Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Μακεδονία: Αλλαγή της Συμφωνίας των Πρεσπών προαναγγέλλει το εθνικιστικό VMRO

Την αλλα­γή της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών σε περί­πτω­ση που έρθει στην εξου­σία προ­α­νήγ­γει­λε ο Χρι­στιάν Μιτσκό­σκι, αρχη­γός της αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης (VMRO-DPMNE) της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, σημειώ­νο­ντας πως αυτό θα συμ­βεί αν έχει την πλειο­ψη­φία των δυο τρί­των στο Κοινοβούλιο.

Η δήλω­ση αυτή προ­κά­λε­σε σφο­δρές εντι­δρά­σεις στο εσω­τε­ρι­κό της γει­το­νι­κής χώρας με τον πρώ­ην πρό­ε­δρο του Κοι­νο­βου­λί­ου Στό­γιαν Άντοβ να βλέ­πει στην ανα­κοί­νω­ση του Μιτσκό­σκι προ­σπά­θεια να κερ­δί­σει ψήφους πριν από τις κοι­νο­βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στις 12 Απριλίου.

«Είναι αδύ­να­το, αλλά το κάνουν τώρα πριν από τις εκλο­γές για να προ­σελ­κύ­σουν κάποιους ψηφο­φό­ρους», δήλω­σε ο Άντοβ.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός Ζόραν Ζάεφ απέρ­ρι­ψε τη δυνα­τό­τη­τα κατάρ­γη­σης της συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών. Όπως είπε η Συμ­φω­νία των Πρε­σπών όπως και αυτή με τη Βουλ­γα­ρία δεν θα μπο­ρού­σαν να αλλά­ξουν επει­δή ο Μιτσκό­σκι δεν θα έρθει ποτέ στην εξουσία.

Το εθνι­κι­στι­κό VMRO-DPMNE υπε­ρα­σπί­ζε­ται τη θέση του ηγέ­τη του κόμ­μα­τος όπου σύμ­φω­να μ’ αυτούς, η κατάρ­γη­ση της συμ­φω­νί­ας με την Ελλά­δα δεν είναι προ­σω­πι­κή θέση του Μιτσκό­σκι, αλλά ολό­κλη­ρου του VMRO και των πολιτών.

«Δεν είναι κάτι που λέει ο Μιτσκό­σκι και δεν επι­θυ­μεί το κόμ­μα, το συζη­τή­σα­με, έχου­με πάρει θέση και δεν θα υπεκ­φύ­γου­με. Το VMRO-DPMNE δεν είναι σαν όσους είναι γνω­στοί στο λαό για την αλλα­γή των θέσε­ων τους κάθε μέρα», δήλω­σε ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιάνουσεφ.

Τα αλβα­νι­κά πολι­τι­κά κόμ­μα­τα δήλω­σαν ομό­φω­να ότι είναι αντί­θε­τα με την κατάρ­γη­ση της Συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών και ότι οποια­δή­πο­τε οντό­τη­τα που στο­χεύ­ει σε τέτοιες ενέρ­γειες δεν θα μπο­ρεί να βασι­στεί σε κανέ­να αλβα­νι­κό κόμ­μα για εται­ρι­κή σχέση.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο