Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Βύρωνας — Δάφνη — Καισαριανή — Υμηττός: Έκθεση Βιβλίου & Εκδηλώσεις

Οι οργα­νώ­σεις ΚΚΕ & ΚΝΕ Βύρω­να, Δάφ­νης, Υμητ­τού, Και­σα­ρια­νής προ­χω­ρούν το αμέ­σως επό­με­νο διά­στη­μα σε θεμα­τι­κή  Έκθε­ση Βιβλί­ου και Εκδη­λώ­σεις

ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ & ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ
«Είμαστε εμείς που δεν έχουμε τίποτα κι ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο»
Διάρκεια έκθεσης: 28|6 — 4|7Γραφεία ΚΚΕ Βύρωναςℹ️  Η έκθεση θα λειτουργεί στα γραφεία των Κομματικών Οργανώσεων Βύρωνα (Χειμάρρας & Αϊδινίου)
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 18:00–22:00Σάββατο & Κυριακή: 10:00–3:00

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ:
Στην ταρά­τσα των γρα­φεί­ων μας (Χει­μάρ­ρας & Αϊδι­νί­ου, Βύρωνας)

  • Δευ­τέ­ρα 28|6, 20:00
    🔹  Παρου­σί­α­ση της έκθε­σης και καλ­λι­τε­χνι­κό δρώμενο
  • Παρα­σκευή 2|7, 20:00
    🔹 Εκδή­λω­ση για τον εργά­σι­μο χρόνο
    Στην ταρά­τσα των γρα­φεί­ων Ζωγρά­φου (Παπα­δια­μα­ντο­πού­λου 81)
  • Σάβ­βα­το 8|7, 20.00 Βιβλιο­πα­ρου­σί­α­ση της έκδο­σης «Κι όμως, κινεί­ται…» (Για νέους από 9+)
    🔹 Στην πλα­τεία Εθνι­κής Αντί­στα­σης (πρώ­ην Ταπη­τουρ­γεί­ου) στον Βύρωνα
  • Τετάρ­τη 7|7, 20.00
    🔹 Εκδή­λω­ση για το περι­βάλ­λον.
    Ομι­λή­τρια η Αφρο­δί­τη Αυγε­ρι­νού, μέλος του Τμή­μα­τος Περι­βάλ­λο­ντος της ΚΕ του ΚΚΕ και Περι­φε­ρεια­κή Σύμβουλος

Ναρκωτικά 29 Ιούνη 2021 - 20.30 πλατεία Ταπητουργείου, Βύρωνας ΤΟ Ανατολικών ΚΟΑ ΚΚΕΤρί­τη 29 Ιού­νη, στις 20.30 πλα­τεία Ταπη­τουρ­γεί­ου, Βύρω­νας
Τομε­α­κή Οργά­νω­ση Ανα­το­λι­κών της ΚΟΑ του ΚΚΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ
«Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα ναρ­κω­τι­κά»

ℹ️  Θα μιλή­σει ο Πανα­γιώ­της Κατη­φές, υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Κατά των Ναρ­κω­τι­κώνΚΚΕ Δασικοί χάρτεςΟι δασι­κοί χάρ­τες και η ιδιο­κτη­σία στα δάσηΗ πρό­τα­ση του ΚΚΕ
Η έκδο­ση αυτή ανα­δει­κνύ­ει πλευ­ρές του ζητή­μα­τος των δασι­κών χαρ­τών και τη θέση του ΚΚΕ, από τη μεριά των συμ­φε­ρό­ντων της εργα­τι­κής τάξης.Λογοτεχνία Εκδηλώσεις ΚΚΕ ΚΝΕ Βύρωνα – Δάφνης Καισαριανής Υμηττού

Βιο­μη­χα­νία Ν & Κ (Negel & Κοpp)
Ο συγ­γρα­φέ­ας ανα­φέ­ρει: «Στα τέλη της δεκα­ε­τί­ας του ’20 δού­λευα στο επάγ­γελ­μά μου σαν τορ­να­δό­ρος στο Αμβούρ­γο στην εται­ρία Negel & Κοpp. Στον αγώ­να κατά των ρεφορ­μι­στών εργα­το­πα­τέ­ρων και των υπε­ρα­σπι­στών τους στο εργο­στά­σιο η επα­να­στα­τι­κή συν­δι­κα­λι­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση κέρ­δι­σε την εμπι­στο­σύ­νη των συνα­δέλ­φων εργα­τών, κέρ­δι­σε σε νόμι­μες εκλο­γές του σωμα­τεί­ου την από­λυ­τη πλειο­ψη­φία. Οι συνέ­πειες ήταν απερ­γία, αντα­περ­γία, και επέμ­βα­ση της αστυ­νο­μί­ας. Και εμέ­να με πέτα­ξαν στο δρό­μο. Ό,τι δια­δρα­μα­τί­στη­κε στο εργο­στά­σιο, το κατέ­γρα­φα κατά τη φυλά­κι­σή μου.»

Όταν χτι­ζό­ταν το καρά­βι-  Ρεπορ­τάζ για μια απεργία
Το Σεπτέμ­βρη του 1980 οι εργά­τες στα Ναυ­πη­γεία της Σαλα­μί­νας ύψω­σαν το ανά­στη­μά τους απέ­να­ντι στην εργο­δο­σία. Ήταν μια απερ­γία που κρά­τη­σε πάνω από σαρά­ντα μέρες. Οι εργά­τες συμ­με­τεί­χαν στην πολύ­μορ­φη απερ­για­κή δρά­ση, εμπνε­ό­με­νοι από την πρω­το­πό­ρα δρά­ση των κομ­μου­νι­στών συνα­δέλ­φων τους. Βγή­καν νικη­τές από αυτήν την απερ­γία, ανα­γκά­ζο­ντας την εργο­δο­σία να ικα­νο­ποι­ή­σει τα περισ­σό­τε­ρα από τα δίκαια αιτή­μα­τά τους.

Μαρξιστικό βιβλίο Εκδηλώσεις ΚΚΕ ΚΝΕ Βύρωνα – Δάφνης Καισαριανής Υμηττού 1

Μισθός, τιμή και κέρδος
Η μπρο­σού­ρα αυτή βασί­ζε­ται πάνω σε μια διά­λε­ξη που έκα­νε ο Μαρξ στο Γενι­κό Συμ­βού­λιο της Διε­θνούς Ένω­σης των Εργα­τών, στην Πρώ­τη Διε­θνή, απα­ντώ­ντας στην άπο­ψη του Άγγλου μικρο­α­στού σοσια­λι­στή Τ. Ουέ­στον ότι οι εργά­τες δεν πρέ­πει να παλεύ­ουν για μεγα­λύ­τε­ρα μερο­κά­μα­τα, για­τί αν ανέ­βουν τα μερο­κά­μα­τα θα ανέ­βουν και οι τιμές. Ο Μαρξ δεί­χνει ότι μια γενι­κή αύξη­ση των μερο­κά­μα­των δε σημαί­νει υπο­χρε­ω­τι­κά αύξη­ση στις τιμές αλλά πτώ­ση του κέρ­δους των καπι­τα­λι­στών. Με αυτή όμως την ευκαι­ρία ο Μαρξ δίνει με απλό τρό­πο μια σει­ρά έννοιες και όρους της πολι­τι­κής οικονομίας.

Μισθω­τή εργα­σία και κεφάλαιο
Είναι το πρώ­το δημο­σιευ­μέ­νο έργο του Μαρξ, όπου έγι­νε επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να του καπι­τα­λι­στι­κού τρό­που παρα­γω­γής και η προ­σο­χή στρά­φη­κε κυρί­ως στην ανά­λυ­ση της βασι­κής παρα­γω­γι­κής σχέ­σης της αστι­κής κοι­νω­νί­ας ανά­με­σα στη μισθω­τή εργα­σία και στο κεφάλαιο.

Μανι­φέ­στο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμματος
Γραμ­μέ­νο το 1847 απο­τέ­λε­σε στην ουσία το πρώ­το κεί­με­νο του επι­στη­μο­νι­κού κομ­μου­νι­σμού. Μετά από σχε­δόν 160 χρό­νια παρα­μέ­νει το επί­και­ρο Μανι­φέ­στο του Κομ­μου­νι­στι­κού Κινή­μα­τος και ως τέτοιο το αλφα­βη­τά­ρι κάθε κομ­μου­νί­στριας και κομμουνιστή.

Ιστορικό βιβλίο Εκδηλώσεις ΚΚΕ ΚΝΕ Βύρωνα – Δάφνης Καισαριανής Υμηττού

Δοκί­μιο Ιστο­ρί­ας του ΚΚΕ, 1918–1949 (4 τόμοι)
Η ηρω­ι­κή και μεγα­λειώ­δης πάλη του ΚΚΕ από την πρώ­τη στιγ­μή της ίδρυ­σής του δια­τρέ­χει τις σελί­δες του Δοκι­μί­ου Ιστο­ρί­ας του Κόμ­μα­τος, απο­δει­κνύ­ο­ντας ότι η αιμα­το­βαμ­μέ­νη ΙΟΟ­χρο­νη πορεία του είναι γεμά­τη αγώ­νες και θυσί­ες προς όφε­λος της εργα­τι­κής τάξης και συνο­λι­κά του λαού.

Η άγνω­στη ιστο­ρία του εργα­τι­κού κινή­μα­τος των ΗΠΑ
Η ιστο­ρία της εργα­τι­κής τάξης των Ηνω­μέ­νων Πολι­τειών της Αμε­ρι­κής είναι η ιστο­ρία του ίδιου του αμε­ρι­κα­νι­κού λαού. Μέσα από τις σελί­δες του βιβλί­ου βλέ­που­με την εργα­τι­κή τάξη στις ΗΠΑ να γεν­νιέ­ται και να ανα­πτύσ­σε­ται μέσα από την πάλη της με τα μονοπώλια.

Ρήξη και ενσω­μά­τω­ση - Συμ­βο­λή στην Ιστο­ρία του εργα­τι­κού-κομ­μου­νι­στι­κού κινή­μα­τος του Μεσοπολέμου

Για­τί ορι­σμέ­να τμή­μα­τα της εργα­τι­κής τάξης υιο­θε­τούν ριζο­σπα­στι­κές μορ­φές σκέ­ψης και πάλης, ενώ άλλα όχι; Πώς δια­μορ­φώ­νε­ται η ταξι­κή συνεί­δη­ση; Τι μεθό­δους ενσω­μά­τω­σης επι­στρα­τεύ­ουν αστι­κό κρά­τος και εργο­δό­τες προ­κει­μέ­νου να ευνου­χί­σουν ιδε­ο­λο­γι­κά και πολι­τι­κά το κίνη­μα των εργα­τών; Πρό­κει­ται μόνο για ορι­σμέ­να από τα ερω­τή­μα­τα που θέτει το παρόν βιβλίο, ανα­τρέ­χο­ντας σε μια σχε­τι­κά ανε­ξε­ρεύ­νη­τη ιστο­ριο­γρα­φι­κά περί­ο­δο, όπως αυτή της Ελλά­δας του Μεσο­πο­λέ­μου (1918–1936).

Βιβλία Σύγχρονες επεξεργασίες Εκδηλώσεις ΚΚΕ ΚΝΕ Βύρωνα – Δάφνης Καισαριανής Υμηττού

Σοσια­λι­σμός. Η απά­ντη­ση για τον 21ο αιώνα
Πρό­κει­ται για συλ­λο­γή κει­μέ­νων που έχουν δημο­σιευ­τεί σε τεύ­χη της Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης και απο τυπώ­νουν νέες πλευ­ρές στην ανά­πτυ­ξη των θεω­ρη­τι­κών επε­ξερ­γα­σιών και της στρα­τη­γι­κής αντί­λη­ψης του ΚΚΕ σε δύο κομ­βι­κά ζητή­μα­τα: Τις νομο­τέ­λειες για την οικο­δό­μη­ση της σοσια­λι­στι­κής- κομ­μου­νι­στι­κής κοι­νω­νί­ας και την επα­να­στα­τι­κή στρα­τη­γι­κή για την ανα­τρο­πή του καπιταλισμού.

Επι­τεύγ­μα­τα και κατα­κτή­σεις της εργα­τι­κής τάξης στο σοσιαλισμό
Η παρού­σα έκδο­ση ανα­φέ­ρε­ται στις κατα­κτή­σεις στην πρώ­τη χώρα που ξεκί­νη­σε την οικο­δό­μη­ση του σοσια­λι­σμού. Στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσια­λι­στι­κές χώρες πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σημα­ντι­κά κοι­νω­νι­κά επι­τεύγ­μα­τα γι’ αρκε­τές δεκα­ε­τί­ες, πολ­λά από τα οποία ακό­μη και σήμε­ρα δεν έχουν επι­τευ­χθεί στον καπιταλισμό.

Η εμφά­νι­ση της εργα­τι­κής τάξης, ο ρόλος της στους κοι­νω­νι­κούς και πολι­τι­κούς αγώ­νες στον 20ό αιώ­να και η στρα­τη­γι­κή του ΚΚΕ
Η έκδο­ση περι­λαμ­βά­νει τις ομι­λί­ες της διη­με­ρί­δας που διορ­γά­νω­σε η ΚΕ του ΚΚΕ στις 21–22.11.15, καθώς και τα υλι­κά από το μου­σι­κο­θε­α­τρι­κό αφιέ­ρω­μα που παρου­σιά­στη­κε, μαζί με το υπό­λοι­πο αρχεια­κό υλι­κό που εκτέ­θη­κε τις μέρες της διημερίδας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο