Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Β. Παπαευαγγέλου: Το σκεπτικό της απόφασης για τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου για τον covid-19

Προ­χω­ρά η δια­δι­κα­σία προ­τε­ραιο­ποί­η­σης των ομά­δων υψη­λού κιν­δύ­νου για νόση­ση από covid-19 που θα λάβουν την ανα­μνη­στι­κή δόση εμβο­λί­ου. Έχουν προη­γη­θεί οι ασθε­νείς υπό ανο­σο­κα­τα­σταλ­τι­κή αγω­γή (η πλατ­φόρ­μα των ραντε­βού άνοι­ξε 14 Σεπτεμ­βρί­ου) και ακο­λου­θούν τα άτο­μα που δια­μέ­νουν σε Μονά­δες Φρο­ντί­δας Ηλι­κιω­μέ­νων, οι πολί­τες άνω των 60 ετών και οι υγειο­νο­μι­κοί, μετά την θετι­κή γνω­μο­δό­τη­ση της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών, που εξέ­τα­σε τα επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να. Η συζή­τη­ση άλλω­στε για την χορή­γη­ση τρί­της δόσης εμβο­λί­ου κατά της covid-19 σε ομά­δες πλη­θυ­σμού που δια­τρέ­χουν μεγα­λύ­τε­ρο κίν­δυ­νο λοί­μω­ξης ξεκί­νη­σε από τον Αύγου­στο, όπου κάποιες χώρες άρχι­σαν να χορη­γούν ανα­μνη­στι­κές δόσεις.

Η χορή­γη­ση της 3ης δόσης πλην των ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νων, που μπο­ρεί να δοθεί και 4 εβδο­μά­δες μετά την ολο­κλή­ρω­ση του βασι­κού εμβο­λια­σμού είναι έξι έως οκτώ μήνες μετά από την δεύ­τε­ρη δόση. Η τρί­τη δόση των εμβο­λί­ων θα είναι mRNA εμβό­λιο για τα άτο­μα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασι­κού εμβο­λια­σμού , δυο δόσεις εμβο­λί­ου Astra Zeneca ή μια δόση εμβο­λί­ου Johnson & Johnson.

Η Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου, μέλος της Εθνι­κής Επι­τρο­πής Εμβο­λια­σμών και της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας για την covid-19, εξη­γεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σκε­πτι­κό της από­φα­σης για την τρί­τη δόση σε ομά­δες πλη­θυ­σμού υψη­λού κιν­δύ­νου για λοίμωξη.

“Οι επι­στή­μο­νες ξεχω­ρί­ζουν την τρί­τη δόση στους ανο­σο­κα­τε­σταλ­μέ­νους και τους ηλι­κιω­μέ­νους-άνω των 80- όπου η τρί­τη δόση φαί­νε­ται ότι δεν είναι ανα­μνη­στι­κός εμβο­λια­σμός, αλλά ενί­σχυ­ση της ανο­σί­ας, διό­τι δεν απά­ντη­σαν πολύ καλά στις πρώ­τες δόσεις λόγω ανο­σο­κα­τα­στο­λής και λόγω ηλικίας”.

Ανά­γκη να λάβουν τρί­τη δόση εμβο­λί­ου προ­κύ­πτει και για τους άνω των 60 ετών, καθώς σύμ­φω­να με επι­στη­μο­νι­κά δεδο­μέ­να η έντα­ση των ανο­σια­κών απα­ντή­σε­ων επη­ρε­ά­ζε­ται και από την ηλι­κία.” Έχου­με ανα­κοι­νώ­σει, προ­σθέ­τει η κ. Παπα­ευαγ­γέ­λου, ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρεια­στούν τρί­τη δόση εμβο­λί­ου, διό­τι διά­φο­ρες εργα­στη­ρια­κές μελέ­τες, αλλά και επι­δη­μιο­λο­γι­κά στοι­χεία κατα­δει­κνύ­ουν ότι όσο πιο μεγά­λος σε ηλι­κία είναι κάποιος και όσο πιο μεγά­λο διά­στη­μα έχει περά­σει από την δεύ­τε­ρη δόση του , ‑του­λά­χι­στον ένα 6μη­νο- τόσο μεγα­λύ­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες έχει να κολ­λή­σει τον ιό”, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας όμως ότι οι πιθα­νό­τη­τες είναι μικρές για να νοσή­σει βαριά και να πεθάνει.

Στους υγειο­νο­μι­κούς υπάρ­χει δια­φο­ρε­τι­κή προ­σέγ­γι­ση, ανα­φέ­ρει η κ. Παπα­ευαγ­γέ­λου, τονί­ζο­ντας ότι απο­τε­λούν ξεχω­ρι­στή κατη­γο­ρία. Είναι αυτοί με ιστο­ρι­κό έκθε­σης στον ιό. Η δια­τή­ρη­ση της απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας του εμβο­λί­ου για την απο­φυ­γή λοι­μώ­ξε­ων στο υγειο­νο­μι­κό προ­σω­πι­κό είναι καθο­ρι­στι­κής σημα­σί­ας για την μετά­δο­ση του ιού στο εργα­σια­κό και οικο­γε­νεια­κό περι­βάλ­λον, αλλά και για την απο­φυ­γή απο­δυ­νά­μω­σης του συστή­μα­τος υγεί­ας που μπο­ρεί να προ­κύ­ψει εάν μεγά­λος αριθ­μός υγειο­νο­μι­κών νοσήσει.

Ερω­τη­θεί­σα για την επέ­κτα­ση χορή­γη­σης τρί­της δόσης στον γενι­κό πλη­θυ­σμό η κ.Παπαευαγγέλου είπε ότι ακό­μα υπάρ­χει σκεπτικισμός.

Σχο­λιά­ζο­ντας τη θέση του ΠΟΥ για μη ευρεία χορή­γη­ση μιας ανα­μνη­στι­κής δόσεις σε υγιείς ανθρώ­πους που είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι , προ­κει­μέ­νου φτω­χές χώρες να προ­χω­ρή­σουν την ανο­σο­ποί­η­ση, η κ. Παπα­ευαγ­γέ­λου ανα­φέ­ρει ότι ο ΠΟΥ έχει δίκιο για τον εμβο­λια­σμό πλη­θυ­σμών σε χώρες χαμη­λού εισο­δή­μα­τος “διό­τι από εκεί θα προ­κύ­ψουν μεταλ­λά­ξεις, οι οποί­ες ενδε­χο­μέ­νως να μειώ­σουν και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λί­ου σε εμάς”.

Η καθη­γή­τρια τονί­ζει όμως ότι αυτοί που έχουν περά­σει το εξά­μη­νο εμβο­λια­σμού, όπου σύμ­φω­να με μελέ­τες μειώ­νε­ται η προ­στα­σία για λοί­μω­ξη πρέ­πει να προ­στα­τευ­θούν και προ­σθέ­τει ότι όφε­λος υπάρ­χει και για την κοι­νό­τη­τα καθώς μειώ­νε­ται η δια­σπο­ρά, του ιού, το R0.

Παράλ­λη­λα τονί­ζει την ανα­γκαιό­τη­τα τήρη­σης των μέτρων προ­στα­σί­ας, αλλά και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα του εμβο­λια­σμού που συνέ­βα­λε στο ηπιό­τε­ρο προ­φίλ της παν­δη­μί­ας, γι αυτό όπως ανα­φέ­ρει πάντα δίνε­ται ιδιαί­τε­ρο βάρος στην ενη­μέ­ρω­ση των ανθρώ­πων που δεν έχουν κάνει ακό­μα το εμβό­λιο, εκτι­μώ­ντας ότι υπάρ­χουν περι­θώ­ρια να πει­στούν. Τονί­ζει ότι ” πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά θα μειω­θεί η δια­σπο­ρά εάν πεί­θα­με τους ανεμ­βο­λί­α­στους να εμβο­λια­στούν. Ο ανεμ­βο­λί­α­στος έχει 10 φορές μεγα­λύ­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να νοσή­σει σε αντί­θε­ση με τον εμβο­λια­σμέ­νο που έχουν περά­σει 7 μήνες από τον εμβο­λια­σμό του”.

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο