Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις κατά των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων

Με πολύ μεγά­λη συμ­με­το­χή συνε­χί­ζο­νται οι απερ­για­κές συγκε­ντρώ­σεις απ’ άκρη σε άκρη της Γαλ­λί­ας, η δε μαζι­κό­τη­τα των συγκε­ντρώ­σε­ων δεί­χνει να είναι αυξη­μέ­νη ακό­μη και σε σχέ­ση με την Γενι­κή Απερ­γία της 5ης Δεκέμβρη.

Πρό­κει­ται για την τρί­τη ημέ­ρα πανε­θνι­κής απερ­γί­ας και δια­δη­λώ­σε­ων που πραγ­μα­το­ποιεί­ται από την αρχή του μήνα στη Γαλ­λία. Παράλ­λη­λα με την 3η ημέ­ρα διε­παγ­γελ­μα­τι­κών δια­δη­λώ­σε­ων και απερ­γιών, σήμε­ρα συνε­χί­ζε­ται για 13η ημέ­ρα η απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση στα μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, κυρί­ως στο μετρό του Παρι­σιού και στο σιδη­ρο­δρο­μι­κό δίκτυο.

Στην Μασ­σα­λία δια­δή­λω­σαν πάνω από 200.000 εργα­ζό­με­νοι με τις σημαί­ες της Παγκό­σμιας Συν­δι­κα­λι­στι­κής Ομο­σπον­δί­ας να βρί­σκο­νται στην κεφα­λή της πορεί­ας. Στη Νάντη (Nantes) η αστυ­νο­μία έκα­νε χρή­ση δακρυ­γό­νων ενα­ντί­ον διαδηλωτών.

Την ίδια ώρα και σε άλλες πόλεις τα νού­με­ρα δεί­χνουν αύξη­ση της συμ­με­το­χής, όπως π.χ. στη Ρου­έν (35.000 σήμε­ρα, 30.000 στις 5/12) και στην Καέν 20.000, όπως και στις 5/12. Σε Μετρό-Τρέ­να η απερ­γία έχει συμ­με­το­χή 75%.

Σύμ­φω­να με δημο­σκό­πη­ση του Harris Interactive που διε­νερ­γή­θη­κε για λογα­ρια­σμό των RTL και AEF Info, το 62% των Γάλ­λων υπο­στη­ρί­ζει το απερ­για­κό κίνη­μα, μολο­νό­τι το 69% θα ήθε­λε μια “ανα­κω­χή για τα Χριστούγεννα”.

Το Εργα­τι­κό Κέντρο Μασ­σα­λί­ας καλεί σε νέα απερ­για­κή κινη­το­ποί­η­ση την Πέμ­πτη 19 Δεκέμβρη.

france strike 1

Αδιάλλακτη η κυβέρνηση Μακρόν

Η γαλ­λι­κή κυβέρ­νη­ση είναι απο­φα­σι­σμέ­νη να εφαρ­μό­σει την αντι­λαϊ­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος παρά την πανε­θνι­κή απερ­γία και τις μαζι­κές δια­μαρ­τυ­ρί­ες εργα­τι­κών συν­δι­κά­των που θέλουν την κατάρ­γη­ση του σχε­δί­ου, δήλω­σε σήμε­ρα ο γάλ­λος πρω­θυ­πουρ­γός Εντουάρ Φιλίπ.

«Η δημο­κρα­τι­κή και συν­δι­κα­λι­στι­κή αντι­πο­λί­τευ­ση στο σχέ­διό μας είναι απο­λύ­τως θεμι­τή. Όμως έχου­με δηλώ­σει ξεκά­θα­ρα τι είναι το σχέ­διό μας και η κυβέρ­νη­σή μου είναι πλή­ρως απο­φα­σι­σμέ­νη να μεταρ­ρυθ­μί­σει το σύστη­μα των συντά­ξε­ων και να ισο­σκε­λί­σει τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό του συντα­ξιο­δο­τι­κού συστή­μα­τος», δήλω­σε ο Φιλίπ στη διάρ­κεια ομι­λί­ας του στο κοι­νο­βού­λιο υπε­ρα­σπι­ζό­με­νος «τη δημιουρ­γία ενός καθο­λι­κού συντα­ξιο­δο­τι­κού καθε­στώ­τος» που θα αντι­κα­τα­στή­σει τα 42 δια­φο­ρε­τι­κά συντα­ξιο­δο­τι­κά καθε­στώ­τα που υφί­στα­νται τώρα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο