Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Γαλλία: Πατέρας μήνυσε το YouTube και το WhatsApp γιατί μέσω ενός παιχνιδιού ώθησαν τον έφηβο γιο του στην αυτοκτονία

Ένας πατέ­ρας μήνυ­σε το YouTube, το WhatsApp και έναν ιστό­το­πο για γνω­ρι­μί­ες εφή­βων στη Γαλ­λία υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι “έθε­σαν σε κίν­δυ­νο τη ζωή” του γιου του, ενός αγο­ριού 14 ετών που βρέ­θη­κε νεκρό στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο 14χρονος Κεντάλ βρέ­θη­κε στο δωμά­τιο του, στο σπί­τι της οικο­γέ­νειας, κρε­μα­σμέ­νος από μια ζώνη κιμο­νό. Σύμ­φω­να με την οικο­γέ­νεια, ο έφη­βος ήταν ένα δρα­στή­ριο παι­δί που έκα­νε πολ­λά σχέ­δια και δεν είχε κανέ­ναν σκο­πό να βάλει τέλος στη ζωή του. Ο πατέ­ρας του υπο­στη­ρί­ζει ότι τον παγί­δευ­σαν μέσω ενός βιντε­ο­παι­χνι­διού στο δια­δί­κτυο, του Momo Challenge.

Αυτό το μακά­βριο “παι­χνί­δι” είναι δια­θέ­σι­μο μέσω του WhatApp και “απει­λεί” τους συμ­με­τέ­χο­ντες, ανα­γκά­ζο­ντάς τους να κάνουν επι­κίν­δυ­να πράγ­μα­τα που μπο­ρεί να φτά­σουν μέχρι και τον θάνα­το του παίκτη.

“Κατη­γο­ρώ το YouTube, το WhatsAPP και τον ιστό­το­πο rencontre-ados.com ότι δεν προ­στά­τευ­σαν τους νέους”, είπε ο Ρενέ Γκα­τι­νό. “Θεω­ρώ ότι το κρά­τος δεν έλα­βε υπό­ψη του τους κιν­δύ­νους που συνι­στούν αυτοί οι ιστό­το­ποι για τους νέους”, πρόσθεσε.

“Νομί­ζα­με ότι στην επαρ­χία θα ήμα­σταν ήσυ­χοι. Αλλά το δια­δί­κτυο είναι παντού και δεν φρο­ντί­ζουν για την ασφά­λειά του” είπε. Εξή­γη­σε μάλι­στα ότι, παρά την ηλι­κία του, γρά­φτη­κε και ο ίδιος χωρίς να αντι­με­τω­πί­σει κανέ­να πρό­βλη­μα στον ιστό­το­πο γνω­ρι­μιών για εφή­βους rencontre-ados.com

Η οικο­γέ­νεια θέλει κυρί­ως να ευαι­σθη­το­ποι­ή­σει την κοι­νή γνώ­μη ώστε, όπως λέει, να μην συμ­βούν και άλλες τέτοιες τραγωδίες.

Το 2017 η γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία είχε προει­δο­ποι­ή­σει για τους κιν­δύ­νους ενός παρό­μοιου παι­χνι­διού, του Blue Whale Challenge που ωθού­σε τους νέους να κάνουν ολο­έ­να και πιο επι­κίν­δυ­νες πρά­ξεις, φτά­νο­ντας μετά από 50 ημέ­ρες στο τελευ­ταίο επί­πε­δο: την αυτοκτονία.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο