Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Μακεδονία: Ο Στέβο Πεντάροφσκι, εκλεκτος του Ζάεφ, νικητής των προεδρικών εκλογών

Ο υπο­ψή­φιος του κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού, Στέ­βο Πεντά­ροφ­σκι ανα­δει­κνύ­ε­ται νικη­τής των προ­ε­δρι­κών εκλο­γών στη Βόρεια Μακε­δο­νία, καθώς στον δεύ­τε­ρο γύρο των εκλο­γών αυτών, που διε­ξή­χθη χτες προη­γεί­ται με σημα­ντι­κό προ­βά­δι­σμα της υπο­ψή­φιας του αντι­πο­λι­τευό­με­νου κόμ­μα­τος VMRO-DPMNE, Γκορ­ντά­να Σιλιάνοφσκα.

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα που ανα­κοι­νώ­νει η Εθνι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή της χώρας, με κατα­με­τρη­μέ­νο το 97% των ψήφων, ο Στέ­βο Πεντά­ροφ­σκι συγκε­ντρώ­νει ποσο­στό 51,85 %, ενώ η Γκορ­ντά­να Σιλιά­νοφ­σκα απο­σπά ποσο­στό 44,55%. Το ποσο­στό των άκυ­ρων ψηφο­δελ­τί­ων ανέρ­χε­ται στο περί­που 3,6%.

Ο 56χρονος Στέ­βο Πεντά­ροφ­σκι υπο­στη­ρί­χτη­κε στις εκλο­γές αυτές από τα συγκυ­βερ­νώ­ντα κόμ­μα­τα «Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κή Ένω­ση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και DUI του Αλί Αχμέ­τι, καθώς και από μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα που συμ­με­τέ­χουν στον κυβερ­νη­τι­κό συνασπισμό.

Η αντί­πα­λος του Γκορ­ντά­να Σιλιά­νοφ­σκα υπο­στη­ρί­χτη­κε από το μεγα­λύ­τε­ρο κόμ­μα της αντι­πο­λί­τευ­σης, VMRO-DPMNE, από το οποίο προ­έρ­χε­ται ο απερ­χό­με­νος πρό­ε­δρος της χώρας Γκιόρ­γκι Ιβά­νοφ, καθώς και από μικρό­τε­ρα κόμ­μα­τα που συνερ­γά­ζο­νται με το κόμ­μα της αξιω­μα­τι­κής αντιπολίτευσης.

Το ποσο­στό συμ­με­το­χής, μισή ώρα πριν να κλεί­σουν οι κάλ­πες ανερ­χό­ταν στο 44,5%, κάτι που σημαί­νει ότι εκπλη­ρώ­θη­κε ο όρος που απαι­τού­ταν (προ­σέ­λευ­ση άνω του 40%), προ­κει­μέ­νου οι εκλο­γές να θεω­ρη­θούν έγκυρες.

Βόρεια Μακε­δο­νία: Ορια­κή νίκη για τον Στέ­βο Πεντά­ροφ­σκι, εκλε­κτό του Ζάεφ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο