Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βόρεια Μακεδονία: Στις 12 Απριλίου πρόωρες εκλογές

Στις 12 Απρι­λί­ου θα διε­ξα­χθούν οι πρό­ω­ρες βου­λευ­τι­κές εκλο­γές στη Βόρεια Μακε­δο­νία, όπως ανα­κοί­νω­σε από­ψε ο πρω­θυ­πουρ­γός Ζόραν Ζάεφ μετά την ολο­κλή­ρω­ση της σύσκε­ψης των πολι­τι­κών αρχηγών.

Η κυβέρ­νη­ση του Ζάεφ θα παραι­τη­θεί και τη χώρα θα οδη­γή­σει στις εκλο­γές αυτές μια υπη­ρε­σια­κή κυβέρ­νη­ση. Την πρω­θυ­πουρ­γία θα ανα­λά­βει έως τη διε­ξα­γω­γή των εκλο­γών υπη­ρε­σια­κός πρω­θυ­πουρ­γός που θα προ­τα­θεί από το Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό κόμ­μα. Στην κυβέρ­νη­ση αυτή θα συμ­με­τά­σχουν και υπουρ­γοί από τα αντι­πο­λι­τευό­με­να κόμματα.

Με ανάρ­τη­ση του στο Twitter ο Ζόραν Ζάεφ ανά­φε­ρε ότι στη σύσκε­ψη αυτή “ομό­φω­νη θέση όλων των πολι­τι­κών αρχη­γών ότι η ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση είναι ο στό­χος μας”.

Η από­φα­ση για προ­σφυ­γή σε πρό­ω­ρες εκλο­γές έρχε­ται μετά το «όχι» της ΕΕ στην εκκί­νη­ση των εντα­ξια­κών διαπραγματεύσεων.

Θυμί­ζου­με πως η Γαλ­λία στο Ευρω­παϊ­κό Συμ­βού­λιο που ολο­κλη­ρώ­θη­κε την Παρα­σκευή έβα­λε βέτο για την από­δο­ση ημε­ρο­μη­νί­ας έναρ­ξης εντα­ξια­κών δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων της ΕΕ με Αλβα­νία και Βόρεια Μακε­δο­νία, ενώ αρνή­θη­κε ακό­μα και το ενδε­χό­με­νο δια­χω­ρι­σμού των περι­πτώ­σε­ων των δυο χωρών και εκκί­νη­σης των τέτοιων δια­πραγ­μα­τεύ­σε­ων μόνο με τα Σκό­πια, αφή­νο­ντας τα Τίρα­να για αργότερα.

Η από­φα­ση, που αντα­να­κλά ευρύ­τε­ρες αντι­θέ­σεις στο εσω­τε­ρι­κό ΕΕ και ΝΑΤΟ, για το πώς, με ποιους όρους και ποιον κερ­δι­σμέ­νο να προ­χω­ρή­σει η «ευρω­α­τλα­ντι­κή ολο­κλή­ρω­ση» των Δυτι­κών Βαλ­κα­νί­ων, έφε­ρε αντι­δρά­σεις όπως πχ αυτή του Ντ. Τουσκ, προ­έ­δρου του Ευρω­παϊ­κού Συμ­βου­λί­ου που εξέ­φρα­σε την απο­γο­ή­τευ­σή του γι’ αυτή τη «δυσά­ρε­στη εξέ­λι­ξη», ενώ «απο­γοη­τευ­μέ­νες» από την εξέ­λι­ξη δήλω­σαν και οι ΗΠΑ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο