Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Πέθανε ο τραγουδιστής Κριστόφ

Ο Γάλ­λος τρα­γου­δι­στής Κρι­στόφ, 74 ετών, ερμη­νευ­τής των μεγά­λων επι­τυ­χιών “Aline”, “Mots Bleus” και “Oh! Mon Amour”, πέθα­νε από επι­πλο­κές πνευ­μο­νι­κής νόσου, δήλω­σε η σύζυ­γός του Βερο­νίκ Μπε­βι­λα­κά, τις πρώ­τες πρω­ι­νές ώρες σήμερα.

Ο δημιουρ­γός, συν­θέ­της και ερμη­νευ­τής κατεί­χε μια μονα­δι­κή θέση στο γαλ­λι­κό τρα­γούδι. Ο μου­σι­κός που δεν στα­μα­τού­σε να πει­ρα­μα­τί­ζε­ται ήταν ιδιαί­τε­ρα σεβα­στός από τη νέα γενιά.

Ο Ντα­νιέλ Μπε­βι­λα­κά όπως ήταν το πραγ­μα­τι­κό του όνο­μα, είχε νοση­λευ­τεί και εισα­χθεί σε μονά­δα εντα­τι­κής θερα­πεί­ας στις 26 Μαρ­τί­ου σε νοσο­κο­μείο του Παρι­σιού για εμφύ­ση­μα (πνευ­μο­νι­κή νόσος), πριν μετα­φερ­θεί στη Βρέ­στη, στη δυτι­κή Γαλλία.

“Ο Κρι­στόφ έφυ­γε. Παρά την αδιά­κο­πη αφο­σί­ω­ση των για­τρών και των νοση­λευ­τών, οι δυνά­μεις του τον εγκα­τέ­λει­ψαν”, έγρα­ψαν η σύζυ­γός του και η κόρη του Λου­σί σε ανακοίνωση.

Η σύζυ­γός του δεν ανέ­φε­ρε ποτέ την νόσο Covid-19 στις ανα­κοι­νώ­σεις της και, όταν ρωτή­θη­κε τηλε­φω­νι­κά από το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο, επέ­μει­νε στο πρό­βλη­μα του “εμφυ­σή­μα­τος”.

Η γαλ­λι­κή εφη­με­ρί­δα Le Parisien είχε γρά­ψει κατά τη διάρ­κεια της νοση­λεί­ας του Κρι­στόφ ότι ο μου­σι­κός είχε δια­γνω­στεί με κορο­νο­ϊό, κάτι που ο ατζέ­ντης του τρα­γου­δι­στή δεν είχε επιβεβαιώσει.

Ο καλ­λι­τέ­χνης γνώ­ρι­σε την επι­τυ­χία από το 1965 με το τρα­γού­δι “Aline”.

Η ανα­κοί­νω­ση της νοση­λεί­ας του και στη συνέ­χεια η μετα­φο­ρά του στη Βρέ­στη είχε προ­κα­λέ­σει συγκί­νη­ση στον κόσμο του θεά­μα­τος, με καλ­λι­τέ­χνες και προ­σω­πι­κό­τη­τες να γρά­φουν στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, ανά­με­σά τους ο Γάλ­λος συν­θέ­της Ζαν-Μισέλ Ζαρ, ο οποί­ος είχε συνερ­γα­στεί στε­νά σε δύο από τα σημα­ντι­κό­τε­ρα άλμπουμ του Κρι­στόφ — και στα ομώ­νυ­μα εμβλη­μα­τι­κά τρα­γού­δια τους — “Les Paradis Perdus”, 1973 και “Les Mots bleus”, 1974.

Τον Δεκέμ­βριο του 2019, ο Κρι­στόφ συνό­ψι­σε την καριέ­ρα του λέγοντας: “Έζη­σα όμορ­φες και δύσκο­λες στιγ­μές”, αλλά “και οι δύσκο­λες στιγ­μές μου ήταν όμορφες”.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο