Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Εύβοια: Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους και φοβούνται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας

Με το βλέμ­μα στραμ­μέ­νο στο ενδε­χό­με­νο να χτυ­πη­θεί η περιο­χή τους από ένα νέο ισχυ­ρό κύμα κακο­και­ρί­ας τις επό­με­νες μέρες είναι οι κάτοι­κοι της Βόρειας Εύβοιας, καθώς μετρούν τις πλη­γές που άφη­σε πίσω της η κακο­και­ρία Αθηνά.

Από σήμε­ρα το πρωί στο δήμο Μαντου­δί­ου — Λίμνης και Αγί­ας Άννας κατα­θέ­τουν σχε­τι­κές δηλώ­σεις οι κάτοι­κοι που έπα­θαν ζημιές στα σπί­τια τους, ζητώ­ντας τα ψίχου­λα της κρα­τι­κής αρω­γής. Οι μεγα­λύ­τε­ρες από τις ζημιές σε σπί­τια και επι­χει­ρή­σεις που πλημ­μύ­ρι­σαν έγι­ναν στο Αχλά­δι, την Κοτσι­κιά, την Αγία Άννα και το Ψαροπούλι.

Σε ορι­σμέ­νες μάλι­στα περι­πτώ­σεις οι κάτοι­κοι είδαν τα υπάρ­χο­ντά τους να βρί­σκο­νται στην παρα­λία, καθώς εκεί οδη­γή­θη­καν από τους πλημ­μυ­ρι­σμέ­νους χει­μάρ­ρους που φού­σκω­σαν και έγι­ναν ποτάμια.

Μέχρι αργά το βρά­δυ της Κυρια­κής τα συνερ­γεία της πυρο­σβε­στι­κής συνέ­χι­ζαν την άντλη­ση υδά­των από υπό­γεια και σπί­τια, ενώ το σύνο­λο των πυρο­σβε­στι­κών δυνά­με­ων βρί­σκο­νται σε επι­φυ­λα­κή, καθώς οι μετε­ω­ρο­λο­γι­κές προ­βλέ­ψεις θέλουν και πάλι να επα­νέρ­χε­ται το ισχυ­ρό κύμα κακο­και­ρί­ας και μάλι­στα με ιδιαί­τε­ρη ένταση.

Την ίδια στιγ­μή χωμα­τουρ­γι­κά μηχα­νή­μα­τα των δήμων και της περι­φέ­ρειας προ­σπα­θούν να απο­κα­τα­στή­σουν τις υπο­δο­μές και να επα­να­φέ­ρουν την κυκλο­φο­ρία στους κατε­στραμ­μέ­νους δρό­μους, ενώ ένα μεγά­λο μέρος από το παρα­λια­κό μέτω­πο στην Αγία Άννα έχει δια­λυ­θεί και μαζί του κατα­στρά­φη­καν και οι προ­σβά­σεις.

Συγ­χρό­νως έχουν αρχί­σει παρεμ­βά­σεις σε ορι­σμέ­νους χει­μάρ­ρους που έφτα­σαν σε ορια­κό επί­πε­δο, θέλο­ντας με τον τρό­πο αυτό να προ­λά­βουν πιθα­νές ζημιές από ένα νέο κύμα κακοκαιρίας.

Σύμ­φω­να με τον καθη­γη­τή δια­χεί­ρι­σης κατα­στρο­φών, κ. Ευθύ­μη Λέκ­κα, υπάρ­χουν δέκα περιο­χές στη χώρα οι οποί­ες κιν­δυ­νεύ­ουν άμε­σα από τις πλημ­μύ­ρες. Μεγα­λύ­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να υπο­στούν πλημ­μυ­ρι­κά φαι­νό­με­να συγκε­ντρώ­νουν πέντε περιο­χές στην Εύβοια και συγκε­κρι­μέ­να η Λίμνη, η Αγία Άννα και η όλη η βορειο­α­να­το­λι­κή περιοχή, δήλω­σε ο κ. Λέκκας

Είναι πάλι σε κίν­δυ­νο η Βόρεια Εύβοια για­τί δύο μήνες μετά τις κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές τα αντι­δια­βρω­τι­κά έργα θα μπο­ρού­σαν να βρί­σκο­νται στη φάση της ολο­κλή­ρω­σης για το σύνο­λο της καμέ­νης περιο­χής και όμως μόνο ελά­χι­στα εξ αυτών έχουν ξεκι­νή­σει, ενώ «οι αντι­πλημ­μυ­ρι­κές μελέ­τες δεν έχουν εκπο­νη­θεί. Θα μπο­ρού­σε με στο­χευ­μέ­να έργα να θωρα­κι­στεί η περιο­χή και να απο­φευ­χθούν οι καταστροφές.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο