Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: Κρυώνετε; Απλά φορέστε… δεύτερο πουλόβερ!

«Απλά να φορέ­σουν ένα που­λό­βερ — ή και ένα δεύ­τε­ρο που­λό­βερ», συμ­βου­λεύ­ει τους Γερ­μα­νούς για να αντι­με­τω­πί­σουν το κρύο και την ακρί­βεια ο πρώ­ην πρό­ε­δρος του ομο­σπον­δια­κού κοι­νο­βου­λί­ου και πρώ­ην υπουρ­γός Οικο­νο­μι­κών Βόλφ­γκανγκ Σόιμπλε… 

Χαρα­κτη­ρί­ζει «κακο­μα­θη­μέ­νη» τη γερ­μα­νι­κή κοι­νω­νία και υπο­στη­ρί­ζει ότι το κρά­τος πρέ­πει να βοη­θή­σει μόνο όσους έχουν πραγ­μα­τι­κή ανά­γκη, είπε σε συνέ­ντευ­ξή του στην τηλε­ό­ρα­ση της «BILD».

«Πολ­λοί Γερ­μα­νοί θα πρέ­πει να παγώ­σουν αυτόν τον χει­μώ­να», επι­σή­μα­νε στον Β. Σόι­μπλε ο δημο­σιο­γρά­φος, για να πάρει την απά­ντη­ση: «Τότε απλά ας φορέ­σουν ένα που­λό­βερ. Ή ίσως και ένα δεύ­τε­ρο που­λό­βερ. Δεν πρέ­πει να γκρι­νιά­ζου­με για αυτό, πρέ­πει να ανα­γνω­ρί­σου­με ότι πολ­λά δεν είναι αυτο­νό­η­τα», ούτε καν το ηλε­κτρι­κό ρεύ­μα, το οποίο, όπως είπε, μπο­ρεί κάποιες φορές να δια­κο­πεί. «Για αυτό θα πρέ­πει να έχου­με πάντα στο σπί­τι μερι­κά κεριά, σπίρ­τα και έναν φακό».

Ανα­φε­ρό­με­νος στον πόλε­μο στην Ουκρα­νία δήλω­σε ότι «δεν πρέ­πει να επι­τρέ­ψου­με να τρο­μο­κρα­τη­θού­με από την απει­λή για χρή­ση πυρη­νι­κών. Αυτό είναι και η τέχνη του να μην κάνεις κάτι που θα μπο­ρού­σε να οδη­γή­σει σε περαι­τέ­ρω κλι­μά­κω­ση» και πως «δεν θα ήθε­λα να είμαι καγκε­λά­ριος αυτή την επο­χή και να φέρω το βάρος αυτής της από­φα­σης. Αλλά ένα είναι σαφές, αν υπο­χω­ρή­σεις μία φορά, θα υπο­χω­ρείς πάντα. Και πάντα είχα στη ζωή μου καλά απο­τε­λέ­σμα­τα λέγο­ντας “Όχι, δεν θα με εκβιάσουν”».

Ανέ­φε­ρε ότι «πρέ­πει να κατα­λά­βου­με ότι αυτός ο πόλε­μος είναι και δική μας υπόθεση».

Έκλει­σε τη συνέ­ντευ­ξη λέγο­ντας ότι πάντα βρί­σκει λόγους για να γελά­σει διό­τι «το γέλιο είναι δωρεάν…».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αλή­θειες και ψέμα­τα για το λιμό στην Ουκρα­νία, Νίκος Μόττας

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο