Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Επίθεση με μαχαίρι στη Νίκαια με δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες

Επί­θε­ση με μαχαί­ρι σημειώ­θη­κε κοντά σε μια εκκλη­σία της Νίκαιας στη Γαλ­λία και σύμ­φω­να με τα γαλ­λι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης υπάρ­χουν δυο νεκροί και πολ­λοί τραυματίες.

Ο γάλ­λος υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Νταρ­μα­νέν δήλω­σε ότι βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη αστυ­νο­μι­κή επι­χεί­ρη­ση. Ο δήμαρ­χος της Νίκαιας, Κρι­στιάν Εστρο­ζί, ανέ­φε­ρε στο Twitter ότι ένας ύπο­πτος συνε­λή­φθη και εκτί­μη­σε ότι πρό­κει­ται να τρο­μο­κρα­τι­κή επίθεση.

Η επί­θε­ση με μαχαί­ρι δια­πρά­χθη­κε στη σκιά της αντι­πα­ρά­θε­σης που έχει πυρο­δο­τη­θεί, μετά τη δολο­φο­νία –σε επί­θε­ση τζι­χα­ντι­στή στις 16 Οκτω­βρί­ου- του Γάλ­λου καθη­γη­τή ιστο­ρί­ας, Σαμιέλ Πατί, ο οποί­ος είχε παρου­σιά­σει σκί­τσα του Μωά­μεθ κατά τη διάρ­κεια μαθή­μα­τος για την ελευ­θε­ρία της έκφρασης.

Ο πρό­ε­δρος της Γαλ­λί­ας, Εμα­νου­έλ Μακρόν, υπε­ρα­σπί­στη­κε την ελευ­θε­ρία της έκφρα­σης μετά τη δολο­φο­νία του καθη­γη­τή. Στον μου­σουλ­μα­νι­κό κόσμο, πιστοί αντέ­δρα­σαν κατε­βαί­νο­ντας σε δια­δη­λώ­σεις ενα­ντί­ον των δηλώ­σε­ων και της στά­σης του προ­έ­δρου της Γαλ­λί­ας, ενώ σε πολ­λές χώρες έχουν αρχί­σει εκστρα­τεί­ες μποϊ­κο­τάζ των γαλ­λι­κών προϊόντων.

Κάλε­σμα για μποϊ­κο­τάζ γαλ­λι­κών προ­ϊ­ό­ντων απηύ­θυ­νε και ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γάν, με τις σχέ­σεις Άγκυ­ρας – Παρι­σιού να βρί­σκο­νται σε κρί­ση, με την Τουρ­κία να αντι­δρά και για το νέο σκί­τσο του σατι­ρι­κού περιο­δι­κού Charlie Hebdo.

gigien3

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο