Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Μακεδονία: Ξεπέρασε την πρόταση μομφής η κυβέρνηση Ζάεφ, χάρη… στρατηγικών εταίρων

Στο κενό έπε­σε η πρό­τα­ση μομ­φής κατά της κυβέρ­νη­σης του Ζόραν Ζάεφ την οποία κατέ­θε­σε η αντι­πο­λί­τευ­ση, λόγω έλλει­ψης απαρ­τί­ας στη συνε­δρί­α­ση της Βου­λής της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας, η οποία συγκλή­θη­κε χθες με μονα­δι­κό θέμα στην ημε­ρή­σια διά­τα­ξη την πρό­τα­ση δυσπιστίας.

Οι βου­λευ­τές των κομ­μά­των του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού απεί­χαν από τη συνε­δρί­α­ση και στην αίθου­σα της Βου­λής παρί­στα­ντο μόλις 60 βου­λευ­τές — όλοι ανή­καν στην αντι­πο­λί­τευ­ση, υπο­στή­ρι­ζαν την πρό­τα­ση μομ­φής, όμως με τον αριθ­μό αυτό ήταν αδύ­να­τον να υπάρ­ξει απαρ­τία για τη συνε­δρί­α­ση του σώμα­τος, με απο­τέ­λε­σμα ο πρό­ε­δρος της Βου­λής, ο Ταλάτ Τζα­φέ­ρι, μετά από μακρά δια­κο­πή της συνε­δρί­α­σης, να ανα­κοι­νώ­σει λίγο πριν από τα μεσά­νυ­χτα ότι δεν κατέ­στη δυνα­τή η εξέ­τα­ση της πρό­τα­σης μομ­φής και η ψηφο­φο­ρία επ’ αυτής και ως εκ τού­του η κυβέρ­νη­ση συνε­χί­ζει το έργο της.

Αργά χθες βρά­δυ απο­χώ­ρη­σαν από τη συνε­δρί­α­ση και οι βου­λευ­τές της αντιπολίτευσης.

Η Βου­λή της Βόρειας Μακε­δο­νί­ας αριθ­μεί 120 έδρες.

«Δράμα» με Αλβανό βουλευτή

Από τις τάξεις της αντι­πο­λί­τευ­σης απου­σί­α­σε ο βου­λευ­τής Καστριότ Ρετζέ­πι, του μικρού αλβα­νι­κού κόμ­μα­τος BESA, ο οποί­ος νωρί­τε­ρα χθες με ανάρ­τη­σή του σε ιστό­το­πο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης γνω­στο­ποί­η­σε ότι δεν θα συμ­με­τεί­χε επει­δή θεω­ρεί αχρεί­α­στη για τη χώρα μια πολι­τι­κή κρί­ση σε αυτή την κρί­σι­μη περίοδο.

«Η δια­δι­κα­σία ευρω­α­τλα­ντι­κής ενσω­μά­τω­σης της χώρας απο­τε­λεί έναν από τους βασι­κούς στό­χους μου και του κινή­μα­τος BESA. Δεδο­μέ­νης της τρέ­χου­σας πολι­τι­κής κατά­στα­σης με την παραί­τη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Ζάεφ και εξαι­τί­ας της δια­δι­κα­σί­ας και των ισχυ­ρών μηνυ­μά­των από στρα­τη­γι­κούς εταί­ρους, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, τα οποία μου δια­βι­βά­σθη­καν από υψη­λό­βαθ­μους διπλω­μά­τες, ότι η χώρα έχει μεγά­λες πιθα­νό­τη­τες να λάβει ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης των εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων με την ΕΕ, απο­φά­σι­σα να μη συμ­με­τά­σχω σε αυτή τη συνε­δρί­α­ση του κοι­νο­βου­λί­ου, στην οποία θα τεθεί υπό αμφι­σβή­τη­ση ένας ζωτι­κής σημα­σί­ας στό­χος της χώρας. Ως πολι­τι­κός και ευσυ­νεί­δη­τος βου­λευ­τής κατέ­λη­ξα σε μια δύσκο­λη από­φα­ση, με γνώ­μο­να τα συμ­φέ­ρο­ντα του λαού και της χώρας, η οποία δεν έχει ανά­γκη πολι­τι­κή κρί­ση σε αυτή τη σημα­ντι­κή περί­ο­δο», εξή­γη­σε ο κ. Ρετζέπι.

Τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νου του BESA, άφη­σαν υπό­νοιες ακό­μη και για… «απα­γω­γή» του Καστριότ Ρετζέ­πι, διε­ρω­τώ­με­να αν κιν­δυ­νεύ­ει η ζωή του.

Ωστό­σο ο ίδιος ο κ. Ρετζέ­πι, απρό­σμε­να πρό­σω­πο της ημέ­ρας, σε βιντε­ο­σκο­πη­μέ­νο μήνυ­μα του δια­βε­βαί­ω­σε ότι είναι καλά και ασφα­λής και πως θα εμφα­νι­στεί δημο­σί­ως αφού εκλεί­ψουν, όπως σημεί­ω­σε, οι απει­λές που δέχε­ται από ανθρώ­πους στην ίδια του την παράταξη.

Το μικρό κόμ­μα BESA δια­θέ­τει τρεις βου­λευ­τές. Ως την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, συμ­με­τεί­χε στον κυβερ­νη­τι­κό συνα­σπι­σμό του Ζόραν Ζάεφ, όμως απο­χώ­ρη­σε από αυτόν και συντά­χθη­κε με την πρό­τα­ση μομ­φής της αντι­πο­λί­τευ­σης κατά της κυβέρνησης.

Αντιδράσεις

Ο Αλε­ξά­νταρ Νικό­λο­σκι, ο αντι­πρό­ε­δρος του μεγα­λύ­τε­ρου κόμ­μα­τος της αντι­πο­λί­τευ­σης VMRO-DPMNE, λίγο πριν από τη λήξη της συνε­δρί­α­σης της Βου­λής, ενώ απο­χω­ρού­σαν ήδη οι βου­λευ­τές της αντι­πο­λί­τευ­σης, αξίω­σε τη διε­ξα­γω­γή πρό­ω­ρων βου­λευ­τι­κών εκλο­γών το συντο­μό­τε­ρο δυνα­τόν, κρί­νο­ντας πως αυτή η επι­λο­γή είναι η καλύ­τε­ρη για τη χώρα.

Ο κ. Νικό­λο­σκι επι­χει­ρη­μα­το­λό­γη­σε ότι έχει δημιουρ­γη­θεί πλέ­ον κλί­μα πολι­τι­κής αστά­θειας, καθώς, όπως τόνι­σε, η κυβέρ­νη­ση του Ζόραν Ζάεφ είναι πια κυβέρ­νη­ση μειο­ψη­φί­ας και δεν έχει τη «νομι­μο­ποί­η­ση» να ασκεί την εξουσία.

Από την δική του πλευ­ρά του ο Γιό­βαν Μίτρεφ­σκι, ο κοι­νο­βου­λευ­τι­κός εκπρό­σω­πος του κυβερ­νώ­ντος Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κού Κόμ­μα­τος (SDSM), δήλω­σε ότι ο αρχη­γός του VMRO-DPMNE Χρί­στιαν Μίτσκο­σκι δεν πρέ­πει να ανα­ζη­τά άλλο­θι για να δικαιο­λο­γή­σει την απο­τυ­χία της πρό­τα­σης μομ­φής της αντι­πο­λί­τευ­σης, καθώς όπως είπε, αυτός φέρει ακέ­ραιη την ευθύ­νη για την εξέ­λι­ξη αυτή. Ο κ. Μίτρεφ­σκι ανέ­φε­ρε ακό­μη ότι το προ­σε­χές διά­στη­μα η κυβέρ­νη­ση θα αυξή­σει τις έδρες και τη δύνα­μή της στη Βου­λή — αφή­νο­ντας να εννοη­θεί ότι κάποιος ή κάποιοι βου­λευ­τές από τα κόμ­μα­τα της αντι­πο­λί­τευ­σης ετοι­μά­ζο­νται να μετα­πη­δή­σουν στο κυβερ­νη­τι­κό στρατόπεδο.

Νέα πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας προς την κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να κατα­τε­θεί μετά την παρέ­λευ­ση τριών μηνών, εκτός εάν έχει εξα­σφα­λι­σμέ­νη στή­ρι­ξη της πλειο­ψη­φί­ας των βου­λευ­τών. Στην περί­πτω­ση αυτή, πρό­τα­ση δυσπι­στί­ας μπο­ρεί να κατα­τε­θεί ανά πάσα στιγμή.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Ο Ζόραν Ζάεφ πάντως μάλ­λον δεν αισθά­νε­ται ιδιαί­τε­ρα «ευτυ­χής», αφού πλέ­ον στην παρού­σα φάση ηγεί­ται κυβέρ­νη­σης μειο­ψη­φί­ας. Ο συνα­σπι­σμός υπό το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό Κόμ­μα (SDSM) δια­θέ­τει 43 βου­λευ­τές· 15 βου­λευ­τές δια­θέ­τει το αλβα­νι­κό κόμ­μα DUI του Αλί Αχμέ­τι και έναν το Δημο­κρα­τι­κό Κόμ­μα Αλβα­νών, το οποίο στη­ρί­ζει την κυβέρ­νη­ση. Στο σύνο­λό τους, τα κόμ­μα­τα του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού κατέ­χουν μόλις 59 έδρες στο κοινοβούλιο.

Η αντι­πο­λί­τευ­ση δια­θέ­τει 60 βου­λευ­τές: ο συνα­σπι­σμός υπό το VMRO-DPMNE 44, ο συνα­σπι­σμός των αλβα­νι­κών κομ­μά­των Συμ­μα­χία για τους Αλβα­νούς-Εναλ­λα­κτι­κή 12, το BESA 2 (τρεις με τον Καστριότ Ρετζέ­πι, που όμως δεν είναι σαφές ποια στά­ση θα τηρή­σει στο εξής) και το κόμ­μα Levica («Αρι­στε­ρά») 2 βουλευτές.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο