.

Εξάλ­λου, σε άλλη μια κοκο­ρο­μα­χία επι­δό­θη­καν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις συνέ­πειες από τη χιο­νό­πτω­ση. Ο κυβερ­νη­τι­κός εκπρό­σω­πος, Χρ. Ταρα­ντί­λης, μίλη­σε χτες ξανά για «πρω­το­φα­νή κακο­και­ρία» και επέ­λε­ξε να απα­ντή­σει στον Αλ. Τσί­πρα (που έβα­λε θέμα στη Βου­λή) με φωτο­γρα­φί­ες και βίντεο από τη χιο­νό­πτω­ση το Δεκέμ­βρη του 2017, με ουρές αυτο­κι­νή­των στην Αθη­νών — Λαμί­ας. Απο­σιώ­πη­σε έτσι ότι τέτοιες εικό­νες επα­να­λαμ­βά­νο­νται συνε­χώς, επί όλων των κυβερ­νή­σε­ων του κεφα­λαί­ου, καθώς προ­τε­ραιό­τη­τά τους είναι τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και όχι οι ανά­γκες του λαού. Εξ ου και οι τερά­στιες ελλεί­ψεις στον τομέα της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, του σχε­δια­σμού και των υποδομών…

ΕΟ Αθηνών Λαμίας Χιόνι κλειστή Μήδεια

Ανοιξε η Εθνική μετά από δύο μέρες!

Μετά από δύο μέρες άνοι­ξε, χτες τα χαρά­μα­τα, η Εθνι­κή οδός Αθη­νών — Λαμί­ας, η οποία είχε κλεί­σει, απο­κό­πτο­ντας την Αθή­να από την υπό­λοι­πη Ελλά­δα, παρά τις κυβερ­νη­τι­κές δια­βε­βαιώ­σεις και συσκέ­ψεις περί ετοι­μό­τη­τας του κρα­τι­κού μηχανισμού.

Χτες το πρωί πάντως υπήρ­χαν αρκε­τές δια­κο­πές στην κυκλο­φο­ρία στην Αττι­κή. Στις αστι­κές συγκοι­νω­νί­ες, σε ορι­σμέ­νες τοπι­κές γραμ­μές, κυρί­ως στις περιο­χές Κηφι­σιάς, Πεντέ­λης, Αχαρ­νών, Θρα­κο­μα­κε­δό­νων και Φυλής, εντο­πί­ζο­νταν προ­βλή­μα­τα στις μετα­κι­νή­σεις με τα λεωφορεία.

Να σημειω­θεί, τέλος, ότι όλα τα χωριά του δήμου Ζαγο­ρί­ου, και τα 46, είναι χωρίς ρεύ­μα για τρί­τη μέρα. Η νέα βλά­βη εντο­πί­ζε­ται στην περιο­χή της Ελά­της, ενώ κάτοι­κοι της περιο­χής τονί­ζουν ότι τα προ­βλή­μα­τα είναι απο­τέ­λε­σμα της ανύ­παρ­κτης συντή­ρη­σης του δικτύ­ου της ΔΕΗ, ιδιαί­τε­ρα τους χει­με­ρι­νούς μήνες.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο