Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία — Βουλευτικές εκλογές: Οριακή διαφορά Μακρόν — Μελανσόν Στο β’ γύρο θα κριθεί η πλειονότητα των εδρών

Αφή­νο­ντας πολ­λούς ανοι­χτούς λογα­ρια­σμούς ολο­κλη­ρώ­θη­κε χθες ο πρώ­τος γύρος των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών στη Γαλ­λία, όπου 23,3 εκατ. ψηφο­φό­ροι, δηλα­δή λιγό­τε­ροι από τους μισούς, προ­σήλ­θαν στις κάλ­πες για να εκλέ­ξουν τα 577 μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία του γαλ­λι­κού Υπουρ­γεί­ου Εσω­τε­ρι­κών η προ­σκεί­με­νη στον πρό­ε­δρο Μακρόν παρά­τα­ξη «Μαζί!» λαμ­βά­νο­ντας το 27,77% των ψήφων ήρθε πρώ­τη «με δια­φο­ρά στή­θους» από την αρι­στε­ρή «Νέα Λαϊ­κή οικο­λο­γι­κή και κοι­νω­νι­κή Ένω­ση» του Ζαν Λικ Μελαν­σόν που συγκέ­ντρω­σε το 27,66%, δηλα­δή περί­που 20.000 ψήφους λιγότερους.

Από τον χθε­σι­νό πρώ­το γύρο εξε­λέ­γη­σαν μόνο πέντε βου­λευ­τές, αυτοί που στις εκλο­γι­κές τους περι­φέ­ρειες συγκέ­ντρω­σαν πάνω από το 50% των ψηφι­σά­ντων, αλλά και των εγγε­γραμ­μέ­νων στους κατα­λό­γους ψηφοφόρων.

Στη μεγά­λη πλειο­νό­τη­τα των εκλο­γι­κών περι­φε­ρειών (σε 564) θα ανα­με­τρη­θούν οι δυο πρώ­τοι σε ψήφους στις χθε­σι­νές κάλ­πες, ενώ υπάρ­χουν και οκτώ περι­φέ­ρειες στις οποί­ες οι ψηφο­φό­ροι θα κλη­θούν να επι­λέ­ξουν ανά­με­σα σε τρεις υπο­ψή­φιους και να στεί­λουν τον πρώ­το στην Εθνοσυνέλευση.

Με βάση στοι­χεία του γαλ­λι­κού Τύπου στον δεύ­τε­ρο γύρο της ερχό­με­νης Κυρια­κής έχουν προ­κρι­θεί 419 υπο­ψή­φιοι της παρά­τα­ξης Μακρόν, 386 της παρά­τα­ξης της αρι­στε­ράς, 208 προ­σκεί­με­νοι στην ακρο­δε­ξιά της Μαριν Λεπέν-περισ­σό­τε­ροι παρά ποτέ, και 87 προ­σκεί­με­νοι στους νεο­γκω­λι­κους Ρεπου­μπλι­κά­νους-λιγό­τε­ροι παρά ποτέ.

Στις περισ­σό­τε­ρες εκλο­γι­κές περι­φέ­ρειες και συγκε­κρι­μέ­να σε 278 θα μονο­μα­χή­σουν ένας υπο­ψή­φιος προ­σκεί­με­νος στον Μακρόν με ένα υπο­ψή­φιο προ­σκεί­με­νο στον Μελαν­σόν, σε 110 ένας του Μακρόν με έναν της Λεπέν, σε 62 ένας του Μελαν­σόν με έναν της Λεπέν, ενώ σε 80 περι­φέ­ρειες ένας υπο­ψή­φιος των Ρεπου­μπλι­κά­νων θα αντι­με­τω­πί­σει υπο­ψή­φιο ενός εκ των τριών μεγα­λύ­τε­ρων κομμάτων.

Υπάρ­χουν ωστό­σο και μερι­κοί υπο­ψή­φιοι με σχε­τι­κά «αδια­φα­νή» πολι­τι­κή τοπο­θέ­τη­ση που έχουν περά­σει στον δεύ­τε­ρο γύρο και στους οποί­ους οφεί­λε­ται εν πολ­λοίς η δια­μά­χη που έχει ξεσπά­σει από χθες το βρά­δυ σχε­τι­κά με το αν όντως ήλθε πρώ­τη η παρά­τα­ξη Μακρόν, έστω και με δια­φο­ρά στήθους.

Τόσο η Λαϊ­κή Ένω­ση, όσο και μερί­δα του γαλ­λι­κού Τύπου εκτι­μούν πως υπάρ­χουν υπο­ψή­φιοι οι οποί­οι αν κερ­δί­σουν στον δεύ­τε­ρο γύρο, στη συνέ­χεια θα εντα­χθούν στην κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ομά­δα της αρι­στε­ράς, έστω και αν δεν το δηλώ­νουν εκ των προ­τέ­ρων. Τού­του δοθέ­ντος, θεω­ρούν πως κακώς το γαλ­λι­κό Υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών δεν τους συνυ­πο­λό­γι­σε στο ποσο­στό ψήφων της Λαϊ­κής Ενω­σης, η οποία στην περί­πτω­ση αυτή θα ερχό­ταν πρώ­τη σε ψήφους.

Εν πάση περι­πτώ­σει, όμως από τα απο­τε­λέ­σμα­τα του χθε­σι­νού πρώ­του γύρου των βου­λευ­τι­κών εκλο­γών στη Γαλ­λία προ­κύ­πτει ότι κατά πάσα πιθα­νό­τη­τα ο Ζαν Λικ Μελαν­σόν δεν θα επι­τύ­χει τον στό­χο της «εκλο­γής» στην πρω­θυ­πουρ­γία κερ­δί­ζο­ντας την από­λυ­τη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή πλειο­ψη­φία και ότι για τον ίδιο λόγο ο πρό­ε­δρος Μακρόν δύσκο­λα θα κατα­φέ­ρει να έχει την από­λυ­τη εξου­σία κατά την ερχό­με­νη πενταετία.

Τα σενά­ρια περί ενδε­χο­μέ­νων πολι­τι­κών συμ­μα­χιών και των όρων σύνα­ψης τους ήδη φου­ντώ­νουν στη Γαλ­λία, όπου ούτως ή άλλως ανα­μέ­νε­ται πραγ­μα­τι­κός καύ­σω­νας αυτή την εβδο­μά­δα με θερ­μο­κρα­σί­ες που θα προ­σεγ­γί­σουν τους 40 βαθμούς.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο