Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Κορέα: Η Ιαπωνία εκμεταλλεύεται την πυρηνική «απειλή» για να νομιμοποιήσει την επιθετικότητά της εναντίον άλλων χωρών

Η Βόρεια Κορέα κατη­γό­ρη­σε σήμε­ρα την Ιαπω­νία ότι χρη­σι­μο­ποιεί την υπο­τι­θέ­με­νη «απει­λή» του πυρη­νι­κού και πυραυ­λι­κού προ­γράμ­μα­τος της Βόρειας Κορέ­ας προ­κει­μέ­νου να δικαιο­λο­γή­σει νομι­κά την εξω­τε­ρι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τά της μέσω μιας ανα­θε­ώ­ρη­σης του Συντάγ­μα­τός της.

«Είναι η στα­θε­ρή φιλο­δο­ξία Ιαπώ­νων αντι­δρα­στι­κών να πραγ­μα­το­ποι­ή­σουν το παλιό όνει­ρο της ‘Σφαί­ρας κοι­νής ευη­με­ρί­ας της Μεγά­λης Ανα­το­λι­κής Ασί­ας’ εκμε­ταλ­λευό­με­νοι την κατά­στα­ση στην περιο­χή Ασί­ας-Ειρη­νι­κού που έχει κατα­στεί τετα­μέ­νη», ανα­φέ­ρε­ται στην εφη­με­ρί­δα του Κόμ­μα­τος των Εργατών.

Η εφη­με­ρί­δα Rodong Sinmun ανέ­φε­ρε πως οι ιαπω­νι­κές αρχές έχουν παρα­χω­ρή­σει στις Δυνά­μεις Αυτο­ά­μυ­νας μεγα­λύ­τε­ρα δικαιώ­μα­τα προ­κει­μέ­νου να εξα­πο­λύ­ουν στρα­τιω­τι­κές επι­χει­ρή­σεις στο εξω­τε­ρι­κό στο πλαί­σιο της προ­ε­τοι­μα­σί­ας για μελ­λο­ντι­κές επι­θε­τι­κές ενέρ­γειες ενα­ντί­ον ξένων χωρών.

«Ανα­βαθ­μί­ζο­ντας τις κινή­σεις που θα μετα­τρέ­πουν τη χώρα σε φασι­στι­κή και μιλι­τα­ρι­στι­κή όπως η θέσπι­ση νόμου για την προ­στα­σία ειδι­κών απορ­ρή­των και νόμου για την τιμω­ρία οργα­νω­μέ­νων εγκλη­μά­των, η Ιαπω­νία θα ανα­θε­ω­ρή­σει το Σύνταγ­μα προ­κει­μέ­νου να δικαιο­λο­γή­σει νομι­κά την επι­θε­τι­κό­τη­τά στο εξω­τε­ρι­κό», ανα­φέ­ρε­ται στο δημοσίευμα.

Η εφη­με­ρί­δα υπέ­δει­ξε επί­σης πως οι κινή­σεις της Ιαπω­νί­ας να ανα­θε­ω­ρή­σει το Σύνταγ­μά της έχουν δεχθεί ισχυ­ρές επι­κρί­σεις στο εσω­τε­ρι­κό και στο εξω­τε­ρι­κό και ως απο­τέ­λε­σμα το κυβερ­νών κόμ­μα έχει χάσει πρό­σφα­τα πολ­λές τοπι­κές εκλογές.

«(Η ιαπω­νι­κή κυβέρ­νη­ση) βρί­σκει τώρα διέ­ξο­δο καθι­στώ­ντας ακραία την επι­θε­τι­κό­τη­τα προς τη Βόρεια Κορέα και ενστα­λά­ζο­ντας τη μιλι­τα­ρι­στι­κή ιδε­ο­λο­γία στην κοι­νω­νία», προ­στί­θε­ται στο κείμενο.

Ο Ιάπω­νας πρω­θυ­πουρ­γός Σίν­ζο Άμπε και το κυβερ­νών Φιλε­λεύ­θε­ρο Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα σκο­πεύ­ουν να προ­χω­ρή­σουν στην πρώ­τη μετα­πο­λε­μι­κή ανα­θε­ώ­ρη­ση του ειρη­νό­φι­λου Συντάγ­μα­τος, μια κίνη­ση που έχει απο­δει­χθεί πολι­τι­κά, δημό­σια και διε­θνώς αποφασιστική.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο