Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία:Πέθανε ο Ιβρι Γκίτλις, ο μύθος του βιολιού

Βιρ­τουό­ζος βιο­λο­νί­στας διε­θνούς δια­με­τρή­μα­τος, ο μύθος του βιο­λιού Ιβρι Γκί­τλις, πέθα­νε σήμε­ρα σε ηλι­κία 98 ετών στο Παρί­σι, ανα­κοί­νω­σε η οικο­γέ­νειά του.

Πρέ­σβυς καλής θέλη­σης της Unesco, έχο­ντας εμφα­νι­σθεί στις λαμπρό­τε­ρες αίθου­σες συναυ­λιών μαζί με τις μεγα­λύ­τε­ρες ορχή­στρες του κόσμου, αυτός ο Ισραη­λι­νός που ζού­σε στην Γαλ­λία κατεί­χε μία ξεχω­ρι­στή θέση στον κόσμο της κλα­σι­κής μουσικής.

Ο βιο­λο­νί­στας Γκο­τιέ Καπυ­σόν έκα­νε λόγο για τον θάνα­το «ενός άστρου για όλους τους βιο­λο­νί­στες», «του τελευ­ταί­ου Τσά­ρου του βιο­λιού που διέ­σχι­σε τον 20ό αιώνα».

Ηταν ο πρώ­τος ισραη­λι­νός καλ­λι­τέ­χνης που εμφα­νί­σθη­κε στην Ρωσία (1955) και υπήρ­ξε ιδρυ­τής σει­ράς φεστι­βάλ (Βανς, Μαντόν, Σεντ-Αντρέ-ντε-Κιου­μπ­ζάκ κ.λπ) και ένθερ­μος υπο­στη­ρι­κτής της ειρη­νευ­τι­κής δια­δι­κα­σί­ας ανά­με­σα στο Ισρα­ήλ και τους Παλαιστίνιους.

Λευ­κά μαλ­λιά και δια­πε­ρα­στι­κά μάτια, χαρι­σμα­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα, έντο­νη, ιδιό­τρο­πη και ναρ­κισ­σι­στι­κή, αγα­πού­σε να παί­ζει για το ευρύ κοι­νό, συνή­θως ακί­νη­τος και με τα μάτια κλει­στά, με το εμβλη­μα­τι­κό βιο­λί του, ένα Stradivarius του 1713.

Πηγή: ΑΠΕ

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο