Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Η κυβέρνηση εξετάζει ενδεχόμενο lockdown ενός μήνα

Η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση εξε­τά­ζει την επι­βο­λή lockdown διάρ­κειας ενός μηνός για την αντι­με­τώ­πι­ση της αύξη­σης των κρου­σμά­των του κορο­νοϊ­ού, με το γενι­κό απα­γο­ρευ­τι­κό να ενδέ­χε­ται να τεθεί σε ισχύ από τα μεσά­νυ­χτα της Πέμ­πτης, ανέ­φε­ρε αργά σήμε­ρα το γαλ­λι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο BFM.

Ο Γάλ­λος πρό­ε­δρος Εμα­νου­έλ Μακρόν ανα­μέ­νε­ται να απευ­θύ­νει τηλε­ο­πτι­κό διάγ­γελ­μα αύριο βρά­δυ, τόνι­σε νωρί­τε­ρα το γρα­φείο του, αφού ο Γάλ­λος ηγέ­της είχε σει­ρά συνα­ντή­σε­ων για να επα­νε­ξε­τα­στεί η κατά­στα­ση της επι­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού στη Γαλλία.

Το Ελι­ζέ δεν διευ­κρί­νι­σε αν Μακρόν θα ανα­κοι­νώ­σει στο διάγ­γελ­μά του ένα τέτοιο μέτρο.

Το BFM πρό­σθε­σε ότι το υπό εξέ­τα­ση lockdown θα είναι «πιο ευέ­λι­κτο» από τους αυστη­ρούς περιο­ρι­σμούς στην κυκλο­φο­ρία που επι­βλή­θη­καν στη Γαλ­λία τον Μάρτιο.

Η Γαλ­λία κατέ­γρα­ψε 523 νέους θανά­τους από κορο­νο­ϊό τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες, που απο­τε­λεί τον υψη­λό­τε­ρο ημε­ρή­σιο απο­λο­γι­σμό μετά την 22α Απρι­λί­ου, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία του υπουρ­γεί­ου Υγείας.

Ο σημε­ρι­νός απο­λο­γι­σμός των θανά­των περι­λαμ­βά­νει τους θανά­τους (288) στα νοσο­κο­μεία, οι οποί­οι ανα­κοι­νώ­νο­νται σε ημε­ρή­σια βάση, καθώς και 235 θανά­τους σε οίκους ευγη­ρί­ας τις τελευ­ταί­ες τέσ­σε­ρις ημέρες.

Σχε­δόν 18.000 ασθε­νείς νοση­λεύ­ο­νται από­ψε και σχε­δόν 3.000 ασθε­νείς είναι διασωληνωμένοι.

Το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε επί­σης 33.417 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα κορο­νοϊ­ού τις τελευ­ταί­ες 24 ώρες από 26.711 χθες, Δευ­τέ­ρα και ένα ρεκόρ 52.010 κρου­σμά­των την Κυριακή.

Συγκρι­τι­κά με την περα­σμέ­νη Τρί­τη, όταν η Γαλ­λία ανα­κοί­νω­σε 20.468 νέα κρού­σμα­τα, ο αριθ­μός των νέων κρου­σμά­των κατέ­γρα­ψε αύξη­ση μεγα­λύ­τε­ρη του 60%.

Για δεύ­τε­ρη συνε­χή ημέ­ρα, περισ­σό­τε­ροι από 1.000 ασθε­νείς εισή­χθη­σαν στο νοσο­κο­μείο με Covid-19, μετά τους 1.307 χθες, Δευ­τέ­ρα και 148 ασθε­νείς εισή­χθη­σαν σε μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας, συγκρι­τι­κά με 186 χθες.

Ο αριθ­μός των ασθε­νών με COVID-19 στις μονά­δες εντα­τι­κής θερα­πεί­ας της Γαλ­λί­ας θα μπο­ρού­σε να φθά­σει σε δύο εβδο­μά­δες στο ίδιο επί­πε­δο με αυτό κατά την κορύ­φω­ση του πρώ­του κύμα­τος τον Απρί­λιο χωρίς τη λήψη νέων μέτρων, δήλω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος της κυβέρ­νη­σης Γκα­μπριέλ Ατάλ.

Ο εκπρό­σω­πος είπε ότι οι εκτι­μή­σεις αυτές βασί­ζο­νται σε μοντέ­λα του Ινστι­τού­του Pasteur. “Βλέ­που­με μια εκθε­τι­κή αύξη­ση του αριθ­μού των λοι­μώ­ξε­ων”, τόνι­σε μιλώ­ντας σε δημο­σιο­γρά­φους μετά τη συνά­ντη­ση που είχαν μέλη του υπουρ­γι­κού συμ­βου­λί­ου με αρχη­γούς κομ­μά­των και βουλευτές.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, France24

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο