Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

«Γαλάζιοι Ιππείς» εμπνευσμένοι από την Ελληνική Νοτιοαμερικανική Επανάσταση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Πρε­σβεία της Μπο­λι­βα­ρια­νής Δημο­κρα­τί­ας της Βενε­ζου­έ­λας στην Ελλά­δα, έχει την τιμή να σας προ­σκα­λέ­σει στα εγκαί­νια της οπτι­κο­α­ου­στι­κής ‘Εκθε­σης «Γαλά­ζιοι Ιππείς» της Ελέ­νης Παυ­λο­πού­λου, που θα πραγ­μα­το­ποι­η­θούν την Πέμ­πτη 12 Οκτω­βρί­ου, στις 19.30, στον πολι­τι­στι­κό χώρο «Φραν­σί­σκο Ντε Μιρά­ντα», Χάρη­τος 6, Κολωνάκι.

Η ανα­γνω­ρι­σμέ­νη Ελλη­νί­δα καλ­λι­τέ­χνις Ελέ­νη Παυ­λο­πού­λου, ανα­τρέ­χει στο καλ­λι­τε­χνι­κό κίνη­μα «Der Blaue Reiter» («Γαλά­ζιος Ιππέ­ας») και μας οδη­γεί να εξε­ρευ­νή­σου­με μια αλλη­γο­ρι­κή ζωγρα­φι­κή και ακου­στι­κή εγκα­τά­στα­ση με ανθρω­πι­στι­κό μήνυ­μα, έναν ουτο­πι­κό και ποι­η­τι­κό προ­βλη­μα­τι­σμό για το δημο­κρα­τι­κό ήθος που ξανά­γι­νε όρα­μα και απο­τε­λεί το επεί­γον αίτη­μα της επο­χής μας.

Οι Γαλά­ζιοι Ιππείς είναι εμπνευ­σμέ­νοι από δύο επα­να­στά­σεις του δεκά­του ενά­του αιώ­να, της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης και της νικη­φό­ρας Νοτιο­α­με­ρι­κα­νι­κής Επα­νά­στα­σης κατά της ισπα­νι­κής κυριαρ­χί­ας με επι­κε­φα­λής τον απε­λευ­θε­ρω­τή «Σιμόν Μπο­λί­βαρ» που παρα­μέ­νει αιώ­νιο σύμ­βο­λο. Μια κυριαρ­χία που σήμαι­νε για τη γενό­με­νη Αμε­ρι­κή το μεγα­λύ­τε­ρο ολο­καύ­τω­μα στην ιστο­ρία της ανθρω­πό­τη­τας: «100.000.000 άνθρω­ποι εξο­ντώ­θη­καν συνο­λι­κά στην Αμε­ρι­κή, ενώ οι θάνα­τοι που συν­δέ­ο­νται με το εμπό­ριο δου­λεί­ας των ιθα­γε­νών υπο­λο­γί­ζο­νται στους 28.000.000».
Η έκθε­ση απο­τε­λεί­ται από εννέα έργα στα οποία ξεχω­ρί­ζουν το αλλη­γο­ρι­κό μπλε χρώ­μα με ελε­γεια­κό τόνο, σα να πρό­κει­ται για μία αιω­ρού­με­νη Ζωο­φό­ρο του Παρ­θε­νώ­να, μία Λιτα­νεία, μία παράλ­λη­λη Πομπή των Πανα­θη­ναί­ων, μετέ­ω­ρη στη σύγ­χρο­νη Αθή­να, ως ανά­μνη­ση του γενέ­θλιου τόπου της Δημο­κρα­τί­ας και του Ανθρω­πι­σμού. Απο­τε­λεί­ται από μια πομπή με αδά­μα­στα άλο­γα ή δού­ρειους ίππους, από μου­σι­κά όργα­να εκφρα­στές αγγελ­μά­των, από σκα­ριά καρα­βιών, δρα­μα­τι­κά σύμ­βο­λα της από­βα­σης και της επι­κυ­ριαρ­χί­ας αλλά και της Οδύσ­σειας του ανθρώπου.

Σε αυτό το πλαί­σιο, προ­σκα­λού­με το ευρύ­τε­ρο κοι­νό, τη βενε­ζου­ε­λά­νι­κη και λατι­νο­α­με­ρι­κά­νι­κη κοι­νό­τη­τα, καλ­λι­τέ­χνες, δια­νο­ού­με­νους, δημο­σιο­γρά­φους και καλ­λι­τε­χνι­κούς θεσμούς στα εγκαί­νια αυτής της σημα­ντι­κής έκθεσης.

pavlopoulou2

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο