Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Οι εργαζόμενοι δεν το βάζουν κάτω, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα Μακρόν

Νέες μαζι­κές και δυνα­μι­κές κινη­το­ποι­ή­σεις έγι­ναν στη Γαλ­λία ενά­ντια στα νέα μέτρα με τα οποία η κυβέρ­νη­ση Μακρόν αυξά­νει τα όρια ηλι­κί­ας συντα­ξιο­δό­τη­σης, μειώ­νει τις συντά­ξεις, χτυ­πά τον ίδιο το δημό­σιο χαρα­κτή­ρα της κοι­νω­νι­κής ασφά­λι­σης και επι­διώ­κει την απο­φα­σι­στι­κά ενί­σχυ­ση της επαγ­γελ­μα­τι­κής αλλά και της καθα­ρά ιδιω­τι­κής ασφάλισης.

Στη Μασ­σα­λία έγι­νε νέα 24ωρη απερ­γία και σήμε­ρα, 10 Γενά­ρη, μετά από κάλε­σμα του τοπι­κού Εργα­τι­κού Κέντρου για όλη την περι­φέ­ρεια (UD CGT 13). Μάλι­στα στη συγκέ­ντρω­ση που έγι­νε έξω από την τοπι­κή έδρα της «Medef» (την Ένω­ση των Γάλ­λων μεγα­λο­βιο­μη­χά­νων) οι δια­δη­λω­τές τρα­γού­δη­σαν τη «Διε­θνή».

Το ΕΚ Μασ­σα­λί­ας καλεί σε νέα συγκέ­ντρω­ση αύριο, Σάβ­βα­το 11 Γενά­ρη, στις 2 μ.μ. στο παλιό λιμάνι.

Να σημειω­θεί ότι στη μεγά­λη απερ­για­κή συγκέ­ντρω­ση χθες, 9 Γενά­ρη χαι­ρέ­τι­σε ο γγ της ΠΣΟ Γιώρ­γος Μαυ­ρί­κος τονί­ζο­ντας τη σημα­σία που έχει ο αγώ­νας των Γάλ­λων εργα­τών και για τους εργά­τες των άλλων χωρών. Μήνυ­μα αλλη­λεγ­γύ­ης έστει­λε επί­σης χθες και το ΠΑΜΕ.

Αλλη­λεγ­γύη από το ΠΑΜΕ προς τους γάλ­λους εργαζόμενους.

Χθες, επί­σης έγι­νε νέα 24ωρη απερ­γία με σημα­ντι­κή συμ­με­το­χή σε πολ­λούς κλά­δους. Στο Παρί­σι, στην απερ­για­κή πορεία πήραν μέρος σχε­δόν 400.000 άτο­μα, ενώ στη Μασ­σα­λία πάνω από 220.000. Συνο­λι­κά σύμ­φω­να με τα συν­δι­κά­τα σε όλη τη χώρα είχαν προ­γραμ­μα­τι­στεί πάνω από 210 απερ­για­κές κινη­το­ποι­ή­σεις με σχε­δόν 800.000 διαδηλωτές.

Μετα­ξύ άλλων ξεχώ­ρι­σε ακό­μα μια φορά η συμ­με­το­χή των εργα­ζο­μέ­νων στις Μετα­φο­ρές, όπου σε αρκε­τούς χώρους (όπως το μετρό του Παρι­σιού και οι σιδη­ρό­δρο­μοι) γίνο­νται επα­να­λαμ­βα­νό­με­νες απερ­γί­ες από τις 5 Δεκέμ­βρη, την άλλη μεγά­λη 24ωρη απερ­γία που κατέ­γρα­ψε επί­σης αγω­νι­στι­κές δια­θέ­σεις. Ακό­μα, σημα­ντι­κή απερ­για­κή μάχη δόθη­κε και στη Χημι­κή Βιο­μη­χα­νία, με μεγά­λη διυ­λι­στή­ρια να μένουν κλει­στά σε όλη τη χώρα («Port Jerome», «Fos», «Exxon»), δεδο­μέ­νου και του καλέ­σμα­τος που είχε απευ­θύ­νει η κλα­δι­κή Ομο­σπον­δία (FNIC) για 4ήμερη απερ­γία από τις 7 ως τις 10 του μήνα.

Από τη μεριά της, η Ομο­σπον­δία εργα­ζο­μέ­νων στο Εμπό­ριο και τις Υπη­ρε­σί­ες στο κάλε­σμά της για την απερ­γία της 9ης Γενά­ρη τόνι­ζε ότι «είναι επι­τα­κτι­κό να διευ­ρύ­νου­με την κινη­το­ποί­η­ση (ενά­ντια στη μεταρ­ρύθ­μι­ση) και να γενι­κεύ­σου­με τις παρεμ­βά­σεις μας…». Και καλώ­ντας σε νέα απερ­για­κή κλι­μά­κω­ση κατέ­λη­γε ότι «είμα­στε πει­σμέ­νοι ότι μόνο το μπλο­κά­ρι­σμα της οικο­νο­μί­ας θα κάνει την κυβέρ­νη­ση να υπο­χω­ρή­σει…». Προ­σπα­θώ­ντας να οργα­νώ­σει την επι­τυ­χία της απερ­γί­ας, η Ομο­σπον­δία εστί­α­σε την παρέμ­βα­σή της σε πολυ­ε­θνι­κές όπως «Lidl», «Leclerc», «Carrefour», μεγά­λους χώρους όπως τα αερο­δρό­μια κ.τ.λ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο