Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Β. Παπαευαγγέλου: Άρχισαν να μολύνονται και οι ανεμβολίαστοι άνω των 40 ετών — 44% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Παρά την προ­σω­ρι­νή ύφε­ση των κρου­σμά­των που κατα­γρά­φε­ται την τελευ­ταία εβδο­μά­δα, συνε­χί­ζε­ται η αυξη­τι­κή τάση του επι­δη­μι­κού κύμα­τος του κορο­νοϊ­ού στη χώρα μας, τόνι­σε από­ψε η καθη­γή­τρια Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου. Η ίδια είπε ότι αυξή­θη­κε κατά 12% ο ρυθ­μός των νέων κρου­σμά­των την τελευ­ταία εβδο­μά­δα με 2.568 κρού­σμα­τα κατά μέσο όρο ανά ημέ­ρα και εξή­γη­σε ότι «η νυχτε­ρι­νή δια­σκέ­δα­ση αλλά και η μόλυν­ση στο οικο­γε­νεια­κό και εργα­σια­κό περι­βάλ­λον παρα­μέ­νουν από τους κύριους παρά­γο­ντες μετά­δο­σης του ιού στην κοινότητα».

Ωστό­σο το πιο ανη­συ­χη­τι­κό απ’ όσα είπε η κυρία Παπα­ευαγ­γέ­λου είναι ότι ήδη ο ιός κατα­φέρ­νει να μολύ­νει ανθρώ­πους που είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι στην ηλι­κια­κή ομά­δα των 40 έως 60 ετών. Παρα­τη­ρεί­ται είπε μία μετα­κί­νη­ση των νέων κρου­σμά­των από τους νέους ηλι­κί­ας 15 έως 35 ετών στην ηλι­κια­κή ομά­δα άνω των 40 ετών, στην οποία δυστυ­χώς αρκε­τοί ακό­μα είναι ανεμβολίαστοι.

Παρό­τι όπως είπε, η διά­με­σή ηλι­κία των νέων κρου­σμά­των είναι τα 26 έτη, αυξή­θη­κε σημα­ντι­κά το ποσο­στό αυτών που μολύ­νο­νται άνω των 40 ετών την τελευ­ταία εβδο­μά­δα. Αυτό εξη­γεί και το γεγο­νός της αύξη­σης κατά 70% των εισα­γω­γών την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα στα νοσοκομεία.

Όπως είπε έχου­με πλέ­ον 129 εισα­γω­γές ανά ημέ­ρα και συνο­λι­κά πάνω από 1.000 είναι οι νοση­λευό­με­νοι στην επι­κρά­τεια με covid-19 αυτή την περίοδο.

Το θετι­κό είναι ότι προς το παρόν, αυτή η αύξη­ση των νοση­λειών, δεν συνο­δεύ­ε­ται από αύξη­ση των δια­σω­λη­νω­μέ­νων και όσων χρειά­ζο­νται νοση­λεία στις ΜΕΘ.

«Δεν πρέ­πει να υπάρ­ξει καμία ανα­βο­λή του εμβο­λια­σμού για τον Σεπτέμ­βριο, ιδί­ως για όσους είναι ανεμ­βο­λί­α­στοι και βρί­σκο­νται άνω των 50 ή 40 ετών» επι­σή­μα­νε η κυρία Παπα­ευαγ­γέ­λου, τονί­ζο­ντας ότι επεί­γει ο εμβο­λια­σμός όλων άνω των 40 ετών για να απο­φευ­χθεί η νοση­λεία του σε ΜΕΘ ή δια­σω­λή­νω­ση τους σε περί­πτω­ση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίν­δυ­νο να μολυν­θούν και να νοσή­σουν στην ηλι­κια­κή ομά­δα των 40- 60, είναι οι γονείς των παι­διών τα οποία θα επι­στρέ­ψουν από τα νησιά», εξή­γη­σε η κυρία Παπα­ευαγ­γέ­λου, τονί­ζο­ντας ότι όλοι οι νέοι που επι­στρέ­φουν από τις δια­κο­πές τους καλό θα είναι να απο­φύ­γουν το συγ­χρω­τι­σμό παρά το αρνη­τι­κό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέ­ος τους να συνε­χί­σουν να επι­τη­ρούν την υγεία τους για αρκε­τές ημέ­ρες από την ημέ­ρα που θα επι­στρέ­ψουν και να μην εκθέ­σουν σε κίν­δυ­νο τους γύρω τους, είπε.

Για ακό­μη μία φορά η Β.Παπαευαγγέλου τόνι­σε ότι το 99% όσων νόση­σαν βαριά, είναι άτο­μα ανεμ­βο­λί­α­στα ή μερι­κώς εμβο­λια­σμέ­να και ζήτη­σε από όλους να προ­χω­ρή­σουν στον εμβο­λια­σμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμε­ρα, καθώς η δια­σπο­ρά της μετάλ­λα­ξης Δέλ­τα ‑που σχε­τί­ζε­ται με την κινη­τι­κό­τη­τα των νέων και την ελλι­πή τήρη­ση των μέτρων, όπως η χρή­ση της μάσκας- είναι πολύ πιο μετα­δο­τι­κή καθώς η μετάλ­λα­ξη αυτή είναι κατά 44% μετα­δο­τι­κή από τη τη βρετανική.

Η κυρία Παπα­ευαγ­γέ­λου είπε ότι η επι­τρο­πή απο­φά­σι­σε, να κάνουν πλέον δύο τεστ την εβδο­μά­δα ένα rapid και ένα self , όλοι όσοι εργά­ζο­νται στον του­ρι­σμό και δεν έχουν εμβο­λια­στεί.

2.604 νέα κρούσματα, 5 θάνατοι, 126 διασωληνωμένοι

Σε 2.604 ανέρ­χο­νται τα νέα κρού­σμα­τα κορω­νοϊ­ού στη χώρα το τελευ­ταίο 24ωρο, σύμ­φω­να με την ενη­μέ­ρω­ση του ΕΟΔΥ.

Κατά το ίδιο διά­στη­μα, κατε­γρά­φη­σαν 5 θάνα­τοι. Παράλ­λη­λα, σε 126 ανέρ­χο­νται οι δια­σω­λη­νω­μέ­νοι ασθε­νείς στις Μονά­δες Εντα­τι­κής Θεραπείας.

Διε­ξή­χθη­σαν 84.624 τεστ και η θετι­κό­τη­τα ανήλ­θε στο 3,07%.

Η μαζώ­χτρα, του Αργύ­ρη Εφταλιώτη

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο