Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Γυναίκα στο εδώλιο για τον φόνο του βιαστή — βασανιστή πατριού και κατόπιν συζύγου της

Από τα 12 της τη βία­ζε ο πατριός της, ο οποί­ος έγι­νε στη συνέ­χεια σύζυ­γός της, την ξυλο­κο­πού­σε, την ανά­γκα­ζε να εκδί­δε­ται. Νέο σύμ­βο­λο των θυμά­των ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας στη Γαλ­λία, μια γυναί­κα 40 ετών δικά­ζε­ται από σήμε­ρα, διό­τι δολο­φό­νη­σε τον βασα­νι­στή της.

Στο δικα­στή­ριο του Σαόν ε Λουάρ, στην κεντρι­κή Γαλ­λία, ξεκί­νη­σε η δίκη της Βαλε­ρί Μπα­κό, που προ­βάλ­λε­ται συχνά από τα γαλ­λι­κά ΜΜΕ ως η «νέα Ζακλίν Σοβάζ», μια 60χρονη που κατα­δι­κά­στη­κε το 2014 διό­τι σκό­τω­σε τον σύζυ­γό της έπει­τα από δεκα­ε­τί­ες ενδο­οι­κο­γε­νεια­κής βίας, όμως απο­φυ­λα­κί­στη­κε το 2016 έπει­τα από προ­ε­δρι­κή χάρη.

Σχε­δόν 600.000 άνθρω­ποι έχουν υπο­γρά­ψει ένα αίτη­μα με το οποίο ζητούν την αθώ­ω­ση της Βαλε­ρί Μπα­κό, η οποία αφη­γή­θη­κε την κόλα­ση που βίω­νε στο βιβλίο “Tout le monde savait” (Όλος ο κόσμος γνώ­ρι­ζε).

Στις 13 Μαρ­τί­ου του 2016, η Βαλε­ρί Μπα­κό, 35 ετών τότε, σκό­τω­σε τον Ντα­νιέλ Πολέτ, 61 ετών. Με τη βοή­θεια των δύο παι­διών της, έθα­ψε το πτώ­μα σε ένα δάσος, όμως στη συνέ­χεια καταγ­γέλ­θη­κε και κατό­πιν συνε­λή­φθη τον Οκτώ­βριο του 2017. Ομο­λό­γη­σε αμέ­σως, δικαιο­λο­γώ­ντας την πρά­ξη της έπει­τα από ένα μαρ­τύ­ριο 25 ετών.

Σε ηλι­κία 12 ετών, ο Ντα­νιέλ Πολέτ τη βία­σε. Ήταν τότε ερα­στής της μητέ­ρας της. Κατα­δι­κά­στη­κε και φυλα­κί­στη­κε το 1995, εντού­τοις στον άνδρα επε­τρά­πη, από την απο­φυ­λά­κι­σή του το 1997, να επα­νε­ντα­χθεί στην οικο­γε­νεια­κή εστία. Και «όλα ξεκί­νη­σαν όπως πριν», αφη­γεί­ται η Βαλε­ρί Μπα­κό, στο βιβλίο της που κυκλο­φό­ρη­σε τον περα­σμέ­νο μήνα.

Όταν έμει­νε έγκυος στα 17 της, η μητέ­ρα της στρά­φη­κε ενα­ντί­ον της και η Βαλε­ρί Μπα­κό θεώ­ρη­σε πως η σωτη­ρία της θα ήταν να ζήσει με τον «Ντα­νί».

«Φόβος όλη την ώρα»

Όμως, ο άνδρας επι­δει­κνύ­ει βιαιό­τε­ρη συμπε­ρι­φο­ρά: τα Χρι­στού­γεν­να χτυ­πά­ει τη Βαλε­ρί με σφυ­ρί, διό­τι η γιρ­λά­ντα με τα φωτά­κια που είχε αγο­ρά­σει δεν λει­τουρ­γεί. Μια άλλη ημέ­ρα, τη στραγ­γα­λί­ζει εωσό­του λιπο­θυ­μή­σει, ενώ είναι έγκυος, περι­γρά­φει η κατηγορουμένη.

Και μαζί με αυτήν την καθη­με­ρι­νή σωμα­τι­κή βία, «συνη­θι­σμέ­νη», σύμ­φω­να με την Μπα­κό, προ­στί­θε­ται η πορ­νεία την οποία της επι­βά­λει ο σύζυ­γός της, δίνο­ντάς της ακό­μη κι «οδη­γί­ες» μέσω ενός ακου­στι­κού για να ικα­νο­ποι­ή­σει καλύ­τε­ρα τον πελά­τη.

«Φοβό­μουν. Όλη την ώρα», γράφει.

«Ήθε­λα να φύγω χίλιες φορές», δια­βε­βαιώ­νει η Βαλε­ρί Μπα­κό. Όμως, φοβά­ται ότι δεν θα κατα­φέ­ρει να ξεφύ­γει από τον βίαιο σύζυ­γό της, που την απει­λεί συχνά με ένα πιστόλι.

Αυτό που θα την οδη­γή­σει στο έγκλη­μα είναι ο φόβος ότι η κόρη της Καρ­λίν θα υπο­στεί την ίδια μοί­ρα. Στα 14 της ομο­λο­γεί στη μητέ­ρα της ότι ο πατέ­ρας της τη ρώτη­σε «πώς ήταν σεξουαλικά».

Στις 13 Μαρ­τί­ου του 2016, παίρ­νει το όπλο που ο σύζυ­γός της κρα­τού­σε φυλαγ­μέ­νο στο αυτο­κί­νη­τό του και τον πυρο­βο­λεί στον αυχέ­να. Δεν μπο­ρεί να επι­κα­λε­στεί ότι βρι­σκό­ταν σε νόμι­μη άμυ­να: το θύμα ήταν στο τιμό­νι, με γυρι­σμέ­νη προς τα εκεί­νη την πλάτη.

Όμως, ο δικη­γό­ροι της κατη­γο­ρου­μέ­νης κάνουν λόγο «για ακραία βία που υπέ­στη για σχε­δόν 25 χρό­νια και τον φόβο της να δει το ίδιο να συμ­βαί­νει σε βάρος της ίδιας της της κόρης».

Η δίκη ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει έως την Παρασκευή.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο