Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι απέναντι στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης

Με κλι­μά­κω­ση των απερ­γιών και των δια­δη­λώ­σε­ων σε ολό­κλη­ρη την Γαλ­λία απα­ντούν οι εργα­ζό­με­νοι στην αντια­σφα­λι­στι­κή επί­θε­ση και το νέο ρεσι­τάλ αυταρ­χι­σμού της κυβέρ­νη­σης Μακρόν.

Ήδη η πρώ­τη μεγά­λη απά­ντη­ση ανα­μέ­νε­ται με την απερ­γία που έχουν εξαγ­γεί­λει συν­δι­κά­τα από όλους τους κλά­δους την Πέμ­πτη. Η πάλη για την ανα­τρο­πή του νέου αντια­σφα­λι­στι­κού νομο­σχε­δί­ου που πέρα­σε η κυβέρ­νη­ση Μακρόν, χωρίς να το θέσει σε ψηφο­φο­ρία στη Βου­λή συνε­χί­ζε­ται στους χώρους δου­λειάς και τις πόλεις.

Χθες, απερ­γοί απέ­κλει­σαν μεγά­λους οδι­κούς άξο­νες, όπως τον περι­φε­ρεια­κό δρό­μο του Παρι­σιού, αλλά και σιδη­ρο­δρο­μι­κές γραμ­μές, ενώ την ώρα που η κυβέρ­νη­ση περ­νού­σε με Προ­ε­δρι­κό Διά­ταγ­μα το αντια­σφα­λι­στι­κό νομο­σχέ­διο, ο κόσμος είχε κατα­κλύ­σει τους δρό­μους της πρω­τεύ­ου­σας και άλλων πόλεων.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι σήμε­ρα το πρωί η πόλη της Νάντης, στη δυτι­κή Γαλ­λία, ήταν απο­κλει­σμέ­νη από τα μπλό­κα που έχουν στή­σει οι εργά­τες των μεγά­λων βιο­μη­χα­νιών της περιο­χής του Λίγηρα.

Οι κινη­το­ποι­ή­σεις συνε­χί­ζο­νται και στην Ενέρ­γεια, με μηνύ­μα­τα αντί­στα­σης από εργα­ζό­με­νους στο διυ­λι­στή­ριο La Mede της «Total», αλλά και στο διυ­λι­στή­ριο της «TotalEnergies» στο Donges.

Ακό­μα, αγω­νι­στι­κά μηνύ­μα­τα έστει­λαν εργα­ζό­με­νοι στον τερ­μα­τι­κό σταθ­μό LNG στο λιμά­νι της Νάντης Σεν Ναζέρ, αλλά και σε γιγά­ντιες απο­θή­κες πετρε­λαί­ου από όπου προ­μη­θεύ­ο­νται καύ­σι­μα μεγά­λα διυλιστήρια.

Από σήμε­ρα, η Ομο­σπον­δία Εργα­ζο­μέ­νων στα Λιμά­νια και τις Προ­βλή­τες της CGT προ­χω­ρά σε 72ωρη απεργία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο